Cara Mengubah Pemacu Keras Lalai untuk Menyimpan Dokumen dan Aplikasi di Windows 10

Setiap kali anda menyimpan fail baru di Windows 10, tetingkap Save As secara lalai ke mana-mana folder pengguna anda - Dokumen, Muzik, Gambar, dan sebagainya - sesuai dengan jenis fail. Sekiranya anda lebih suka tidak menyimpan fail pada pemacu C: Windows akan membolehkan anda membuat folder tersebut pada cakera keras lain untuk bertindak sebagai lokasi simpanan lalai anda.

Mengubah lokasi simpanan lalai anda membuat struktur folder Pengguna baru pada pemacu baru dan menyimpan semua fail baru di sana secara lalai. Ia tidak memindahkan fail yang ada. Oleh itu, jika anda benar-benar berusaha menjimatkan ruang dengan menyimpan fail pada pemacu lain (katakan, jika SSD anda berada di sisi kecil), lebih baik anda menukar lokasi sebenar folder terbina dalam anda. Sekiranya anda melakukannya, Windows akan memindahkan folder tersebut dan semua dokumen yang ada. Aplikasi juga akan menggunakan lokasi baru, kerana dirancang untuk menggunakan folder terbina dalam. Sebilangan besar orang mungkin ingin menggunakan kaedah itu sebagai gantinya.

BERKAITAN: Cara Memindahkan Dokumen, Muzik, dan Folder Lain Anda ke Tempat Lain di Windows

Jadi, mengapa anda bersusah payah menukar pemacu simpan lalai, dan bukannya memindahkan folder sepenuhnya? Anda mungkin berminat untuk mempermudah menyimpan barang pada pemacu yang berbeza dan tidak mahu memindahkan folder "rasmi". Perkara menarik lain yang boleh anda lakukan ialah menetapkan pemacu yang boleh ditanggalkan sebagai lokasi simpanan lalai anda. Setiap kali pemacu itu dipasang, Windows menawarkan untuk menyimpan fail baru pada pemacu yang boleh ditanggalkan. Apabila ia tidak dipasang, Windows menyimpan ke lokasi asal. Sekiranya anda suka menyimpan dokumen peribadi anda pada pemacu denyar atau cakera keras luaran sehingga anda dapat membawanya bersama, mengubah lokasi menyimpan lalai mungkin berguna.

Untuk menukar cakera keras lalai anda, klik Mula dan kemudian pilih Tetapan (atau tekan Windows + I).

Di tetingkap Tetapan, klik Sistem.

Di tetingkap Sistem, pilih tab Penyimpanan di sebelah kiri dan kemudian tatal ke bawah ke bahagian "Simpan lokasi" di sebelah kanan. Gunakan menu drop-down untuk mengubah lokasi penyimpanan untuk setiap jenis fail (dokumen, muzik, gambar, dan video). Sekiranya anda memilih pemacu yang boleh ditanggalkan sebagai lokasi storan anda dan kemudian mengeluarkan pemacu itu dari komputer anda, Windows secara lalai menyimpan fail di lokasi asal pada pemacu C anda sehingga anda memasang pemacu yang boleh ditanggalkan lagi.

Perhatikan juga bahawa anda boleh mengubah lokasi simpan untuk aplikasi baru di tetingkap ini. Tetapan ini berlaku untuk aplikasi universal baru yang anda muat turun dari Kedai Microsoft. Ini tidak akan memindahkan aplikasi yang telah anda pasang, walaupun anda dapat mencopot pemasangannya dan kemudian memasangnya semula setelah melakukan perubahan agar mereka disimpan ke lokasi baru.