Windows Me, 20 Tahun Kemudian: Adakah Itu Sangat Buruk?

Dua puluh tahun yang lalu, pergantian milenium menyaksikan beberapa pepijat perisian yang serius. Tidak, kami tidak bercakap mengenai Y2K di sini: Kami bercakap mengenai Windows Me. Digelar "Windows Mistake Edition" oleh PCWorld, Windows Me tidak dikenang oleh banyak pihak.

Pit Strange Stop dalam Perjalanan ke Windows XP

Microsoft melancarkan Windows 2000 pada 17 Februari 2000. Windows 2000 adalah karya agung yang dilupakan, menawarkan sistem operasi 32-bit yang padat dan direka untuk kegunaan perniagaan. Ia berdasarkan Windows NT, teknologi yang masih menjadi teras Windows 10 hari ini.

Tujuh bulan kemudian, Microsoft mengeluarkan Windows Millenium Edition pada 14 September 2000. Sistem operasi ini dirancang untuk pengguna rumah. Ia berdasarkan Windows 98 SE dan masih mempunyai DOS di bawahnya.

Windows Me mempunyai jangka hayat yang sangat pendek: Microsoft menggantinya dengan Windows XP pada 25 Oktober 2001, lebih dari setahun kemudian.

Dengan Windows XP, MIcrosoft menyatukan semuanya, melepaskan sistem operasi pengguna yang kukuh berdasarkan Windows NT. Itu juga sistem operasi untuk perniagaan. Sebelum itu, pengguna rumah mempunyai Windows Me.

Mengapa Windows Me Kononnya Menarik

Windows Me dirancang sebagai peningkatan ke Windows 98 Edisi Kedua. Laman web Windows Me yang asli dari Microsoft berjanji untuk menjadikan komputer rumah anda sebagai "pusat hiburan multimedia" berkat Windows Media Player 7 dan Windows Movie Maker. Ia membanggakan bahawa Windows akan lebih mudah digunakan dengan "pengalaman pengguna yang lebih baik" berkat ciri seperti "penyihir baru." Penyediaan rangkaian rumah juga dipermudah.

Di bawahnya, Windows Me menerima beberapa ciri dari Windows 2000. Ini termasuk Pemulihan Sistem untuk memulihkan fail sistem operasi ke keadaan yang terkenal dan Perlindungan Fail Sistem untuk melindungi fail sistem penting daripada diubah.

Windows Me juga membuang sokongan untuk DOS mod sebenar, yang menjadikan boot sistem operasi lebih cepat — tetapi menjadikannya kurang serasi dengan perisian DOS yang lebih tua yang mungkin digunakan pengguna.

Pada akhirnya, pelbagai ciri yang lebih kecil dan peningkatan sistem tahap rendah tidak mempengaruhi kebanyakan pengguna rumah, yang sebahagian besarnya menggunakan Windows 98 di rumah. Kecuali anda membeli PC baru yang disertakan dengan Windows Me, mengapa anda membelanjakan $ 209 untuk versi runcit penuh atau $ 109 untuk versi peningkatan? Windows 2000 kelihatan seperti peningkatan besar — ​​tetapi siapa yang menginginkan Windows Me?

Itu benar terutamanya kerana betapa tidak stabilnya Windows Me yang dilaporkan.

Realiti Windows Me: Windows Buggy 98 SE

Kini, rangkaian sistem operasi Windows 9x — iaitu Windows 95, Windows 98, dan Windows Me — selalu dikritik kerana tidak stabil. Semuanya didasarkan pada DOS di bawah tudung, seperti Windows 3.0.

Windows Me lebih tidak stabil daripada Windows 98. Itulah yang saya alami ketika menggunakannya dua puluh tahun yang lalu, dan itulah yang diingat oleh banyak orang. Dan Tynan PCWorld menggelarnya sebagai "Edisi Kesalahan" Windows dan mengatakan ia adalah salah satu daripada 25 produk teknologi terburuk sepanjang masa.

Mengapa terdapat begitu banyak layar biru kematian dan masalah lain? Baiklah, siapa tahu. Siri Windows 9x selalu tidak stabil. Windows Me mempunyai beberapa ciri baru: Ia memperkenalkan Pemulihan Sistem, sebagai contoh, ciri yang dilaporkan menimbulkan masalah pada sistem beberapa orang pada masa itu. Orang melaporkan masalah dengan sokongan perkakasan pada konfigurasi sistem tertentu. Mungkin Windows Me hanya memerlukan lebih banyak masa pembangunan.

