Cara Mengubah Lokasi Folder Muat Turun Kemas kini Windows 10

Untuk mengemas kini sistem anda ke keluaran terbaru, mesti ada cukup ruang pada cakera keras anda untuk fail kemas kini. Windows secara automatik akan cuba menggunakan pemacu yang berbeza jika pemacu sistem anda penuh, tetapi dengan beberapa langkah, anda juga boleh memaksa Windows untuk memuat turun kemas kini di tempat lain.

Secara lalai, Windows akan menyimpan sebarang muat turun kemas kini ke pemacu utama anda, di sinilah Windows dipasang, dalam folder C: \ Windows \ SoftwareDistribution. Sekiranya pemacu sistem terlalu penuh dan anda mempunyai pemacu yang berbeza dengan ruang yang mencukupi, Windows akan sering menggunakan ruang itu jika boleh. Windows dengan berhati-hati membuang fail kemas kini pada suatu ketika setelah dipasang, tetapi sering kali — terutama dalam kes kemas kini besar seperti Kemas kini Oktober 2018 — ia menyimpan fail tersebut untuk sementara waktu sekiranya anda ingin menyahpasang kemas kini atau gulung semula versi Windows anda.

Oleh kerana kemas kini ini sering memakan banyak ruang - 16-20 GB dalam beberapa kes - anda mungkin mahu Windows memuat turunnya ke pemacu yang berbeza, terutamanya jika anda menggunakan sesuatu seperti pemacu keadaan pepejal di mana ruang cakera berada di premium. Anda harus melalui beberapa gelung untuk membuatnya berfungsi. Kami akan mematikan perkhidmatan kemas kini, menggunakan Prompt Perintah untuk membuat symlink (pautan maya ke folder baru sehingga Windows masih menganggapnya menggunakan folder asal), dan kemudian memulakan semula perkhidmatan kemas kini. Ia tidak rumit, dan kami akan memandu anda melalui langkah-langkahnya.

Catatan: Sebelum melangkah lebih jauh, anda harus membuat sandaran komputer sekiranya ada yang tidak kena semasa menukar perkara dalam folder sistem. (Anda semestinya selalu membuat cadangan secara tetap.) Ini adalah proses yang cukup selamat, tetapi lebih baik selamat daripada meminta maaf.

Langkah Pertama: Buat Folder Muat Turun Kemas kini Baru

Perkara pertama yang akan anda lakukan ialah membuat folder baru untuk muat turun pada pemacu yang berbeza. Di sinilah Windows akan menyimpan muat turun kemas kini yang akan datang.

Dalam File Explorer, cari lokasi yang ingin anda gunakan, klik kanan di mana sahaja, arahkan ke submenu "Baru", dan kemudian klik perintah "Folder".

Seterusnya, namakan folder dengan apa sahaja yang anda mahukan. Kami telah menamakan nama kami "NewUpdateFolder," dan terletak di pemacu D: \.

Langkah Kedua: Hentikan Perkhidmatan Kemas Kini Windows

Seterusnya, anda harus menghentikan perkhidmatan Pembaruan Windows untuk mengelakkannya mengemas kini apa-apa semasa anda mengubah keadaan dan kerana pada langkah seterusnya, anda akan menamakan semula folder kemas kini lama. Perkhidmatan Pembaruan Windows tidak akan membiarkan anda melakukannya sekiranya sedang berjalan.

Tekan Ctrl + Shift + Esc untuk membuka Pengurus Tugas dan klik tab "Perkhidmatan".

Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai   wuauservperkhidmatan di bahagian bawah senarai. Klik kanan dan kemudian klik "Berhenti."

Langkah Ketiga: Namakan semula Folder Muat Turun Lama

Sekarang, anda perlu menamakan semula folder yang ada menjadi sesuatu yang berbeza. Ini kerana anda akan membuat folder symlink baru dan Windows tidak membiarkan anda mempunyai dua folder dengan nama yang sama, walaupun satu hanya menunjuk ke folder baru yang anda buat pada langkah pertama.

Dalam Penjelajah Fail, semak ke C:\Windows. Klik kanan folder "SoftwareDistribution" di sana dan kemudian klik perintah "Ganti nama". Anda akan diminta kebenaran untuk melakukan ini; klik "Ya."

Perkara paling senang dilakukan adalah dengan meletakkan "Lama" di bahagian depan atau belakang untuk menandakan ini bukan folder semasa yang akan kita bekerjasama. Sekiranya diminta izin lagi, klik "Ya."

Langkah Keempat: Buat Pautan Simbolik ke Folder Baru

Setelah anda membuat folder baru yang anda mahukan muat turunnya dan menamakan semula folder "SoftwareDistribution" lama untuk mengeluarkannya, anda perlu menunjukkan kepada Windows cara mencari folder baru. Untuk melakukan ini, kami menggunakan apa yang dipanggil Pautan Simbol, atau symlink. Ini bertindak sama seperti jalan pintas; mereka menunjuk ke folder sebenar di tempat lain di komputer anda.

Pertama, jalankan Command Prompt sebagai pentadbir. Mengklik Mulai, ketik "cmd" ke dalam kotak pencarian, klik kanan pada hasil "Prompt Perintah", dan kemudian pilih perintah "Jalankan Sebagai Pentadbir".

Pada prompt, ketik perintah berikut (menggantikan "d: \ NewUpdateFolder" dengan jalan penuh ke folder yang anda buat pada langkah pertama).

mklink / jc: \ windows \ SoftwareDistribution d: \ NewUpdateFolder

Setelah anda menjalankan perintah, anda akan melihat balasan yang menyatakan "Junction Created For" diikuti dengan jalan yang anda tentukan.

Item "SoftwareDistribution" baru dengan ikon jalan pintas ditambahkan ke C:\Windowsfolder.

Catatan : Jika mklink  perintah tidak berfungsi atau anda menerima ralat, cuba mulakan semula komputer anda ke Safe Mode dan ulangi langkah sebelumnya.

BERKAITAN: Cara Boot Ke Safe Mode pada Windows 10 atau 8 (Cara Mudah)

Sekarang, salin kandungan folder "SoftwareDistribution" lama (yang anda namakan semula pada langkah ketiga) ke pautan simbolik yang baru dibuat. Ini akan menghalang Windows daripada memuat turun semula sebarang kemas kini.

Kami mencadangkan untuk menyalin dan bukannya memindahkan kandungannya sekarang sekiranya sesuatu tidak berfungsi. Setelah memastikan semuanya berfungsi, anda boleh kembali dan memadam folder lama kemudian.

Langkah Lima: Mulakan Lagi Perkhidmatan Kemas Kini Windows

Langkah terakhir adalah memulakan sandaran Perkhidmatan Pembaruan Windows.

Buka Pengurus Tugas dengan menekan Ctrl + Shift + Esc dan beralih ke tab "Perkhidmatan".

Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai   wuauservperkhidmatan di bahagian bawah senarai, klik kanan, dan kemudian klik perintah "Mula".

Mulai sekarang setiap kali Windows Update memuat turun fail, fail tersebut akan disimpan di folder yang baru dibuat.