Cara Mengubah Ukuran Teks di Windows 10

Kadang-kadang ukuran fon di komputer anda mungkin terlalu kecil atau sukar dilihat kerana masalah paparan skala pada skrin beresolusi lebih tinggi. Nasib baik, Windows 10 membolehkan anda mengubah saiz teks mengikut keinginan anda. Ini caranya.

BERKAITAN: Cara Membuat Windows Lebih Baik pada Paparan DPI Tinggi dan Memperbaiki Font Buram

Cara Menukar Ukuran Teks

Sekiranya satu-satunya masalah yang anda hadapi ialah ukuran teks semasa menavigasi melalui Windows, maka yang perlu anda lakukan ialah menjadikan teks lebih besar atau lebih kecil. Ini mempengaruhi bar tajuk, menu, teks ikon, dan beberapa item lain.

Nyalakan aplikasi Tetapan dengan menekan Win + I dan kemudian klik kategori "Kemudahan Akses".

Tab "Paparan" di sebelah kiri dipilih secara lalai. Di sebelah kanan, di bawah bahagian "Buat Teks Lebih Besar", geser bar sehingga teks sampel mudah dibaca dan kemudian klik "Terapkan."

Windows segera meningkatkan ukuran semua teks.

Cara Membuat Semuanya Lebih Besar

Sekiranya anda menjadikan teks lebih besar, tetapi anda masih menghadapi kesukaran untuk melihat sesuatu di skrin anda, anda boleh mencuba menjadikan semuanya lebih besar. Ini skala semua yang ada di UI, termasuk teks, fon, dan aplikasi. Ini merangkumi semua aplikasi UWP (Universal Windows Platform) dan desktop.

BERKAITAN: Cara Menyelaraskan Penskalaan untuk Monitor Berbeza di Windows 10

Dalam Tetapan> Kemudahan Akses> Paparan, di bawah bahagian "Buat Semuanya Lebih Besar", pilih peratusan penskalaan dari menu lungsur.

Anda mungkin perlu log keluar dan masuk semula untuk beberapa perubahan yang berlaku pada aplikasi tertentu, tetapi ia akan segera berlaku pada kebanyakan perkara.

Untuk kembali ke ukuran lalai, kembali ke Tetapan> Kemudahan Akses> Paparan dan pilih tetapan "Disarankan" dari menu drop-down.