Cara Mengawal Desktop Windows Dengan Xbox atau Steam Controller

Sekiranya anda telah mengatur PC sebagai ruang permainan PC dan pusat media, mengapa menggunakan tetikus untuk segalanya sedangkan anda hanya boleh menggunakan alat kawalan permainan anda?

Secara lalai, pengawal Xbox berfungsi dengan baik dengan banyak permainan PC, tetapi ia tidak membolehkan anda menavigasi desktop dan memainkan sesuatu dari Netflix. Tetapi dengan beberapa perisian pihak ketiga, anda boleh menggunakan pengawal Xbox 360 atau Xbox One sebagai tetikus dan papan kekunci. Sekiranya anda mempunyai salah satu pengawal Steam Valve, ia akan berfungsi sebagai tetikus dan papan kekunci di desktop anda tanpa diperlukan penambahan tambahan.

Pengawal Xbox Memerlukan Perisian Tambahan

BERKAITAN: Cara Bermain Permainan PC di TV Anda

Microsoft tidak menyertakan fitur ini secara lalai untuk pengawal Xbox, jadi anda memerlukan program perisian yang dapat menjadikan pengawal Xbox berfungsi sebagai tetikus dan papan kekunci. Syukurlah, terdapat sejumlah pilihan. Gopher360 adalah sumber bebas dan terbuka, dan berfungsi tanpa konfigurasi tambahan. Aplikasi lain di sini memerlukan beberapa persediaan.

Muat turun dan jalankan Gopher360. Ini adalah aplikasi ringan yang "hanya berfungsi" semasa anda menjalankannya. Gunakan tongkat kiri untuk menggerakkan kursor tetikus, tekan butang "A" ke klik kiri, dan tekan butang "X" untuk klik kanan. Laman web Gopher360 memaparkan konfigurasi utama dengan lebih terperinci.

Sekiranya anda ingin menggunakan papan kekunci pada skrin Windows dengannya, anda perlu mengklik kanan aplikasi Gopher360 dan memilih "Jalankan sebagai Pentadbir." Anda kemudian boleh menggunakan papan kekunci pada skrin Windows untuk menaip. Untuk menjadikannya sentiasa berjalan sebagai pentadbir, Anda dapat mengklik kanan fail Gopher.exe, pilih "Properties", pilih tab "Keserasian", dan aktifkan pilihan "Jalankan program ini sebagai pentadbir".

Untuk melancarkan papan kekunci di layar pada Windows 10, Anda dapat mengklik kanan bar tugas dan memilih "Tunjukkan butang papan kekunci sentuh." Anda kemudian akan melihat ikon papan kekunci berhampiran dulang sistem anda. Klik menggunakan pengawal dan anda akan mendapat papan kekunci di skrin yang boleh anda gunakan untuk menaip. Ia tidak sesuai untuk menaip dalam jumlah besar, tetapi mungkin berguna sekiranya anda ingin mencari sesuatu di Netflix dengan cepat.

Gopher360 hanya akan berfungsi semasa ia berjalan dan terbuka di latar belakang. Untuk memastikannya sentiasa berfungsi, anda boleh meletakkan fail Gopher.exe di folder Startup komputer anda. Windows akan berjalan secara automatik semasa anda log masuk.

Gopher360 bukan satu-satunya pilihan anda, tetapi ia adalah kegemaran kami. Sekiranya anda ingin mencuba sesuatu yang lain, JoyToKey dan Xpadder adalah alat konfigurasi pengawal permainan lanjutan, dan masing-masing dapat digunakan untuk menjadikan pengawal berfungsi sebagai tetikus dan papan kekunci. Walau bagaimanapun, mereka memerlukan konfigurasi dan profil, jadi mereka tidak sepadan dengan plug-and-play. JoyToKey juga shareware, jadi tidak sepenuhnya percuma.

Sekiranya anda sanggup mengeluarkan sedikit wang, anda mungkin ingin mencuba Controller Companion, yang disemak dengan baik di Steam dan berharga $ 2.99. Direka untuk digunakan dengan pengawal Xbox 360 dan Xbox One, ia akan menjadikan pengawal anda berfungsi sebagai tetikus di desktop. Lebih menarik lagi, ia merangkumi papan kekunci pada skrin khusus yang mungkin dilihat oleh beberapa orang lebih efisien daripada papan kekunci pada skrin Windows asli.

Pengawal Stim Hanya Berfungsi

Sekiranya anda mempunyai salah satu pengawal Steam Valve, ia akan berfungsi sebagai tetikus dan papan kekunci. Selagi anda menyambungkannya ke PC, anda boleh menggunakannya di desktop windows.

Pad sentuh kanan pada pengawal menggerakkan kursor – anda bahkan boleh menjentikkan jari anda ke pad sentuh dan kursor akan terus bergerak. Butang bahu kanan melakukan klik kiri, dan butang bahu kiri melakukan klik kanan. Ini terdengar seperti kebalikan dari yang sepatutnya, tetapi butang bahu kanan berada di lokasi yang paling mudah, jadi masuk akal.

BERKAITAN: Cara Memetakan Semula Xbox, PlayStation, dan Butang Pengawal Lain di Steam

Butang lain juga melakukan tindakan mudah. Contohnya, pad sentuh kiri berfungsi sebagai roda tatal, sementara kayu bedik berfungsi sebagai kekunci anak panah atas, bawah, kiri, dan kanan.

Anda sebenarnya boleh menyesuaikan semua kawalan ini sendiri. Untuk melakukannya, buka antara muka mod Gambar Besar Steam, pilih tombol roda "Tetapan" di sudut kanan atas layar, pilih "Konfigurasi" di bawah Pengawal, dan pilih "Konfigurasi desktop." Anda boleh mengubah tetapan anda dari sini seperti mengubah profil pengawal Steam agar berfungsi dengan permainan apa pun.

Sayangnya, tidak ada cara untuk membuka papan kekunci di layar Steam, kerana ia adalah sebahagian daripada tindanan Steam. Tetapi anda boleh menggunakan papan kekunci pada skrin Windows, seperti yang anda gunakan dengan pengawal Xbox.

Sebenarnya tidak ada subsitus untuk papan kekunci dan tetikus untuk penggunaan PC yang berat, tetapi fungsi pengawal sebagai tetikus dan papan kekunci asas sangat bagus untuk beberapa Netflix asas atau main balik video dan penyemakan imbas web lain di ruang tamu anda. Sungguh memalukan kerana menggunakan pengawal Xbox milik Microsoft di desktop Windows tidak hanya dibangunkan ke dalam Windows, tetapi dengan perisian yang tepat, anda akan siap dan berjalan dalam masa yang singkat.

Kredit Imej: Yixiao Wen di Flickr