Apakah Perbezaan Antara JPG, PNG, dan GIF?

Ketika kami terus menggunakan teknologi gambar lama, jenis format fail terus bertambah, masing-masing dengan nuansa dan kegunaannya sendiri. JPG, PNG, dan GIF telah menjadi yang paling umum, tetapi apa yang membezakan mereka antara satu sama lain?

Format ini telah menjadi yang paling popular kerana keserasiannya dengan penyemak imbas moden, kelajuan jalur lebar, dan keperluan pengguna rata-rata. Sertailah kami kerana kami melihat secara terperinci setiap format, dan merangkumi kelebihan dan kekurangan masing-masing.

JPG (Kumpulan Pakar Fotografi Bersama)

JPG adalah jenis fail yang dikembangkan oleh Kumpulan Pakar Fotografi Bersama (JPEG) untuk menjadi standard bagi jurugambar profesional. Seperti kaedah yang digunakan oleh fail ZIP untuk mencari kelebihan dalam fail untuk memampatkan data, JPG memampatkan data gambar dengan mengurangkan bahagian gambar menjadi blok piksel atau "jubin." Pemampatan JPG mempunyai kesan sampingan yang malang untuk kekal, namun, kerana teknologi untuk fail itu dibuat untuk menyimpan fail gambar fotografi yang besar di ruang yang sangat kecil, dan bukan untuk penyuntingan foto.

JPG telah menjadi imej standard internet de facto kerana ia boleh dimampatkan begitu banyak. JPG biasa boleh dimampatkan pada nisbah dari mana saja dari 2: 1 hingga setinggi 100: 1, bergantung pada tetapan anda. Terutama pada zaman internet dial-up, JPG adalah satu-satunya cara yang sesuai untuk menghantar maklumat gambar.

Walau bagaimanapun, kerana sifat JPG yang hilang, ini bukan cara yang sesuai untuk menyimpan fail seni. Malah tetapan kualiti tertinggi untuk JPG dimampatkan, dan akan mengubah rupa gambar anda, jika hanya sedikit. JPG juga bukan media yang sesuai untuk tipografi, garis tajam, atau bahkan gambar dengan tepi tajam, kerana ia sering kabur atau diburuk-burukkan oleh anti-aliasing. Yang berpotensi lebih buruk, ialah kerugian ini dapat terkumpul — menyimpan beberapa versi karya seni dapat menyebabkan kemerosotan dengan setiap simpanan. Walaupun begitu, adalah perkara biasa untuk melihat perkara-perkara ini disimpan sebagai JPG, hanya kerana jenis failnya ada di mana-mana.

Kumpulan Pakar Fotografi Bersama mengembangkan teknologi JPG tanpa kerugian untuk mengatasi masalah penurunan kualiti yang serius ini. Namun, kerana kelajuan dial-up dan kurangnya minat umum terhadap fail yang tidak merendahkan kualiti tinggi, standard JPG-LS tidak pernah terpengaruh.

Ada kemungkinan untuk memuat turun pemalam yang membolehkan pengguna membuka dan menyimpan JPG2000 yang tidak hilang, dan beberapa program, seperti aplikasi Pratonton Apple, dapat membaca dan menyimpan JPG2000 secara langsung di luar kotak.

JPG menyokong RGB 24-bit dan CMYK, serta Skala Kelabu 8-bit. Saya secara peribadi tidak mengesyorkan menggunakan ruang warna CMYK dalam JPG. Penting juga untuk diperhatikan bahawa Grayscale JPG tidak memampatkan hampir sama seperti warna.

GIF (Format Pertukaran Grafik)

GIF, seperti JPG, adalah jenis fail yang lebih tua, dan yang umumnya berkaitan dengan internet berbanding dengan fotografi. GIF bermaksud "Format Pertukaran Grafik" dan menggunakan pemampatan LZW tanpa kerugian yang sama seperti yang digunakan gambar TIFF. Teknologi ini pernah kontroversial (untuk masalah penguatkuasaan paten) tetapi telah menjadi format yang diterima kerana semua paten telah tamat.

Secara semula jadi GIF adalah fail warna 8-bit, yang bermaksud mereka terbatas pada palet 256 warna, yang dapat dipilih dari model warna RGB dan disimpan ke Color Look Up Table (CLUT), atau hanya "Color Table". Terdapat, bagaimanapun, palet warna standard, seperti palet "Selamat Web". Nota penting adalah bahawa gambar skala kelabu secara semula jadi adalah palet 8-bit, jadi menyimpannya sebagai GIF cukup ideal.

