Cara Mengaktifkan atau Melumpuhkan Log Masuk Selamat untuk Windows 10

Windows adalah sistem operasi yang paling disasarkan di planet ini. Ini bermakna anda harus memperkuat pertahanan PC anda agar sentiasa selamat dalam talian dan luar talian. Panduan ini menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan atau mematikan Secure Sign-In untuk Windows 10.

Secure Sign-In adalah komponen tambahan pada skrin log masuk Windows 10. Ini tidak menghalang sesiapa mengakses PC anda jika mereka mempunyai bukti kelayakan anda. Sebaliknya, Windows 10 membuang medan masuk sehingga anda mengetik rentetan kekunci. Selepas itu, masukkan kata laluan atau PIN anda seperti biasa.

Ciri ini bertujuan untuk menggagalkan perisian hasad. Kod berniat jahat boleh berada di latar belakang dan menipu skrin masuk Windows 10 untuk mendapatkan bukti anda. Oleh kerana aplikasi dan program biasanya tidak mempunyai akses ke perintah Ctrl + At + Del, anda boleh melewati skrin masuk palsu dengan menggunakan Secure Sign-In yang diaktifkan dengan mengetik perintah tiga kunci ini.

Aktifkan atau Lumpuhkan Menggunakan Perintah Netplwiz

Untuk memulakan, jalankan perintah Run dengan menekan kekunci "Windows" dan "R" secara serentak (Windows + R). Tetingkap pop timbul akan muncul. Ketik "netplwiz" (tanpa tanda petik) di medan teks dan kemudian klik butang "OK" (atau tekan kekunci Enter) untuk meneruskan.

Sebagai alternatif, anda dapat mengakses panel Akaun Pengguna dengan mengetik "netplwiz" ke dalam bidang carian bar tugas dan memilih perintah Jalankan yang dihasilkan.

Panel Akaun Pengguna akan muncul di skrin. Klik tab "Lanjutan" (jika tidak dimuat secara lalai). Cari pilihan "Wajibkan Pengguna untuk Tekan Ctrl + Alt + Delete" yang disenaraikan di bawah "Log Masuk Selamat". Tandakan untuk mengaktifkan atau hapus centang untuk melumpuhkan.

Klik butang "Terapkan" dan kemudian butang "OK" untuk menyelesaikan.

Aktifkan atau Lumpuhkan Menggunakan Dasar Keselamatan Tempatan

Inilah kaedah lain yang agak sibuk daripada mengikuti arahan Akaun Pengguna. Gunakan kaedah ini jika anda ingin mengambil jalan yang indah tetapi elakkan pendaftaran Windows.

Lancarkan arahan Jalankan dengan menekan kekunci "Windows" dan "R" secara serentak (Windows + R). Tetingkap pop timbul muncul. Ketik "secpol.msc" (tanpa tanda petik) di medan teks dan kemudian klik butang "OK" (atau tekan kekunci Enter) untuk meneruskan.

Seperti sebelumnya, anda juga dapat mengakses panel Dasar Keselamatan Tempatan dengan mengetik "secpol.msc" ke dalam bidang carian bar tugas dan memilih aplikasi desktop yang dihasilkan.

Di Tetingkap Dasar Tempatan, kembangkan "Dasar Tempatan" yang disenaraikan di sebelah kiri dan pilih subfolder "Pilihan Keselamatan" di bawahnya. Seterusnya, tatal ke bawah di sebelah kanan dan klik dua kali entri "Log Masuk Interaktif: Tidak Memerlukan CTRL + ALT + DEL".

Panel Properties entri muncul di layar dengan tab "Setting Keamanan Tempatan" yang ditampilkan secara lalai. Klik butang radio untuk mengaktifkan atau mematikan ciri ini. Selesaikan dengan mengklik butang "Terapkan" dan kemudian butang "OK".

Aktifkan atau Lumpuhkan Menggunakan Registry

Sekiranya anda ingin mengambil jalan tegar, mengapa tidak menyunting pendaftaran? Ingat, perlahan-lahan: Segala perubahan yang anda buat boleh menyebabkan ketidakstabilan sistem. Pilihan ini adalah untuk individu yang berpengalaman yang gemar menggali Windows.

BERKAITAN: Registri Windows Tidak Diketahui: Apa yang Boleh Anda Lakukan dengannya

Lancarkan arahan Jalankan dengan menekan kekunci "Windows" dan "R" secara serentak (Windows + R). Tetingkap pop timbul akan muncul. Ketik "regedit" (tanpa tanda petik) di medan teks dan kemudian klik butang "OK" (atau tekan kekunci Enter) untuk meneruskan.

Anda juga dapat mengakses Registry Editor dengan mengetik "regedit" ke dalam bidang pencarian bar tugas dan memilih aplikasi desktop yang dihasilkan.

Dalam Editor Pendaftaran, kembangkan folder berikut mengikut urutan ini:

HKEY_LOCAL_MACHINE> PERISIAN> Microsoft> Windows NT> CurrentVersion

Dalam folder CurrentVersion, pilih entri "Winlogon" untuk menunjukkan tetapannya di panel di sebelah kanan. Klik dua kali entri "DisableCad" untuk mengedit nilainya.

Dalam kotak pop timbul "Edit DWORD (32-bit) Value", ubah Data Nilai dengan salah satu nilai ini:

  • Aktifkan = 0
  • Lumpuhkan = 1

Klik butang "OK" untuk menyelesaikan. Mulakan semula PC anda untuk menyimpan tetapan.

Catatan: Jika Anda tidak melihat entri "DisableCad" dalam tetapan "Winlogon", klik kanan pada "Winlogon," pilih "Baru" di menu pop-up, dan kemudian klik "Nilai DWORD (32-bit) ‚ÄĚDalam senarai seterusnya. Namakan DWORD baru ini sebagai "DisableCAD" (tanpa tanda petik) dan ubah nilainya.