Cara Menjadualkan Tugas di Linux: Pengenalan kepada Crontab Files

Daemon cron di Linux menjalankan tugas di latar pada waktu tertentu; ia seperti Penjadual Tugas pada Windows. Tambahkan tugas ke fail crontab sistem anda menggunakan sintaks yang sesuai dan cron akan menjalankannya secara automatik untuk anda.

Fail crontab dapat digunakan untuk mengautomasikan sandaran, penyelenggaraan sistem dan tugas berulang yang lain. Sintaksnya kuat dan fleksibel, jadi anda boleh menjalankan tugas setiap lima belas minit atau pada minit tertentu pada hari tertentu setiap tahun.

Membuka Crontab

Pertama, buka tetingkap terminal dari menu aplikasi desktop Linux anda. Anda boleh mengklik ikon Dash, ketik Terminal dan tekan Enter untuk membukanya jika anda menggunakan Ubuntu.

Gunakan perintah crontab -e untuk membuka fail crontab akaun pengguna anda. Perintah dalam fail ini dijalankan dengan izin akaun pengguna anda. Sekiranya anda mahukan perintah dijalankan dengan izin sistem, gunakan perintah sudo crontab -e untuk membuka fail crontab akaun root. Gunakan perintah su -c "crontab -e" jika pengedaran Linux anda tidak menggunakan sudo.

Anda mungkin diminta untuk memilih penyunting. Pilih Nano jika ada dengan menaip nombornya dan menekan Enter. Vi dan editor lain yang lebih maju mungkin disukai oleh pengguna yang maju, tetapi Nano adalah editor yang mudah untuk dimulakan.

Anda akan melihat editor teks Nano, yang dikenali oleh tajuk "GNU nano" di bahagian atas tetingkap terminal anda. Sekiranya tidak, crontab mungkin dibuka di editor teks vi.

Sekiranya anda tidak selesa menggunakan vi, anda boleh mengetik : keluar ke vi dan tekan Enter untuk menutupnya. Jalankan perintah eksport EDITOR = nano , kemudian jalankan crontab -e sekali lagi untuk membuka fail crontab di Nano.

Menambah Tugasan Baru

Gunakan kekunci anak panah atau kekunci halaman ke bawah untuk menatal ke bahagian bawah fail crontab di Nano. Garis yang bermula dengan # adalah baris komen, yang bermaksud cron mengabaikannya. Komen hanya memberi maklumat kepada orang yang mengedit fail.

Garis dalam fail crontab ditulis dalam urutan berikut, dengan nilai yang boleh diterima berikut:

arahan minit (0-59) jam (0-23) hari (1-31) bulan (1-12) hari minggu (0-6)

Anda boleh menggunakan watak asterisk (*) untuk memadankan nilai apa pun. Contohnya, menggunakan tanda bintang untuk bulan tersebut akan menyebabkan perintah itu dijalankan setiap bulan.

Sebagai contoh, katakan kita mahu menjalankan perintah / usr / bin / contoh pada jam 12:30 pagi setiap hari. Kami akan menaip:

29 0 * * * / usr / bin / contoh

Kami menggunakan 29 untuk tanda 30 minit dan 0 untuk 12 pagi kerana nilai minit, jam dan hari kerja bermula pada 0. Perhatikan bahawa nilai hari dan bulan bermula pada 1 bukannya 0.

Pelbagai Nilai dan Julat

Gunakan nilai yang dipisahkan koma untuk beberapa kali tertentu. Contohnya, garis

0,14,29,44 * * * * / usr / bin / contoh2

berjalan / usr / bin / example2 pada tanda 15 minit pada setiap jam, setiap hari. Pastikan anda menambahkan setiap tugas baru pada baris baru.

Gunakan nilai yang dipisahkan tanda hubung untuk menentukan julat nilai. Contohnya, garis

0 11 * 1-6 * / usr / bin / contoh3

berjalan / usr / bin / example3 pada waktu tengah hari setiap hari, tetapi hanya pada enam bulan pertama tahun ini.

Menyimpan Fail

Tekan Ctrl-O dan tekan Enter untuk menyimpan fail crontab di Nano. Gunakan pintasan Ctrl-X untuk menutup Nano setelah anda menyimpan fail.

Anda akan melihat mesej "crontab: install crontab baru", yang menunjukkan bahawa fail crontab baru anda berjaya dipasang.