Cara Mengakses Fail Ubuntu Bash Anda di Windows (dan Pemacu Sistem Windows Anda di Bash)

Persekitaran Linux yang anda pasang dari Store (seperti Ubuntu dan openSUSE) menyimpan fail mereka dalam folder tersembunyi. Anda boleh mengakses folder ini untuk membuat sandaran dan melihat fail. Anda juga boleh mengakses fail Windows anda dari shell Bash.

Kemas kini : Bermula dengan Kemas kini Windows 10 Mei 2019, kini ada cara rasmi dan selamat untuk mengakses fail Linux anda dari aplikasi Windows.

Jangan Mengubah Fail Linux Dengan Alat Windows

Microsoft sangat memberi amaran agar tidak menambah atau mengubah fail Linux dengan perisian Windows. Ini boleh menyebabkan masalah metadata atau kerosakan fail, dan mungkin memaksa anda untuk menyahpasang dan memasang semula pengedaran Linux untuk memperbaikinya. Namun, anda masih dapat melihat dan menyandarkan fail Linux menggunakan perisian Windows, dan itu tidak akan menimbulkan masalah.

Dengan kata lain, perlakukan folder Linux seolah-olah hanya boleh baca dari dalam Windows. Jangan gunakan alat Windows apa pun, termasuk aplikasi grafik atau alat baris perintah, untuk mengubahnya. Jangan buat fail baru dalam folder ini menggunakan alat Windows.

Sekiranya anda ingin bekerja dengan fail dari kedua-dua persekitaran Linux dan Windows, anda harus membuatnya dalam sistem fail Windows anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai folder di C: \ project di Windows, anda juga dapat mengaksesnya di / mnt / c / project di lingkungan Linux. Kerana disimpan di sistem fail Windows dan diakses di bawah / mnt / c, selamat untuk mengubah fail dengan alat Windows atau Linux.

Tempat Windows Menyimpan Fail Linux

Sistem fail Linux anda disimpan dalam folder tersembunyi dengan alasan, kerana Microsoft tidak mahu anda mengganggu dengannya. Tetapi, jika anda perlu melihat atau menyandarkan beberapa fail, anda akan dapat menyimpannya dalam folder tersembunyi. Untuk mengaksesnya, buka File Explorer dan pasangkan alamat berikut ke bar alamat:

% userprofile% \ AppData \ Local \ Pakej

(Ini membawa anda ke C:\Users\NAME\AppData\Local\Packages. Anda juga dapat menunjukkan folder tersembunyi di File Explorer dan menavigasi ke sini secara manual, jika anda mahu.

Dalam folder ini, klik dua kali folder untuk pengedaran Linux yang failnya ingin anda lihat:

  • Ubuntu : CanonicalGroupLimited.UbuntuonWindows_79rhkp1fndgsc
  • openSUSE Leap 42 : 46932SUSE.openSUSELeap42.2_022rs5jcyhyac
  • Pelayan Enterprise SUSE Linux 12 : 46932SUSE.SUSELinuxEnterpriseServer12SP2_022rs5jcyhyac

Nama folder ini mungkin sedikit berubah pada masa akan datang. Cari folder yang dinamakan sempena pengedaran Linux.

Dalam folder distribusi Linux, klik dua kali folder "LocalState", dan kemudian klik dua kali folder "rootfs" untuk melihat failnya.

Dengan kata lain, fail disimpan di:

C: \ Users \ NAME \ AppData \ Local \ Packages \ DISTRO_FOLDER \ LocalState \ rootfs

Catatan : Pada versi Windows 10 yang lebih lama, fail-fail ini disimpan di bawah C: \ Users \ Name \ AppData \ Local \ lxss. Ini berubah bermula dengan Kemas kini Pencipta Kejatuhan.

Untuk melihat fail yang disimpan di folder rumah anda, klik dua kali folder "home", dan kemudian klik dua kali nama pengguna UNIX anda.

Ingat, jangan ubah fail ini atau tambahkan fail ke folder ini dari File Explorer!

Tempat Pemacu Sistem Windows Anda Muncul di Linux

Subsistem Windows untuk Linux menyediakan pemacu sistem Windows penuh anda sehingga anda dapat bekerja dengan fail yang sama di kedua-dua persekitaran. Walau bagaimanapun, persekitaran Bash tidak hanya membuang anda dalam pemacu C: \ anda. Sebaliknya, ia meletakkan anda di direktori utama akaun UNIX anda dalam sistem fail persekitaran Linux.

Pemacu sistem Windows anda dan pemacu yang disambungkan lain terpapar di direktori / mnt / di sana, di mana pemacu lain secara tradisional tersedia dalam struktur direktori Linux. Secara khusus, anda akan menemui pemacu C: di lokasi berikut di persekitaran Bash:

/ mnt / c

Untuk menukar ke direktori ini dengan cdperintah, ketik saja:

cd / mnt / c

Sekiranya anda mempunyai pemacu D: anda akan mendapati ia berada di / mnt / d, dan seterusnya.

Sebagai contoh, untuk mengakses fail yang disimpan di C: \ Users \ Chris \ Downloads \ File.txt, anda akan menggunakan jalan /mnt/c/Users/Chris/Downloads/File.txt di persekitaran Bash. Dan ya, ini peka huruf besar kecil, jadi anda memerlukan "Muat turun" dan bukan "muat turun".

BERKAITAN: Cara Memasang Pemacu yang Dapat Dilepaskan dan Lokasi Rangkaian di Subsistem Windows untuk Linux

Anda juga dapat memasang pemacu luaran dan lokasi rangkaian untuk mengakses lebih banyak fail dari dalam lingkungan Linux.

Perhatikan bahawa, ketika mengakses fail sistem Windows, lingkungan shell Bash Anda memiliki izin yang dilancarkan dengannya. Sekiranya anda melancarkannya secara normal dari jalan pintas, ia akan mempunyai kebenaran akses fail yang sama seperti yang dilakukan oleh akaun pengguna Windows anda.

Sebagai contoh, jika anda ingin mengakses folder sistem yang tidak mempunyai kebenaran untuk diakses oleh pengguna anda, anda perlu mengklik kanan pintasan shell Bash dan memilih "Run as Administrator" untuk melancarkan shell Bash dengan hak istimewa Pentadbir Windows .

Ini berfungsi sama seperti Prompt Perintah, yang perlu dilancarkan sebagai Pentadbir jika anda memerlukan akses menulis ke fail Pentadbir sahaja, atau akses menulis ke fail sistem. Anda tidak boleh menggunakan sudodi persekitaran Bash sahaja.