Cara Mengubah Warna dan Saiz Penunjuk Tetikus pada Windows 10

Windows 10 kini membolehkan anda meningkatkan ukuran kursor tetikus dan mengubah warnanya. Mahukan kursor tetikus hitam sebagai gantinya? Anda boleh memilihnya! Mahukan kursor merah besar yang lebih senang dilihat? Anda juga boleh memilihnya!

Ciri ini ditambahkan ke Windows pada Kemas kini Mei 2019. Selalu mungkin untuk menyesuaikan tema kursor tetikus, tetapi sekarang anda boleh melakukannya tanpa memasang tema penunjuk tersuai.

Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Tetapan> Kemudahan Akses> Kursor & Penunjuk. (Anda dapat menekan Windows + I untuk membuka aplikasi Tetapan dengan cepat.)

Untuk menukar ukuran penunjuk, seret gelangsar di bawah "Ubah Ukuran Penunjuk". Secara lalai, penunjuk tetikus ditetapkan ke 1 — ukuran terkecil. Anda boleh memilih ukuran dari 1 hingga 15 (yang sangat besar).

Pilih warna baru di bahagian "Tukar Warna Pointer". Terdapat empat pilihan di sini: putih dengan sempadan hitam (lalai), hitam dengan sempadan putih, terbalik (contohnya, hitam pada latar belakang putih atau putih pada latar belakang hitam), atau warna pilihan anda dengan sempadan hitam.

Sekiranya anda memilih pilihan warna, kursor hijau limau adalah lalai. Walau bagaimanapun, anda boleh memilih warna yang anda suka. Dari panel "Warna Pointer yang Disarankan" yang muncul, pilih "Pilih Warna Pointer Kustom," dan kemudian pilih yang anda inginkan.

Itu sahaja! Sekiranya anda ingin mengubah kursor tetikus anda sekali lagi, kembali ke sini.

Dari panel Tetapan ini, anda juga dapat menjadikan kursor entri teks lebih tebal sehingga lebih mudah dilihat ketika menaip. Sekiranya anda mempunyai PC dengan layar sentuh, anda juga dapat mengawal maklum balas sentuhan visual yang muncul ketika anda mengetuk layar.

BERKAITAN: Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 Mei 2019, Kini Terdapat