Tanda aras: Adakah “Game Booster” akan Meningkatkan Prestasi Permainan PC Anda?

Program perisian "Game Booster" menyatakan mereka dapat meningkatkan kinerja permainan dengan satu klik, memasukkan PC Anda ke dalam "Game Mode" dan mengalokasikan semua sumber daya Anda untuk permainan. Tetapi adakah mereka benar-benar berfungsi?

Permainan PC berbeza dengan permainan konsol. Konsol menjalankan sistem operasi yang dilucutkan dioptimumkan untuk permainan, tetapi PC menjalankan sistem operasi tujuan umum seperti Windows yang mungkin melakukan perkara lain di latar belakang.

Apa Sebenarnya Program "Game Booster"

Program Game Booster merangkumi Razer Game Booster oleh IObit dan Wise Game Booster. Syukurlah, kedua-duanya adalah program percuma.

Inilah cara halaman produk Razer Game Booster menerangkan ciri "Mode Permainan":

"Fungsi ini memfokuskan diri pada permainan anda dengan mematikan fungsi dan aplikasi yang tidak perlu untuk sementara waktu, menempatkan semua sumber daya Anda semata-mata untuk bermain permainan, memungkinkan anda memperhitungkan permainan anda dengan cara yang seharusnya dimainkan tanpa membuang masa pada tetapan atau konfigurasi.

Dengan kata lain, program ini membolehkan anda memilih permainan dan melancarkannya melalui utiliti penggalak permainan. Apabila anda melakukannya, Game Booster secara automatik akan menutup program latar belakang yang berjalan di komputer anda, secara teorinya memperuntukkan lebih banyak sumber daya komputer anda untuk permainan. Anda juga dapat menghidupkan "Mode Game" dan meluncurkan permainan sendiri.

BERKAITAN: Cara Memperbarui Pemacu Grafik Anda untuk Prestasi Permainan Maksimum

"Pengoptimuman satu klik" ini adalah inti dari program Game Booster, walaupun mereka juga mengandung fitur lain. Sebagai contoh, mereka mungkin menunjukkan kepada anda pemandu mana yang sudah ketinggalan zaman, walaupun anda biasanya hanya perlu memperbaharui pemacu grafik anda, dan pemacu grafik secara automatik memeriksa kemas kini hari ini.

Razer Game Booster juga membolehkan anda melihat proses apa yang akan ditutup secara automatik apabila Game Mode diaktifkan. Proses ini dipulihkan semasa anda keluar dari Mod Permainan. Anda bebas menyesuaikan proses yang ingin anda tutup dan proses yang anda mahu tinggalkan diaktifkan.

Hasil Penanda Aras

Kami ragu-ragu dengan janji-janji ini, jadi kami menjalankan beberapa penanda aras dengan alat penanda aras yang disertakan dalam beberapa permainan baru-baru ini - baik dengan dan tanpa Razer "Game Mode" diaktifkan.

Berikut adalah beberapa hasil penanda aras yang diambil dari sistem kami, dilakukan dengan tetapan grafik yang tinggi:

Batman: Arkham Asylum

 • Minimum: 31 FPS
 • Maksimum: 62 FPS
 • Purata: 54 FPS

Batman: Arkham Asylum (Dengan Game Booster)

 • Minimum: 30 FPS
 • Maksimum: 61 FPS
 • Purata: 54 FPS

Cukup menarik, penanda aras sebenarnya sedikit lebih perlahan dengan Mode Permainan diaktifkan. Hasilnya di sini berada dalam margin kesalahan, namun. Mode Permainan tidak melambatkan apa-apa, tetapi juga tidak mempercepat apa-apa. Mod Permainan tidak melakukan apa-apa.

=

Metro 2033

 • Purata Framerate: 17.67 FPS
 • Maks. Framerate: 73.52 FPS
 • Min. Framerate: 4.55 FPS

Metro 2033 (Dengan Game Booster)

 • Purata Framerate: 16.67 FPS
 • Maks. Framerate: 73.59 FPS
 • Min. Framerate: 4.58 FPS

Dengan Game Mode diaktifkan, hasilnya sekali lagi berada dalam margin kesalahan. Rata-rata framerate kami sedikit lebih perlahan, walaupun framerate maksimum dan minimum masing-masing sedikit lebih tinggi.

Dengan Mode Permainan diaktifkan, hasil kami sebenarnya adalah sentuhan yang lebih rendah di seluruh bidang. Ini bukan kerana Game Mode melakukan kesalahan. Sebaliknya, kemungkinan tugas latar menggunakan lebih banyak sumber semasa Game Mode dijalankan. Mode Permainan cuba meminimumkan gangguan seperti itu, tetapi Windows adalah sistem operasi yang rumit dengan banyak bahagian yang bergerak dan tidak ada cara untuk menghentikan semua yang mungkin berlaku di latar belakang. Mode Permainan cuba, tetapi tidak dapat diserahkan.

Perhatikan bahawa hasil penanda aras ini tidak akan berlaku untuk setiap komputer. Oleh kerana cara Razer Game Booster berfungsi, orang yang memiliki seratus program yang berjalan di latar belakang akan melihat peningkatan yang ketara, sementara orang yang hanya menjalankan beberapa program latar yang kurang sumber daya tidak akan melihat peningkatan. Hasil penanda aras ini memberi kita gambaran tentang seberapa banyak "Mode Permainan" yang benar-benar dapat meningkatkan prestasi pada komputer biasa dengan sejumlah besar program latar belakang, tetapi tidak ada yang membebani sumber daya.

Adakah Game Booster Berguna?

Program Game Booster hanya melakukan sesuatu yang sudah boleh anda lakukan sendiri. Sebagai contoh, jika anda menjalankan klien BitTorrent di latar belakang, memuat turun fail dan menggunakan cakera keras anda, ini akan meningkatkan masa muat permainan kerana permainan harus bersaing dengan klien BitTorrent untuk akses cakera. Program Game Booster yang secara automatik menutup klien BitTorrent ketika anda melancarkan permainan memang akan meningkatkan waktu muat permainan, tetapi Anda juga dapat mempercepat dengan menutup klien BitTorrent atau menghentikan sendiri muat turun ketika anda mulai bermain permainan.

BERKAITAN: Panduan Lengkap untuk Meningkatkan Prestasi Permainan PC Anda

Pada komputer moden, program yang berjalan di latar belakang umumnya tidak menggunakan sejumlah besar sumber dan umumnya menggunakan 0% penggunaan CPU sambil tidak melakukan apa-apa. Anda boleh menyemaknya sendiri dengan membuka Pengurus Tugas - anda mungkin tidak akan melihat banyak program latar belakang yang menghabiskan masa CPU. Sekiranya anda melakukannya, anda harus melakukan sesuatu mengenai mereka.

Program Gaming Booster hanyalah jalan pintas yang membolehkan anda melancarkan permainan tanpa menguruskan sendiri program yang berjalan di desktop anda. Ia tidak akan meningkatkan prestasi permainan PC anda secara besar-besaran.

Kita juga harus perhatikan bahawa alat semacam itu sering kali menawarkan ciri-ciri yang berguna untuk pengguna yang lebih berpengetahuan. Sebagai contoh, Razer Game Booster menawarkan ciri Capture Screen seperti FRAPS untuk merakam skrin anda. Walau bagaimanapun, Mode Permainan itu sendiri nampaknya tidak begitu berguna.