Cara Meningkatkan Dari Rumah Windows 10 ke Windows 10 Professional

Sebilangan besar PC baru dilengkapi dengan Windows 10 Home, tetapi anda boleh membayar peningkatan dari dalam Windows 10 untuk menaik taraf dari Home ke Pro. Sekiranya anda menaik taraf dari edisi Professional Windows 7 atau 8.1, anda sudah mempunyai Windows 10 Professional.

Sekiranya anda memutuskan untuk menaik taraf ke Windows 10 edisi Profesional, anda akan mendapat enkripsi pemacu BitLocker, virtualisasi Hyper-V bersepadu, pelayan desktop jauh terpasang, dan ciri lain yang disasarkan untuk perniagaan seperti gabungan domain.

Berapa Kos Peningkatan, dan Bagaimana Cara Berfungsi?

BERKAITAN: Sekiranya Anda Meningkatkan ke Edisi Profesional Windows 10?

Peningkatan ini berharga $ 99.99 di Amerika Syarikat. Microsoft menetapkan harga lain di seluruh dunia, tetapi harganya harus setanding.

Anda boleh membeli peningkatan langsung dari Windows Store, seperti membeli aplikasi, muzik, atau filem. Selepas anda melakukannya, Windows 10 akan ditingkatkan secara automatik ke edisi Profesional dan ciri-ciri Profesional sahaja akan diaktifkan.

Peningkatan akan dilesenkan hanya untuk satu PC. Oleh itu, jika anda membeli lesen Windows 10 Home runcit dan membeli peningkatan Windows 10 Pro, peningkatan itu hanya akan berfungsi pada satu komputer. Walaupun anda berhak memindahkan lesen Windows 10 Home yang asli ke komputer lain, peningkatan Windows 10 Pro tidak akan mengikuti anda ke PC lain.

Sekiranya anda membeli lesen Windows 10 anda sendiri untuk membina PC anda sendiri dan bukannya membeli PC yang disertakan dengan Windows 10, adalah lebih menjimatkan untuk membeli Windows 10 Professional di muka. Microsoft menjual Windows 10 Home dengan harga $ 119 dan Windows 10 Professional dengan harga $ 200. Membeli Windows 10 Home dan kemudian menaikkannya ke edisi Professional akan menelan belanja sebanyak $ 220, dan anda tidak akan dapat memindahkan bahagian peningkatan Profesional itu ke PC lain. Tidak ada masalah jika anda membeli PC dengan Windows 10 Home sudah tentu.

Perhatikan bahawa anda tidak dapat menaik taraf Windows 10 Home ke Windows 10 Enterprise - yang memerlukan pemasangan semula sepenuhnya dengan kunci produk Enterprise. Tidak ada edisi Ultimate Windows 10 dengan ciri Enterprise yang tersedia untuk pengguna Rumah seperti yang berlaku dengan Windows 7 dan Vista.

Cara Meningkatkan Dari Windows 10 Home to Pro

Anda perlu memulakan peningkatan dari aplikasi Tetapan. Untuk membukanya, buka menu Mula atau layar Mula dan pilih "Tetapan".

Pilih "Kemas kini & keselamatan", dan kemudian pilih "Pengaktifan". Anda akan melihat edisi Windows 10 yang telah anda paparkan di sini.

Untuk menaik taraf dari Windows 10 Home ke Windows 10 Professional, klik atau ketuk butang "Pergi ke Kedai" di panel Pengaktifan.

Aplikasi Windows Store akan terbuka ke layar "Upgrade to Windows 10 Pro" khas. Dari sini, anda boleh mengklik atau mengetuk butang "$ 99.99" untuk membeli peningkatan Windows 10 Professional dari Kedai seperti yang anda beli dari Kedai. Anda harus memberikan maklumat dan maklumat pembayaran akaun Microsoft anda.

Sekiranya anda mempunyai kunci produk Windows 10 Pro, anda boleh memilih "Saya mempunyai kunci produk Windows 10 Pro" dan masukkan kunci produk untuk menaik taraf.

Ciri-ciri ini tidak begitu diperlukan bagi kebanyakan orang. Malah ciri seperti virtualisasi Hyper-V dan desktop jauh dapat diganti dengan virtualisasi pihak ketiga dan alat akses desktop jarak jauh. Sekiranya anda tidak memerlukan ciri perniagaan seperti kemampuan untuk bergabung dengan domain, ciri yang paling menarik yang terhad kepada edisi Profesional Windows 10 tetap menjadi penyulitan pemacu BitLocker.

Kredit Gambar: DobaKung di Flickr