Selain sokongan untuk ketelusan, GIF juga menyokong animasi, membatasi setiap bingkai hingga 256 warna yang dipilih sebelumnya.

Walaupun GIF tidak rugi seperti JPG, penukaran ke warna 8-bit memutarbelitkan banyak gambar, menggunakan penapis suntikan untuk menggabungkan secara optik, atau warna "meresap", mirip dengan titik-titik tengah atau titik titik. Ini secara radikal dapat mengubah gambar menjadi lebih buruk, atau, dalam beberapa kes, digunakan untuk membuat kesan yang menarik.

Kerana format yang tidak rugi ini, GIF dapat digunakan untuk menjaga garis tipis dan bentuk geometri, walaupun perkara ini lebih sesuai untuk fail grafik vektor seperti SVG atau format asli Adobe Illustrator, AI.

GIF tidak sesuai untuk fotografi moden, atau penyimpanan gambar. Pada saiz kecil dengan jadual warna yang sangat terhad, gambar GIF boleh lebih kecil daripada fail JPG. Tetapi pada kebanyakan ukuran biasa, pemampatan JPG akan menghasilkan gambar yang lebih kecil. Kebanyakannya sudah usang, hanya berguna untuk membuat bayi menari atau kadang-kadang membuat ketelusan kasar.

PNG (Grafik Rangkaian Mudah Alih)

PNG adalah singkatan dari Portable Network Graphics (atau, bergantung pada siapa yang anda tanyakan, "PNG-Not-GIF" rekursif) Ia dikembangkan sebagai alternatif terbuka untuk GIF, yang menggunakan algoritma pemampatan LZW proprietari yang dibincangkan sebelumnya. PNG adalah jenis fail yang sangat baik untuk grafik internet, kerana ia menyokong ketelusan dalam penyemak imbas dengan keanggunan yang tidak dimiliki oleh GIF. Perhatikan bagaimana warna telus berubah dan bercampur dengan latar belakang. Klik kanan gambar untuk melihat. Ini sebenarnya satu gambar yang terdapat pada empat warna latar yang berbeza.

PNG menyokong warna 8-bit seperti GIF, tetapi juga menyokong RGB warna 24-bit, seperti yang dilakukan oleh JPG. Mereka juga fail yang tidak hilang, memampatkan gambar gambar tanpa merosakkan kualiti gambar. PNG cenderung menjadi yang terbesar dari ketiga jenis fail dan tidak disokong oleh beberapa penyemak imbas (biasanya lebih tua).

Selain menjadi format yang sangat baik untuk ketelusan, sifat PNG 24-bit yang tidak rugi sangat sesuai untuk perisian tangkapan skrin, yang memungkinkan piksel untuk pembiakan piksel persekitaran desktop anda.

Yang mana hendak digunakan?

Dari kiri ke kanan, fail ini adalah: 24-bit JPG Compressed, 8-bit GIF, 8-bit PNG, Full-Quality 24-bit JPG, dan 24-bit PNG. Perhatikan bahawa saiz fail meningkat ke arah yang sama.

PNG adalah jenis gambar terbesar untuk gambar yang lebih besar, sering mengandungi maklumat yang mungkin berguna atau mungkin tidak berguna, bergantung pada keperluan anda. PNG 8-bit adalah pilihan, tetapi GIF lebih kecil. Tidak ada pilihan optimum untuk fotografi, kerana JPG jauh lebih kecil daripada PNG tanpa kerugian dengan hanya kehilangan kualiti yang minimum. Dan untuk penyimpanan fail beresolusi tinggi, JPG memampatkan kepada bahagian kecil, dengan kehilangan kualiti hanya dapat dilihat pada pemeriksaan yang dekat.

Ringkasnya:

  • PNG adalah pilihan yang baik untuk ketelusan dan fail yang lebih kecil dan tidak hilang. Fail yang lebih besar, tidak begitu banyak, melainkan jika anda menuntut gambar yang tidak hilang.
  • GIF sebahagian besarnya baru dan hanya berguna untuk animasi, tetapi dapat menghasilkan gambar 8-bit kecil.
  • JPG masih menjadi raja untuk gambar dan gambar seperti foto di internet, tetapi berhati-hatilah, kerana fail anda dapat menurunkan dengan setiap simpanan.

Gambar Keizersgracht, di Amsterdam oleh Massimo Catarinella melalui Wikipedia , dikeluarkan di bawah lesen Creative Commons . Gambar terbitan boleh didapati di bawah lesen yang sama. Saya tidak kisah untuk mengetahui siapa yang mencipta bayi yang menari.