Cara Membersihkan Laptop Kasar Anda dengan Betul

Seperti komputer mana pun, komputer riba adalah magnet debu dan kotoran. Tetapi komputer riba yang kotor bukan hanya mimpi buruk kosmetik - ia juga boleh menyebabkan prestasi buruk dan terlalu panas. Jadi, bagaimana anda boleh membersihkan komputer riba dengan betul?

Membersihkan komputer riba boleh dikatakan lebih membosankan daripada membersihkan desktop. Anda mesti membersihkan papan kekunci, dalaman, skrin, dan casing itu sendiri. Namun, anda dapat dengan mudah mengubah suai komputer riba dalam waktu kurang dari satu jam, dengan syarat anda mempunyai udara dalam tin, sekitar 90% -100% alkohol isopropil, pelapik kapas, dan kain mikrofiber.

Mulakan dari dalam

Sebilangan besar kotoran dan kotoran yang anda lihat pada komputer riba adalah masalah kosmetik semata-mata. Walaupun semua orang mahu komputer riba mereka cantik di bahagian luar, sebenarnya bahagian dalamnya sangat penting. Tetapi debu, kerak, dan serpihan yang terkumpul di dalam komputer riba anda boleh menyumbat kipas, lubang udara, dan pendingin, yang mengakibatkan pemanasan berlebihan dan prestasi yang buruk.

Kami akan mulakan dengan membersihkan dalaman komputer riba anda. Ini akan lebih mudah di beberapa komputer riba daripada yang lain, tetapi kebanyakannya adalah proses yang sama. Bawa komputer riba anda ke tempat yang mesra debu (garaj atau di luar), sediakan udara termampat atau udara tanpa wayar mesra alam anda (jangan gunakan vakum), dan mula bekerja!

 • Sekiranya Laptop Anda Dibuka: Matikan  , lepaskan bateri (jika anda boleh), dan kemudian tutup panel belakang. Ini mungkin membatalkan jaminan anda, tetapi itulah harga yang anda bayar untuk kecantikan. Gunakan letupan udara termampat yang pendek untuk menolak habuk dari tengah komputer riba ke arah lubang keluarnya. Kemudian, tolak semua habuk itu keluar dari lubang dengan letupan lembut (jika kipas berputar terlalu cepat, ia mungkin pecah). Itu sahaja! Anda sudah selesai. Tarik kembali komputer riba anda.
 • Sekiranya Laptop Anda Tidak Terbuka:  Sebilangan besar komputer riba moden tidak dapat dibuka, yang menjadikan pembersihan kurang dari sains dan lebih banyak permainan meneka. Matikan komputer riba anda dan masukkan sebilangan cepat udara mampatan ke dalam lubang udara. Bersabar dan jangan memasukkan tongkat udara termampat ke dalam lubang udara. Anda boleh memukul wayar atau mendorong pemeluwapan udara dalam tin tepat ke papan.

Sangat jarang terdapat apa-apa selain habuk, rambut, dan serpihan di dalam komputer riba anda. Sekiranya anda melihat noda pada atau di sekitar papan, bersihkan dengan 90% -100% alkohol isopropil dan kain kapas. Pastikan bahawa anda menggunakan alkohol pada kapas , bukan papan, dan jangan sekali-kali menggunakan pembersih rumah tangga di komputer riba anda (atau elektronik lain).

BERKAITAN: Cara membersihkan habuk dari komputer riba anda

Tekan Papan Kekunci Nasty

Setelah komputer riba anda cantik di bahagian dalam, inilah masanya untuk perubahan Princess Diaries. Kita akan mulakan dengan papan kekunci kerana mungkin bertahun-tahun ditutupi noda kecil dan minyak jari.

Membersihkan papan kekunci komputer riba adalah proses yang pelik. Tidak seperti papan kekunci desktop, yang biasanya boleh dibongkar, papan kekunci komputer riba adalah operasi di permukaan yang cukup tinggi. Anda memerlukan kain microfiber, swab kapas, sekitar 90% -100% alkohol isopropil, dan udara termampat. Jangan sekali-kali menggunakan pembersih rumah tangga untuk membersihkan elektronik dan jangan menggunakan cuka sebagai ganti alkohol - ia boleh meresap ke dalam papan kekunci dan menghakis komponennya.

 • Mulakan dengan kain microfiber kering: Gunakan ini untuk mengelap papan kekunci anda sebelum anda memasuki karya yang lebih terperinci. Ia akan membersihkan sebahagian besar habuk sehingga anda dapat menumpukan perhatian kepada kotoran.
 • Pukul dengan udara termampat: Seperti kain mikrofiber, udara termampat dapat mengeluarkan habuk dari papan kekunci anda sebelum anda melakukan kerja terperinci. Ingatlah untuk menggunakan semburan pendek atau pemeluwapan boleh terbentuk di bawah kunci.
 • Keluarkan alkohol:  Sapukan sekitar 90% -100% alkohol isopropil ke kain kapas (jangan tuangkannya ke komputer riba anda) dan mula menggosok papan kekunci anda. Dapatkan antara kunci itu, dan jangan takut menggunakan berus gigi yang kering (sebaiknya tidak digunakan) untuk mengatasi masalah ketat.
 • Sekiranya terdapat serpihan di bawah kunci anda:  Papan kekunci komputer riba sukar untuk dilepaskan. Lakukan carian Google untuk anda untuk mengetahui apakah kunci boleh ditanggalkan. Jika ya, keluarkan dengan alat kecil yang rata (alat memilih gitar berfungsi dengan baik), kemudian tekan tempat yang bermasalah dengan kapas alkohol atau udara kompres pendek. Sekiranya kunci tidak dapat dilepaskan, arahkan letupan udara dalam tin dengan cepat di bawah kunci anda yang bermasalah dan doakan yang terbaik. Jangan pergi ke laut atau anda akan mendapat pemeluwapan di bawah kunci.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengeluarkan masalah dari bawah papan kekunci anda, pertimbangkan untuk menghantarnya ke pengeluar untuk diperbaiki atau bawa ke orang servis tempatan. Tidak ada gunanya merobek komputer riba anda apabila orang lain dapat melakukannya untuk anda.

