Bagaimana Membangunkan Cache Ikon Pecah di Windows 10

Ikon yang digunakan Windows untuk dokumen dan program anda disimpan dalam cache ikon, sehingga ikon tersebut dapat dipaparkan dengan cepat dan bukannya perlu memuatnya dengan perlahan setiap kali. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan ikon di komputer anda, membina semula cache ikon mungkin dapat membantu.

Kadang-kadang cache ikon menjadi ketinggalan zaman, menyebabkan ikon dipaparkan dengan tidak betul, atau bahkan hilang. Sebagai contoh, mungkin anda menaik taraf aplikasi dan versi baru dilengkapi dengan ikon baru, tetapi anda masih melihat ikon lama di desktop. Kadang-kadang ikon kosong atau rosak mungkin muncul ketika ikon yang sangat baik dipaparkan sebelumnya. Apabila ini berlaku, anda harus menetapkan semula cache ikon dan membiarkannya membuatnya semula secara automatik. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan cara membina semula cache ikon di Windows 10. Panduan ini juga berlaku untuk Windows 8 dan 7, tetapi prosesnya sedikit berbeza.

Bagaimana Cache Ikon Berfungsi di Windows

Ikon terdapat di mana-mana sahaja di Windows: Panel Kawalan, Program dan Ciri, Penjelajah Fail dan sebagainya. Harus mengambil semua kemungkinan ikon gambar dari cakera keras dan menjadikannya secara dinamik dapat menghabiskan banyak sumber sistem. Hasilnya, Windows menyimpan ikon yang sudah diambil dalam ingatannya. Apabila anda mematikan atau memulakan semula, ia akan menulis cache ini ke fail tersembunyi pada cakera keras anda, jadi ia tidak perlu memuatkan semula semua ikon itu kemudian.

Fail pangkalan data berkembang apabila lebih banyak maklumat ditambahkan ke dalamnya. Menurut dokumen ini dari basis pengetahuan MSDN, apabila Windows perlu memaparkan ikon, ia akan memeriksa cache, dan memaparkan ikon cache jika ada kecocokan. Sekiranya tidak menjumpainya, ia akan memeriksa fail yang dapat dilaksanakan dan mengimbas direktori aplikasi.

Mekanisme cache, seperti pangkalan data IconCache, telah dibincangkan oleh pakar sistem banyak, dan secara mendalam oleh Mark E. Russinovich dan David A. Solomon dalam buku Windows Internals mereka, jika anda ingin tahu lebih banyak, tetapi asasnya adalah semua yang anda perlu fahami untuk proses ini.

Tempat Cache Ikon Disimpan

Di Windows Vista dan Windows 7, fail cache ikon terletak di:

C: \ Users \\ AppData \ Local \ IconCache.db

(Ganti dengan nama masuk sebenar untuk akaun Windows anda.)

Fail ini masih ada di Windows 8 dan 10, tetapi Windows tidak menggunakannya untuk menyimpan cache ikon. Di Windows 8 dan Windows 10, fail cache ikon terletak di:

 C: \ Users \\ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Explorer

(Ganti dengan nama masuk sebenar untuk akaun Windows anda.) Dalam folder ini, anda akan menemui sejumlah fail cache ikon:

Untuk membina semula cache ikon, anda harus menghapus semua fail cache ikon yang muncul di folder ini. Tidak semudah mengkliknya dan menekan Delete, walaupun: fail tersebut masih digunakan oleh Explorer, jadi anda tidak boleh menghapusnya secara normal.

Bagaimana Membina Semula Ikon Cache

Tutup dan simpan apa sahaja yang anda kerjakan sebelum meneruskan. Buka File Explorer dan pergi ke folder berikut:

C: \ Users \\ AppData \ Local \ Microsoft \ Windows \ Explorer

(Ganti dengan nama masuk sebenar untuk akaun Windows anda.)

Tekan dan tahan kekunci "Shift" dan klik kanan pada folder Explorer. Pilih "Buka tetingkap arahan di sini."

Tetingkap command prompt akan dibuka di jalan itu:

Untuk memastikan prompt arahan berada di folder yang betul, ketik dirperintah. Anda harus melihat fail ikoncache dan thumbcache yang telah kita bincangkan muncul.

Klik kanan pada bar tugas Windows dan pilih "Task Manager" dari menu pintasan.

Klik kanan pada “Windows Explorer” dalam senarai dan pilih “End task” dari menu pintasan. Penjelajah dan desktop akan hilang. Keluar dari Task Manager dan pastikan tidak ada aplikasi lain yang berjalan kecuali untuk tetingkap command prompt.

Di tetingkap arahan arahan ketik perintah berikut:

del ikoncache *

Tekan enter. Selepas tanda bintang iconcacheperlu untuk memastikan semua fail dengan nama yang bermula dengan ikoncache akan dimasukkan dalam operasi hapus. Itu mesti memadamkan semua fail cache ikon.

Run the dirarahan untuk memeriksa senarai fail yang tinggal. Sekiranya satu atau lebih fail cache ikon masih disenaraikan, ini bermakna beberapa aplikasi masih berjalan di latar belakang. Tutupnya dan ulangi prosedur sekali lagi, jika perlu.

Sekarang tekan kekunci Ctrl + Alt + Del secara serentak, dan pilih "Keluar." Log masuk semula, dan mana-mana ikon yang ketinggalan zaman atau hilang semoga dapat diperbaiki atau dibuat semula.

Ingat, membina semula cache ikon tidak akan membantu dengan masalah lakaran kecil (anda perlu melalui proses ini untuk melakukannya), ikon yang salah untuk sambungan fail tertentu, atau ikon jalan pintas yang hilang. Tetapi jika anda mempunyai masalah ikon lain, semoga membina semula cache ikon akan memperbaikinya.