Gunakan Portable VirtualBox untuk Mengambil Mesin Maya Bersama Anda Ke Mana sahaja

Aplikasi mudah alih membolehkan anda bergerak di antara komputer, membawa aplikasi dan tetapannya dengan anda menggunakan tongkat USB. Portable VirtualBox membolehkan anda membuat sistem operasi mudah alih dan menjalankannya di mana-mana PC.

Alat ini membolehkan anda membawa mesin maya dengan anda dan menjalankannya di mana-mana PC tanpa perlu bimbang tentang pemasangan dan konfigurasi perisian mesin maya.

Bagaimana ia berfungsi

BERKAITAN: Aplikasi Mudah Alih Percuma Terbaik untuk Alat Pemacu Kilat Anda

VirtualBox biasanya mesti dipasang untuk dijalankan. Sebagai program mesin maya, perlu memasang pemacu kernel Windows dan perkhidmatan sistem. Seperti kebanyakan program, ia juga menyimpan tetapannya di kawasan sistem. Ia tidak boleh hanya dipasang pada pemacu USB dan dijalankan pada komputer mana pun yang anda temui.

PortableBoxBox adalah pembungkus untuk VirtualBox yang mengubahnya menjadi aplikasi mudah alih yang boleh anda pasangkan pada USB stick atau cakera keras luaran. Apabila anda melancarkan Portable VirtualBox pada komputer, ia akan memasang pemacu dan perkhidmatan sistem yang sesuai secara automatik - akses pentadbir diperlukan untuk ini - dan menyahpasangnya secara automatik dari komputer apabila anda selesai. Ia juga menyediakan antara muka grafik untuk memuat turun VirtualBox, menyiapkannya dalam persekitaran mudah alih, dan mengubah pilihannya.

Portable VirtualBox direka untuk dijalankan pada PC hos Windows, jadi jangan berharap ia dapat dijalankan pada sistem hos Linux atau Mac.

Pasang VirtualBox Mudah Alih ke Pemacu Luaran

Pertama, mulakan dengan memuat turun pemasang Portable VirtualBox dari vbox.me. Jalankan fail yang dimuat turun dan ekstrak ke pemacu luaran atau di mana sahaja anda mahu menyimpan sistem VirtualBox mudah alih anda. Anda sentiasa boleh memindahkannya kemudian jika anda mahu.

Lancarkan program Portable-VirtualBox.exe dari sini dan anda akan diminta memuat turun dan memasang fail program VirtualBox pada pemacu luaran anda. Alat ini boleh memuat turun fail VirtualBox secara automatik untuk anda. Setelah selesai, klik butang OK untuk membongkarnya.

Sekiranya versi penuh VirtualBox sudah dipasang di komputer anda, anda tidak akan melihat skrin ini dan VirtualBox hanya akan dibuka. Anda mesti menyahpasang VirtualBox terlebih dahulu atau menyiapkannya pada komputer tanpa VirtualBox dipasang.

Lancarkan program sekali lagi setelah selesai membongkar fail. Setelah anda bersetuju dengan permintaan UAC, anda akan melihat tetingkap VirtualBox standard.

Ikon dulang sistem VirtualBox akan muncul semasa Portable VirtualBox sedang berjalan. Sekiranya anda tidak melihatnya, klik anak panah ke atas pada baki sistem anda untuk mengakses ikon yang lain.

Klik kanan ikon ini dan pilih Tetapan atau tekan Ctrl + 5 untuk mengubah tetapan Portable VirtualBox.

Perhatikan bahawa sokongan USB dan Rangkaian dilumpuhkan secara lalai. Untuk menggunakan ciri ini, pilih tab yang sesuai di tetingkap konfigurasi dan aktifkan salah satu pilihan. Anda akan diminta untuk memasang pemacu yang sesuai pada sistem semasa setiap kali anda membuka Portable VirtualBox.

Tetapan yang anda ubah di sini disimpan di direktori Portable VirtualBox, jadi mereka akan mengikuti anda di antara komputer.

Buat dan Jalankan Mesin Maya

Membuat mesin maya adalah mudah. Cukup klik butang Baru di Portable VirtualBox dan buka wizard untuk membuat mesin maya baru dan pasang sistem operasi di dalamnya. Jalankan Portable VirtualBox pada PC lain dan mesin maya anda akan muncul di tetingkap, siap digunakan.

Secara lalai, Portable VirtualBox akan menyimpan mesin maya anda ke direktori Portable-VirtualBox \ data \ .VirtualBox \ Machines. Anda seharusnya dapat memacu pemacu luaran anda dalam Portable VirtualBox.

BERKAITAN: Adakah Anda Perlu Membuang Pemacu Flash USB dengan Selamat?

Pastikan untuk berhenti dari VirtualBox dan biarkan Portable VirtualBox membersihkan sebelum mencabut pemacu USB anda. Anda juga harus melepaskan pemacu USB anda dengan selamat sebelum mencabutnya dari komputer anda. Sekiranya anda mengeluarkan pemacu USB dari komputer anda semasa mesin maya sedang berjalan, fail mesin maya itu mungkin rosak.

VirtualBox mudah alih juga boleh dipasang pada pemacu USB Linux langsung. Anda kemudian boleh menggunakannya untuk menjalankan sistem Linux pada pemacu USB dari dalam Windows tanpa memulakan semula komputer anda.