Cara Menukar Wilayah Pelayan pada Discord

Discord secara automatik memilih wilayah pelayan untuk melancarkan komunikasi suara anda. Namun, anda mungkin memilih memilih kawasan pelayan yang berbeza meningkatkan kualiti sembang suara, terutamanya jika anda berbual dengan orang di kawasan lain.

Untuk menukar wilayah pelayan anda, anda harus menjadi pentadbir pelayan (atau pemilik) pada pelayan Discord anda sendiri. Semua orang di pelayan yang sama menggunakan wilayah set pelayan untuk komunikasi. Anda juga boleh menukar panggilan tengah wilayah pelayan untuk sembang suara pesanan langsung, tetapi ciri ini hanya tersedia pada versi desktop.

BERKAITAN: Cara Membuat, Menyiapkan, dan Menguruskan Pelayan Discord Anda

Menukar Wilayah Pelayan Discord pada PC atau Mac

Antara muka Discord sama pada Windows dan macOS. Jadi, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah ini untuk menukar wilayah pelayan dalam aplikasi Discord atau di laman web, tanpa mengira platform mana yang anda miliki.

Untuk melakukannya, buka Discord dan lawati pelayan. Klik anak panah ke bawah di sebelah pelayan anda di bahagian atas senarai saluran di sebelah kiri, dan kemudian klik "Tetapan Pelayan."

Di tab "Gambaran Keseluruhan", anda dapat melihat pelbagai tetapan pelayan, termasuk wilayah pelayan semasa. Untuk menukar wilayah pelayan, klik "Ubah."

Senarai lokasi yang tersedia muncul di menu "Pilih Wilayah Pelayan", termasuk Eropah, India, dan berbagai lokasi di Amerika Syarikat.

Untuk meningkatkan kualiti sembang suara, mungkin lebih baik memilih lokasi sedekat mungkin dengan anda dan yang lain di pelayan anda. Anda mungkin perlu menguji beberapa lokasi untuk menentukan lokasi yang memberikan kualiti terbaik. Nasib baik, melakukan ini menyebabkan sedikit gangguan semasa sembang suara.

Wilayah pelayan baru anda akan digunakan secara automatik; sebarang sembang suara semasa juga akan dipindahkan ke wilayah baru dengan segera.

Menukar Wilayah Pelayan Discord pada Peranti Mudah Alih

Anda juga boleh mengubah wilayah pelayan dalam aplikasi Discord pada Android, iPhone, atau iPad. Langkah-langkah di bawah harus berfungsi pada kedua platform.

Untuk memulakan, buka aplikasi Discord pada telefon pintar atau tablet anda, dan kemudian akses ke pelayan. Ketuk menu hamburger di kiri atas untuk mengakses senarai saluran.

Dalam senarai saluran, ketik menu tiga titik di kanan atas.

Dalam pop timbul, ketik "Tetapan."

Ketuk "Gambaran Keseluruhan" di menu "Tetapan Pelayan".

Wilayah pelayan semasa anda disenaraikan di bawah "Wilayah Pelayan." Ketuk ini untuk melihat dan memilih alternatif.

Tinjau senarai untuk mencari wilayah yang ingin anda gunakan, dan kemudian ketiknya. Sekali lagi, anda mahu memilih kawasan yang sedekat mungkin dengan anda dan orang lain di pelayan anda.

Pelayan yang digunakan oleh pelayan Discord anda untuk merutekan komunikasi suara akan segera dikemas kini.

Menukar Wilayah Pelayan Semasa Panggilan Mesej Langsung

Discord juga membenarkan komunikasi suara langsung dalam mesej langsung. Ini adalah pelayan yang bebas, yang membolehkan anda menukar kawasan panggilan tengah pelayan.

Malangnya, anda hanya boleh melakukan ini di aplikasi Discord atau laman web di Windows atau macOS. Fungsi ini tidak disokong pada Android, iPhone, atau iPad.

Untuk melakukan ini, mulakan panggilan suara atau video Discord baru dalam senarai "Mesej Langsung" anda. Ia boleh dilakukan antara dua orang sahaja atau panggilan suara kumpulan

Untuk memulakan panggilan, cukup klik butang Panggilan Video atau Suara dalam mesej langsung.

Dalam panggilan yang dibuat, klik "Wilayah" di kanan atas sembang terbuka, dan kemudian pilih wilayah baru di menu lungsur.

Panggilan anda akan disalurkan melalui wilayah pelayan baru setelah gangguan seketika (biasanya kurang dari satu saat). Anda boleh melakukannya berulang kali semasa membuat panggilan untuk menguji kualiti kawasan pelayan yang berbeza.