Cara Mengaktifkan Mod Gelap pada iPhone dan iPad anda

Mod gelap ada di mana-mana dari Mac, Windows, Android, dan sekarang di iPhone dan iPad. iOS 13 dan iPadOS 13 akhirnya membawa ciri yang sangat didambakan ke peranti Apple. Ia kelihatan hebat, dan berfungsi secara automatik dengan aplikasi dan laman web yang disokong.

Cara Mengaktifkan Mod Gelap pada iPhone dan iPad

Apabila anda mengaktifkan mod gelap, keseluruhan UI pada iPhone atau iPad anda akan terbalik. Anda sekarang melihat latar belakang hitam dan teks putih. Apple menggunakan tema hitam sejati yang bermaksud bahawa latar belakang di kebanyakan tempat adalah hitam murni dan bukannya kelabu gelap.

Ini kelihatan hebat di iPhone dengan paparan OLED (iPhone X, XS, XS Max, 11, dan 11 Max) kerana piksel tidak menyala. Untuk mengekalkan keterbacaan, Apple menggunakan latar belakang kelabu untuk beberapa elemen latar belakang. Kami telah membincangkan selok-belok antara muka mod gelap dengan terperinci sebelumnya.

Oleh itu, mari kita ke nitty-gritty. Untuk mengaktifkan mod gelap pada iPhone atau iPad anda, pertama, buka Pusat Kawalan.

Sekiranya anda mempunyai peranti gaya X iPhone dengan takik, leret ke bawah dari tepi kanan atas skrin. Perkara yang sama berlaku untuk pengguna iPad. Sekiranya anda menggunakan iPhone dengan butang Utama, leret ke atas dari bawah skrin untuk membuka Pusat Kawalan.

Di sini, ketik dan tahan pada gelangsar "Kecerahan".

Sekarang, ketik butang "Mod gelap" untuk menghidupkannya. Sekiranya anda ingin mematikan ciri tersebut, anda boleh mengetuk ikon itu sekali lagi.

Sebagai alternatif, anda boleh menghidupkan atau mematikan mod gelap melalui menu Tetapan. Anda dapat melakukannya dengan pergi ke Tetapan> Paparan dan ketuk "Gelap".

BERKAITAN: Bagaimana Mode Gelap iOS 13 berfungsi pada iPhone dan iPad anda

Tambahkan Togol Mode Gelap ke Pusat Kawalan

Sekiranya anda seperti saya, anda mahukan suis khas untuk mod gelap. Ia tersedia sebagai togol tambahan di Pusat Kawalan.

Untuk mengaktifkannya, pergi ke Tetapan> Pusat Kawalan> Sesuaikan Kawalan.

Dari layar ini, ketuk butang "+" di sebelah "Mod gelap".

Ini akan membolehkan beralih mod gelap khas di hujung Pusat Kawalan. Ketuk butang untuk menghidupkan dan mematikan mod gelap. Tidak perlu lagi pergi ke menu kecerahan!

Tetapkan Mod Gelap pada Jadual

Anda juga dapat mengotomatisasi ciri mod gelap dengan mengatur jadual. Buka aplikasi "Tetapan" dan pergi ke "Paparan dan Kecerahan."

Dari bahagian "Penampilan", ketuk togel di sebelah "Automatik".

Kemudian ketuk butang "Pilihan" untuk beralih antara pilihan "Sunset to Sunrise" dan pilihan "Jadual Khusus".

Sekiranya anda memilih pilihan "Jadual Khusus", anda akan dapat menentukan mod gelap yang tepat untuk dimulakan.

Mod Gelap Berfungsi Dengan Aplikasi dan Laman Web yang Sesuai

Sama seperti macOS Mojave, mod gelap pada iPhone dan iPad berfungsi dengan aplikasi dan laman web yang disokong.

Setelah aplikasi dikemas kini untuk iOS 13 dan menyokong ciri ini, secara automatik ia akan menukar tema aplikasi ke tema gelap apabila anda menghidupkan mod gelap sistem dari Pusat Kawalan.

Di sini, sebagai contoh, adalah aplikasi Kamus LookUp. Di tangkapan skrin kiri, aplikasi berada dalam mod cahaya lalai. Di sebelah kanan, anda dapat melihat bagaimana aplikasinya dalam mod gelap.

Yang saya buat di antara kedua tangkapan skrin ini adalah pergi ke Pusat Kawalan dan menghidupkan mod gelap. Setelah aplikasi mula menyokong ciri ini, anda tidak perlu mencari ciri mod gelap pada aplikasi individu.

Perkara yang sama berlaku untuk Safari. Sekiranya laman web menyokong ciri mod gelap dalam CSS, secara automatik ia akan bertukar antara tema terang dan gelap berdasarkan tetapan sistem.

Pada tangkapan skrin di bawah, anda dapat melihat ciri tersebut beraksi untuk laman web Twitter di Safari.

Buat masa ini, tidak ada cara untuk menyenarai hitam aplikasi dari ciri pertukaran tema automatik ini.

Tetapi untuk laman web, anda dapat menonaktifkan fitur tersebut sama sekali dengan pergi ke Tetapan> Safari> Lanjutan> Ciri Eksperimental dan mematikan pilihan "sokongan mod gelap CSS".

Alternatif Ke Mode Gelap: Balik Pintar

Mod gelap automatik hanya akan berfungsi untuk aplikasi yang menyokong ciri di iOS 13, iPadOS 13 dan ke atas. Bagaimana jika anda mahu mengaktifkan mod gelap dalam aplikasi yang tidak menyokongnya? Gunakan ciri Smart invert sebagai jalan penyelesaian.

Smart invert adalah ciri kebolehaksesan yang secara automatik membalikkan warna UI tanpa menyentuh gambar dan media lain. Dengan penyelesaian ini, anda boleh mendapatkan antara muka latar teks-putih-hitam-putih yang baik.

Untuk mengaktifkannya, pergi ke Tetapan> Kebolehcapaian> Paparan dan Saiz Teks dan kemudian beralih pada "Smart Invert."

Anda dapat melihat perbezaan antara laman web dalam mod ringan dan dengan Smart invert dihidupkan dalam tangkapan skrin di bawah. Walaupun sebahagian besar laman web terbalik dengan betul, beberapa kawasan — seperti bar menu dalam contoh di bawah — tidak kelihatan seperti seharusnya.

Memang, ciri Smart invert tidak berfungsi untuk semua, tetapi ini adalah alternatif yang baik. Sekiranya pembangun tidak menambahkan mod gelap ke aplikasi mereka, ini (agak) berfungsi.