Cara Menghentikan LinkedIn Dari Memberitahu Seseorang yang Anda Lihat Profilnya

LinkedIn sering memberitahu orang ketika anda melihat profil mereka dan menunjukkan nama anda kepada mereka. Orang itu mungkin mendapat e-mel atau amaran yang mengatakan bahawa anda melihat profil mereka. Inilah cara melayari secara peribadi tanpa LinkedIn berkongsi maklumat ini.

Mungkin kelihatan konyol untuk memilih tanpa nama di rangkaian sosial, tetapi rangkaian sosial lain tidak berfungsi seperti ini. Facebook dan Twitter tidak mengirimkan pemberitahuan kepada seseorang setiap kali anda melihat profilnya.

Untuk mencari pilihan ini, buka laman web LinkedIn, klik ikon profil anda di bar atas, dan pilih "Tetapan & Privasi."

Klik "Bagaimana orang lain melihat profil dan maklumat rangkaian anda" di bawah Privasi. Klik "Pilihan paparan profil."

Pilih bagaimana anda mahu muncul. Anda boleh memilih "Ahli LinkedIn Tanpa Nama" untuk penyemakan imbas peribadi yang murni atau memilih ciri profil peribadi anda, yang mungkin kelihatan sebagai "Seseorang di LinkedIn" atau sesuatu yang lebih spesifik.

Orang masih akan melihat bahawa seseorang melihat profilnya setelah anda melihat profil mereka — tetapi mereka hanya akan melihat bahawa orang yang tidak dikenali melihatnya.

Semasa LinkedIn memberi amaran kepada anda di halaman tetapan ini, hanya ada satu kelemahan: Apabila anda menjadi tidak dikenali oleh orang lain, mereka menjadi tidak dikenali bagi anda. LinkedIn akan menyembunyikan nama orang yang melihat profil anda daripada anda setelah anda mengaktifkan pilihan tanpa nama ini.