Cara Menonjolkan Teks dalam Persembahan PowerPoint Anda

Mengetengahkan teks menarik perhatian kepadanya. Sekiranya anda melanggan Office 365, anda boleh menyerlahkan teks secara langsung di PowerPoint. Sekiranya anda menggunakan PowerPoint versi desktop, anda perlu menggunakan penyelesaian. Kami akan menunjukkan kepada anda kedua-dua cara.

Menyerlahkan Teks di PowerPoint (Pelanggan Office 365)

Sekiranya anda pelanggan Office 365, teruskan dan buka PowerPoint dan beralih ke slaid yang mengandungi teks yang ingin anda ketengahkan. Setelah sampai, pilih teks dengan mengklik dan menahan butang tetikus kiri dan menyeret kursor anda ke atas teks.

Selepas anda memilih teks, pop timbul memaparkan beberapa pilihan fon yang berbeza. Teruskan dan klik ikon penyerlah.

Teks anda kini akan diserlahkan.

Anda juga boleh memilih antara beberapa warna yang berbeza. Sekiranya anda mahukan sesuatu selain kuning, klik anak panah di sebelah ikon penyorot. Menu kemudian akan muncul, menyajikan beberapa warna yang berbeza. Pilih yang paling anda sukai.

Anda juga dapat menemukan semua pilihan ini di bahagian "Font" pada tab "Home".

Menyerlahkan Teks di PowerPoint (Pelanggan 365 Bukan Pejabat)

Kaedah ini lebih memakan masa daripada sukar. Sekiranya anda bukan pelanggan Office 365, maka anda tidak mempunyai alat sorotan asli di PowerPoint, yang bermaksud anda perlu bekerja di salah satu aplikasi Office lain untuk membuat ini berfungsi. Anda boleh menggunakan Excel atau Word, mengikut mana sahaja yang anda mahu. Kami akan menggunakan Word.

Teruskan dan buka Word dan masukkan teks yang ingin anda ketengahkan dan pindahkan ke PowerPoint.

Pilih teks dengan mengklik dan menahan butang tetikus kiri dan menyeret kursor ke atas teks. Setelah teks dipilih, tetingkap pop timbul akan muncul, dan anda boleh mengklik butang sorotan untuk menambahkan sorotan. Anda juga boleh mengklik anak panah ke bawah di sebelah kanan butang sorotan untuk memilih warna yang berbeza.

Dan teks anda kini diserlahkan.

Pilih teks sekali lagi, kemudian tekan Ctrl + C untuk menyalin teks ke papan keratan anda dan kemudian kembali ke PowerPoint.

Di PowerPoint, tampal teks di mana sahaja anda mahu dengan menekan Ctrl + V. Teks anda sekarang akan muncul di slaid tetapi tanpa sorotan.

Selanjutnya, dalam menu "Paste Options" yang muncul, pilih opsi "Keep Source Formatting".

Teks anda sekarang akan muncul dengan sorotan.

Menggunakan Kesan Teks Cahaya

Walaupun teks ini tidak disorot dengan tepat, kesannya sangat serupa. Sekiranya anda bukan pelanggan Office 365 dan anda tidak mahu membuka aplikasi Office yang lain untuk menyerlahkan teks anda dan memindahkannya, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan kesan "Glow" PowerPoint.

Pertama, pilih teks itu.

Seterusnya, dalam kumpulan "Gaya WordArt" pada tab "Format", klik "Kesan Teks."

Pilih "Glow" dari menu yang muncul.

Sub-menu akan muncul dengan warna yang berbeza untuk kesan cahaya. Sekiranya anda menjumpai yang anda suka, teruskan dan pilih. Dalam contoh ini, kami mencari cahaya kuning, jadi kami akan memilih "Lebih Banyak Warna Cahaya" di bahagian bawah menu.

Akhirnya, kami akan memilih kuning.

Teks anda sekarang akan menerima kesan cahaya kuning, kelihatan sangat mirip dengan teks yang diserlahkan.