Anda Perlu Meningkatkan ke Chrome 64-bit. Lebih Selamat, Stabil, dan Cepat

Menggunakan Chrome pada Windows? Ada kemungkinan anda masih menggunakan versi 32-bit. Anda harus menaik taraf ke versi 64-bit. Lebih selamat - apatah lagi lebih cepat dan stabil.

Satu-satunya sebab untuk tidak menaik taraf adalah jika anda menggunakan Windows versi 32-bit yang tidak dapat menjalankan program 64-bit, tetapi kebanyakan komputer yang dibina dalam lapan tahun kebelakangan ini harus serasi dengan 64-bit. Walaupun komputer anda serasi, Chrome tidak akan mengemas kini 64 bit dengan sendirinya - anda mesti memuat turunnya sendiri.

Mengapa Chrome versi 64-bit Terbaik

BERKAITAN: Mengapa Versi 64-bit Windows Lebih Selamat

Versi Windows 64-bit lebih selamat, dan Chrome tidak berbeza. Versi 64-bit Chrome mempunyai pelbagai ciri keselamatan tambahan. Catatan blog asal Google mengatakan bahawa mereka "dapat bertahan dengan lebih berkesan terhadap kerentanan yang bergantung pada mengawal susun atur memori objek" pada versi 64-bit Chrome.

Di samping itu, versi 64-bit Chrome merangkumi versi Adobe Flash 64-bit. Google telah bekerjasama dengan Adobe untuk meningkatkan perlindungan Flash terhadap pelbagai jenis serangan, dan mitigasi eksploitasi ini lebih berkesan pada versi Chrome 64-bit.

Terdapat cara lain Chrome berperilaku lebih selamat pada versi Windows 64-bit juga, tetapi Google tidak mempunyai halaman licin yang menjelaskan semuanya. Sebagai contoh, komen dalam laporan pepijat ini menyatakan bahawa versi 64-bit Chrome memberikan perlindungan tambahan dari perisian pihak ketiga - seperti program antivirus yang seharusnya tidak menyentuh penyemak imbas - menyambung ke proses kotak pasir Chrome. Versi 32-bit Chrome tidak dapat menggunakan teknik yang sama.

Masih tidak yakin? Chrome 64-bit juga lebih pantas di pelbagai penanda aras web. Dan, menurut Google, ia dua kali lebih stabil, dengan separuh daripada kerosakan seperti versi 32-bit pada halaman web biasa.

Tidak Ada Kelemahan Sebenar untuk Meningkatkan

Pada tahun 2014, Google menyatakan bahawa "satu-satunya masalah yang diketahui adalah kekurangan sokongan pemalam NPAPI 32-bit." Ini bermaksud pemalam Java dan pemalam penyemak imbas lain tidak akan berfungsi pada versi 64-bit Chrome. Walau bagaimanapun, Chrome tidak lagi menyokong sebarang jenis pemalam NPAPI seperti Chrome 42, 32- atau 64-bit.

(Chrome versi 64-bit termasuk pemalam Flash 64-bit, dan ia akan berfungsi seperti biasa dengan laman web yang menggunakan Flash.)

Sekiranya anda menggunakan versi Windows 64-bit, anda semestinya menggunakan Chrome versi 64-bit. Kami tidak pasti mengapa Google tidak mengemas kini semua pengguna Windows 64-bit secara automatik. Sepatutnya.

Cara Memeriksa Versi Chrome Yang Anda Gunakan

Untuk memeriksa versi Chrome yang Anda gunakan, klik butang menu di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas Chrome, arahkan ke "Bantuan" dan pilih "Tentang Google Chrome."

Lihat nombor versi di halaman yang muncul. Sekiranya anda melihat "(64-bit)" di sebelah kanan nombor versi, anda menggunakan Chrome versi 64-bit.

Sekiranya anda tidak melihat apa-apa di sebelah kanan nombor versi, seperti pada tangkapan skrin di bawah, anda menggunakan Chrome versi 32-bit.

Cara Beralih ke Versi 64-bit

Tukar adalah mudah. Lawati halaman muat turun Chrome untuk Windows untuk mendapatkannya. Setelah mengklik pautan muat turun, pastikan halaman mengatakan "64-bit" di bawah "Muat turun Chrome untuk Windows." Bila-bila masa anda memuat turun Chrome, pastikan ia mengatakan 64-bit di sini.

Sekiranya tidak mengatakan 64-bit, anda akan mendapat versi 32-bit. Klik pautan "Muat turun Chrome untuk Platform Lain" di halaman dan pilih versi 64-bit Chrome.

BERKAITAN: Cara Beralih Dari Windows 10 32-bit ke Windows 10 64-bit

Tutup versi Chrome yang sedang berjalan dan jalankan pemasang yang baru anda muat turun. Secara automatik ia akan memasang versi 64-bit Chrome, menggantikan versi 32-bit semasa. Semua data, tetapan, dan pelanjutan penyemak imbas anda akan tetap utuh, jadi anda tidak akan kehilangan apa-apa. Chrome hanya akan menaik taraf fail programnya. Lawati halaman "Perihal Google Chrome" sekali lagi setelah pemasang selesai dan sekarang seharusnya anda menggunakan Chrome versi 64-bit.

Sekiranya anda melihat ralat semasa menjalankan pemasang ini, anda mempunyai Windows versi 32-bit yang terpasang dan tidak dapat menggunakan versi 64-bit Chrome. Anda mungkin dapat beralih ke versi Windows 64-bit, jika perkakasan anda menyokongnya.

Bagaimana dengan Mac dan Linux?

Tidak menggunakan Windows? Jangan risau, anda mungkin menggunakan Chrome versi 64-bit.

Pada Mac OS X, Chrome hanya menggunakan 64-bit dengan Chrome 39 pada tahun 2014. Selagi anda tidak menggunakan Mac 32-bit kuno, anda mempunyai Chrome versi 64-bit yang terpasang.

Di Linux, Chrome hanya menggunakan 64-bit pada awal Mac 2016. Sekiranya anda masih memasang versi 32-bit, anda boleh mengunjungi halaman muat turun Google Chrome dan memasang versi 64-bit sekarang. Sekiranya anda menggunakan versi 32-bit edaran Linux anda, anda mungkin harus menaik taraf ke versi 64-bit.

Google kemungkinan akan memindahkan pengguna Windows 64-bit ke Chrome 64-bit pada akhirnya, seperti yang mereka lakukan di Mac. Sehingga itu, anda harus memastikan anda menggunakan Chrome 64-bit pada PC Windows anda.