Bug tidak pernah mempengaruhi perniagaan, yang digalakkan menggunakan Windows 2000 di stesen kerja mereka. Windows 95 dan Windows 98 dirancang untuk kegunaan rumah dan perniagaan, tetapi tiba-tiba terdapat versi Windows yang berbeza untuk pejabat dan PC rumah — dan versi untuk pengguna rumah, tidak menghairankan, kurang dipercayai.

Sudah tentu, banyak orang melaporkan Windows Me stabil pada sistem mereka. Dan Windows Me mungkin dipilih secara tidak adil: Windows 98 juga sering tidak stabil, berdasarkan DOS. Mungkin tidak ada perubahan besar dari Windows 98.

Tetapi sekarang pengguna Windows dapat melihat Windows 2000 dan bertanya-tanya: Mengapa Windows Me tidak stabil?

BERKAITAN: Windows 95 Berbalik 25: Ketika Windows Pergi ke Mainstream

Pining untuk Windows 2000

Pembebasan Windows 2000 menunjukkan jalan maju untuk Microsoft, tetapi Microsoft tidak membawa Windows NT kepada pengguna rumah hingga Windows XP.

Sementara itu, beberapa orang dengan pemasangan Windows Me yang rosak - atau orang yang baru saja mendengar perkara buruk mengenai Windows Me - tidak menunggu. Beberapa pengguna rumah berusaha keras untuk membeli Windows 2000, yang hanya ditujukan untuk perniagaan. Windows 2000 Professional berharga $ 319 untuk versi penuh atau $ 219 untuk peningkatan dari Windows 98 atau 95. Itu lebih tinggi $ 110 berbanding Windows Me.

Dan ya, beberapa orang mula melewati cakera Windows 2000 cetak rompak - sering disalin dari tempat kerja mereka - merasionalisasi bahawa cetak rompak sistem operasi dapat diterima kerana mereka telah membayar Microsoft untuk Windows Me. Adakah ia sah? Tidak. Adakah dapat difahami bahawa orang-orang menginginkan versi Windows yang stabil yang tidak banyak rosak? Sudah tentu.

Secara peribadi, sistem Windows Me yang saya hancurkan adalah sebab saya mula meneroka Linux di desktop. Desktop Linux jauh lebih rumit untuk digunakan pada tahun 2000 daripada sekarang, tetapi ia pasti stabil.

BERKAITAN: Mengingat Windows 2000, Karya Terlupa Microsoft

Windows XP Menjimatkan Hari

Pada akhirnya, Windows XP mengakhiri kekacauan Windows 2000 dan Windows Me. Microsoft tidak perlu mengeluarkan paket perkhidmatan untuk Windows Me dan menghabiskan masa memperbaikinya, seperti yang dilakukan MIcrosoft dengan Windows Vista Service Pack 1 dan Windows 8.1.

Sebaliknya, Microsoft melancarkan Windows XP dan membawa asas Windows NT yang lebih stabil kepada pengguna rumah. Ciri antara muka dan multimedia yang lebih mesra dari Windows Me berakhir pada Windows XP dalam bentuk yang lebih stabil. Windows XP lebih serasi dengan aplikasi pengguna yang mungkin mengalami beberapa masalah yang berjalan pada Windows 2000.

Dengan pembebasan Windows XP, pengguna perniagaan dan rumah sekarang menggunakan versi desktop Windows yang sama. Sudah tentu, terdapat edisi Rumah dan Profesional dengan beberapa ciri yang berbeza - tetapi kedua-duanya adalah sistem operasi asas yang sama.

Windows XP mempunyai masalahnya - masalah keselamatan yang hanya benar-benar diselesaikan oleh Windows XP Service Pack 2 dan tema desktop yang secara meluas dianggap sebagai "Fisher-Price" dan tidak profesional pada masa itu. Tetapi sekarang Windows XP dilihat kembali dengan penuh kasih sayang, dan banyak orang yang bertahan lama setelah pembebasan Windows 7.

Tetapi orang tidak menggunakan Windows Me dengan cara yang sama. Walaupun anda menginginkan versi Windows berasaskan DOS untuk menjalankan perisian yang lebih lama, anda lebih baik menggunakan Windows 98. Ia lebih serasi dengan perisian yang lebih lama.