Cara Menyimpan PDF ke iPhone atau iPad Anda

Semasa melayari laman web, biasanya terdapat fail PDF yang ingin anda simpan ke iPhone atau iPad anda untuk dilihat kemudian. Inilah caranya untuk melakukannya.

Semasa melihat fail PDF di Safari, ketuk butang Kongsi. Butang Kongsi berada di lokasi yang berbeza pada iPhone atau iPad. Pada iPhone, ia berada di sudut kiri bawah skrin.

Pada iPad, butang Kongsi terletak tepat di sebelah kanan bar alamat penyemak imbas. Selalu kelihatan seperti kotak bulat dengan anak panah menunjuk ke atas.

Setelah mengetuk butang Kongsi, iOS akan memunculkan senarai cara untuk berkongsi atau menyimpan fail, termasuk mengirimnya kepada orang lain melalui pesanan teks atau e-mel.

Leret ke bawah senarai dengan jari anda sehingga anda menemui aplikasi yang ingin anda buka.

Ramai orang memilih untuk menghantar PDF ke aplikasi Buku terbina dalam untuk dilihat kemudian. Setelah disimpan ke Buku, buku ini selalu tersedia melalui aplikasi Buku.

Sebilangan orang lebih suka menyimpan PDF ke Dropbox (iaitu, perkhidmatan berbayar yang tersedia di App Store), sehingga mereka dapat mengambilnya di komputer kemudian. Sekiranya anda memasang Dropbox, ini akan menjadi pilihan dalam senarai. Anda boleh menyimpannya ke perkhidmatan penyimpanan fail yang anda suka, termasuk Google Drive dan Microsoft OneDrive.

iOS juga mempunyai cara menyimpan dokumen di luar aplikasi tertentu yang disebut "Files".

Sekiranya anda ingin menyimpan PDF ke Fail, sapu ke bawah senarai sehingga anda melihat pilihan Fail dan ketuk padanya. Kemudian, pilih lokasi simpanan anda.

Kemudian, dalam aplikasi Files, anda dapat melihat PDF yang baru anda muat turun. Atau, jika anda menyimpan PDF ke Buku, anda boleh membuka aplikasi Buku dan membaca PDF di sana.

Anda juga boleh menyimpan laman web sebagai fail PDF untuk dilihat kemudian, yang sangat berguna.

Ringkas dan senang!