Apakah Mod Tablet di Windows 10 dan Cara Menghidupkan dan Mematikannya

Salah satu perkara terbesar yang mengganggu pengguna mengenai Windows 8 adalah skrin Mula semua-atau-apa-apa. Windows 10 cuba menyelesaikan masalah itu dengan mod tablet skrin penuh yang berasingan yang diharapkan dapat menenangkan pengguna desktop yang marah.

Mod tablet adalah ciri baru yang harus diaktifkan secara automatik (jika anda mahu) apabila anda melepaskan tablet dari pangkalan atau doknya. Menu Mula kemudian pergi ke skrin penuh seperti aplikasi dan Tetapan Kedai Windows.

Penting juga untuk diperhatikan bahawa dalam mod tablet, Desktop tidak tersedia. Apabila anda membuka contohnya, File Explorer, ia hanya akan kelihatan maksimal. Oleh itu, mod tablet adalah mod di mana skrin Mula adalah tempat anda akan menghabiskan sebahagian besar masa anda untuk berinteraksi dengan Windows.

Sekiranya anda menggunakan desktop dengan papan kekunci dan tetikus yang tepat, maka anda akan dapat menggunakan menu Mula, yang dapat diubah ukurannya dan disesuaikan agar sesuai dengan kehendak dan kehendak anda.

Sekiranya anda ingin mencuba mod tablet kerana anda mempunyai skrin sentuh atau anda ingin mengkonfigurasi kelakuannya, maka anda boleh menghidupkannya secara manual dan membuat penyesuaian.

Anda pertama-tama perlu membuka Tetapan dan kemudian kumpulan "Sistem", kemudian ketuk butang hidup / mati di bawah tajuk "Jadikan Windows lebih mesra sentuhan ..." untuk memasuki atau meninggalkan mod tablet.

Anda juga dapat mengkonfigurasi mod yang diandaikan oleh peranti anda ketika anda masuk, serta apa yang harus dilakukan oleh peranti anda ketika ingin menghidupkan atau mematikan mod tablet secara automatik.

Dalam mod tablet, aspek yang paling mencolok ialah menu Mula sekarang adalah skrin Mula, mirip dengan Windows 8.

Perhatikan bahawa ikon di bar tugas akan berubah, meninggalkan anda hanya dengan butang kembali, ikon carian, dan butang desktop maya.

Sekiranya anda mahu ikon aplikasi anda muncul di bar tugas dalam mod tablet, anda dapat menunjukkan atau menyembunyikannya dalam tetapan "Mod tablet".

Mod skrin penuh pada Windows 10 jauh lebih mengganggu daripada pada Windows 8 kerana sekarang anda dapat mengakses aplikasi, folder, dan tetapan anda hanya dengan satu klik butang tetikus anda.

Anda juga dapat mengklik butang "Semua aplikasi" di sudut kiri bawah untuk melihat dan melancarkan aplikasi yang dipasang.

Ingat, dalam mod tablet, desktop tidak akan tersedia walaupun Anda masih dapat mengakses folder desktop melalui File Explorer. Jika tidak, anda boleh menggunakan komputer dan semua aplikasinya seperti biasa.

Kelebihan mod tablet jelas akan lebih tepat untuk skrin sentuh kerana semua sasaran besar yang disediakannya untuk jari gemuk kita. Satu peringatan besar bagi kebanyakan orang mungkin adalah kenyataan bahawa anda berhadapan dengan skrin Mula sebagai antara muka utama, walaupun ia mengekalkan elemen desktop yang cukup sehingga semoga tidak terlalu membingungkan bagi kebanyakan pengguna.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau komen yang ingin anda kongsikan kepada kami mengenai Windows 10, sila tinggalkan maklum balas anda di forum perbincangan kami.