Jadikan Skrin Itu Lagi Indah

Pembersihan yang tidak betul adalah cara cepat untuk berakhir dengan skrin komputer riba yang rosak. Skrin LCD komputer riba anda sangat halus. Ia perlu dibersihkan dengan betul dan separa berkala.

Kami akan memastikan ini mudah. Jangan gunakan tuala kertas atau kain buruk untuk membersihkan skrin komputer riba anda. Mereka meninggalkan habuk dan boleh menggaru skrin anda. Jangan gunakan pembersih alkohol, cuka, kaca (atau gelas), Windex, atau bahan kimia pembersih apa pun. Dan jika anda melihat produk dipasarkan sebagai pembersih layar, jangan gunakannya di layar komputer riba anda. Barang itu adalah minyak ular!

Satu-satunya perkara yang harus menyentuh skrin komputer riba anda adalah kain microfiber. Mereka murah, jadi jangan ganti. Anda mungkin juga ingin menggunakan udara kalengan, tetapi tidak perlu kecuali skrinnya sangat berdebu.

 • Siapkan skrin:  Matikan komputer riba dan tunggu sehingga skrin mencapai suhu bilik. Sekiranya ia sangat berdebu, maka berikan sedikit letupan udara mampatan ke samping. Sekiranya tidak kelihatan berhabuk (kebanyakan skrin komputer riba hanya kotor), hilangkan udara dalam tin.
 • Lap skrin dengan perlahan Ambil kain microfiber bersih anda dan jalankan ke seberang skrin dengan gerakan mendatar atau menegak yang lembut. Jangan tekan dan jangan buat gerakan bulat. Jika tidak, anda berisiko meninggalkan noda atau calar. Tekanan ringan dan pergerakan lebar sangat sesuai.
 • Untuk skrin yang keras dan berminyak:  Jika skrin anda sangat tidak enak, perlahan-lahan basahi kain mikrofiber anda dengan air dan gunakan gerakan menyapu dan tekanan ringan yang sama seperti yang baru kita bincangkan. Sekiranya skrin anda terlalu lembap, keringkan dengan lembut dengan kain microfiber yang bersih.
 • Untuk noda yang mustahil: Kami katakan sebelumnya bahawa anda tidak boleh menggunakan cuka untuk membersihkan skrin komputer riba anda. Anda hanya boleh menggunakan cuka sebagai pilihan terakhir mutlak. Sekiranya terdapat beberapa omong kosong yang melekit di skrin anda, sediakan larutan air 50% dan cuka putih 50%, lembapkan kain mikrofiber anda, dan lap perlahan-lahan skrin dengan gerakan menyapu lebar.

Sekarang, skrin, papan kekunci dan dalaman komputer riba anda bersih, sudah tiba masanya untuk menguruskan kopernya. Sejauh ini, ini adalah bahagian termudah untuk membersihkan komputer riba, dengan syarat tidak ada sisa pelekat.

Membersihkan Kes Laptop

Tidak seperti papan kekunci dan skrin komputer riba anda, casingnya dapat mengatasi cinta yang sukar. Pastikan anda mengelakkan bahan kimia yang keras, dan jangan sekali-kali menggunakan cecair langsung ke komputer riba anda. Semua penyelesaian pembersih menggunakan kain gentian mikro anda, bukan pada komputer riba itu sendiri.

 • Untuk pembersihan cepat:  Anda boleh membersihkan sarung komputer riba dengan pelbagai penyelesaian, tetapi kami mengesyorkan menggunakan kain mikrofiber (tuala kertas meninggalkan habuk) dengan cuka putih,  atau alkohol isopropil, atau  air (jangan campurkan). Sapukan cecair pembersih ke kain dengan perlahan dan lap sarung komputer riba. Jangan takut menggunakan minyak siku di kawasan yang bermasalah dan pastikan untuk mengeringkan komputer riba dengan kain bersih apabila anda selesai.
 • Membersihkan residu pelekat:  Sekiranya komputer riba anda diliputi sisa pelekat yang tidak menyenangkan, sekarang adalah masa untuk membersihkannya. Cukup sapukan 90% -100% alkohol isopropil ke kain microfiber dan mula menggosok. Sekiranya tidak berbunyi, cuba gunakan sedikit Goo Gone. Jangan gunakan pengering rambut untuk memanaskan pelekat kerana panas boleh merosakkan komputer riba anda.

Dan itu sahaja! Kini komputer riba anda bersih dari kepala hingga kaki. Sekiranya anda melakukan pekerjaan dengan baik, peminatnya semestinya sedikit lebih tenang, dan anda mungkin akan melihat sedikit peningkatan prestasi. Pastikan membersihkan komputer riba anda setiap beberapa bulan sekali untuk mengekalkan prestasi dan penampilannya.