Cara Meningkatkan Prestasi Permainan dengan Cip Grafik Intel HD

Grafik bersepadu Intel telah meningkat pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi mereka masih tidak sepantas perkakasan grafik NVIDIA atau AMD khusus. Inilah cara untuk meningkatkan lagi prestasi permainan daripada Intel HD Graphics anda.

Grafik onboard seperti Intel HD Graphics tidak dirancang untuk permainan kelas atas, jadi harap tetapkan tetapannya ke bawah jika anda ingin bermain permainan moden. Tetapi sebilangan permainan yang mengejutkan boleh dimainkan, walaupun anda mempunyai komputer riba berkuasa rendah dengan Intel HD Graphics terbina dalam.

Kemas kini Pemacu Grafik Intel Anda

BERKAITAN: Cara Memperbarui Pemacu Grafik Anda untuk Prestasi Permainan Maksimum

Seperti NVIDIA dan AMD, Intel mengeluarkan kemas kini pemacu grafik biasa. Kemas kini pemacu grafik sangat penting untuk permainan. Selalunya mengandungi pengoptimuman penting yang meningkatkan prestasi secara dramatik dalam permainan yang baru dilancarkan. Untuk memastikan anda mendapat prestasi permainan terbaik, anda harus menggunakan pemacu grafik terkini.

Windows 10 mesti mengemas kini pemacu anda secara automatik, tetapi pemacu grafik Intel anda mungkin tidak cukup kerap. Windows bersikap konservatif untuk mengemas kini pemacu grafik, kerana hanya pemain PC yang benar-benar memerlukan pemacu grafik terkini setiap kali dilepaskan.

Muat turun Utiliti Pemacu Pemacu Intel dan jalankan untuk mengetahui sama ada terdapat pemacu grafik baru yang tersedia terus dari Intel. Pasang sebarang kemas kini pemacu grafik yang dijumpainya.

Sekiranya komputer anda menggunakan pemacu grafik yang disesuaikan oleh pengeluar (contohnya Dell atau HP), alat Intel tidak akan mengemas kini secara automatik dan akan memberitahu anda mengenai perkara ini. Anda sebaliknya perlu mendapatkan kemas kini pemacu grafik terkini terus dari laman web pengeluar komputer anda. Cari halaman muat turun yang menawarkan pemacu untuk PC khusus anda.

Tetapkan Prestasi Tetapan di Panel Kawalan Grafik HD Intel

Anda boleh menggunakan panel kawalan grafik Intel untuk mengoptimumkan tetapan grafik untuk prestasi dan bukannya kualiti gambar dan hayat bateri. Untuk melancarkannya, klik kanan desktop Windows dan pilih "Graphics Properties." Anda juga boleh melancarkan alat "Intel HD Graphics Control Panel" dari menu Mula anda.

Klik ikon "3D" ketika tetingkap panel kawalan muncul untuk mengakses tetapan grafik 3D.

Untuk mendapatkan prestasi yang paling mungkin dari perkakasan anda, berikut adalah pilihan untuk prestasi terbaik:

  • Tetapkan Mod Optimum Aplikasi ke "Aktifkan." Pilihan ini membolehkan pengoptimuman yang meningkatkan prestasi dalam pelbagai permainan.
  • Tetapkan Multi-Sampel Anti-Aliasing ke "Matikan." Walaupun aplikasi meminta anti-aliasing berbilang sampel untuk mengurangkan tepi yang bergerigi, pilihan ini menjadikan pemacu grafik Intel mengabaikan permintaan itu. Ini meningkatkan prestasi anda dengan kos beberapa tepi bergerigi.
  • Tetapkan Anti-Aliasing Morfologi Konservatif ke "Ganti Tetapan Aplikasi."  Ini adalah alternatif untuk pengaturan di atas. Sekiranya anda memilih "Gunakan Tetapan Aplikasi" untuk Set Anti-Aliasing Berbilang Sampel, walaupun ada saranan kami, tetapkan Anti-Aliasing Morfologi Konservatif untuk Diatasi. Dengan cara itu, jika permainan meminta anti-aliasing MSAA, pemacu grafik Intel akan menggunakan alternatif yang lebih baik. Pilihan khusus ini adalah titik tengah yang baik antara menonaktifkan anti-aliasing sepenuhnya dan menggunakan pendekatan MSAA yang lebih perlahan.
  • Tetapkan Tetapan Umum ke "Prestasi." Ini memilih tetapan berprestasi terbaik untuk penapisan anisotropik dan penyegerakan menegak. Anda boleh memilih "Tetapan Tersuai" jika anda lebih suka mengubah tetapan itu sendiri.

Ada kemungkinan beberapa perkakasan grafik boleh mempunyai pilihan yang berbeza di sini, atau pemacu masa depan dapat mengubah pilihannya. Cukup klik ikon tanda tanya di sebelah kanan tetapan untuk melihat penerangan tentang apa yang dilakukan oleh tetapan jika anda memerlukan lebih banyak maklumat.

Anda juga harus mengklik ikon "Kuasa" pada skrin Panel Kawalan Grafik Intel HD utama. Ini akan membolehkan anda menguruskan tetapan penjimatan kuasa. Secara lalai, Intel mengkonfigurasi perkakasan untuk menjimatkan sedikit tenaga, dan anda dapat menambah prestasi dengan menggunakan tetapan prestasi maksimum.

Terdapat tetapan berasingan untuk Plugged In dan On Battery, yang memungkinkan anda menjimatkan kuasa ketika dicabut dan menggunakan tetapan berprestasi lebih tinggi ketika anda dipasang ke outlet.

Untuk pengaturan Plugged In, pilih "Prestasi Maksimum" untuk prestasi permainan maksimum dengan kos penggunaan kuasa tambahan.

Sekiranya anda ingin bermain permainan dengan prestasi terbaik semasa anda menggunakan kuasa bateri, pilih kategori Bateri Aktif dan ubah juga tetapan di sana. Pilih rancangan daya grafik "Prestasi Maksimum" dan tetapkan Hayat Bateri yang Diperpanjang untuk Permainan ke "Lumpuhkan." Ini akan memberi anda prestasi maksimum semasa anda mencabut kabel, dengan kos jangka hayat bateri.

Peruntukkan Lebih Banyak Memori Sistem ke Grafik Onboard

BERKAITAN: Berapa Banyak RAM yang Diperlukan Komputer Anda untuk Permainan PC?

Kad grafik khas merangkumi RAM video mereka sendiri (VRAM) pada kad itu sendiri. Memori ini dikhaskan untuk tekstur dan fungsi pemprosesan grafik yang lain.

Grafik onboard tidak termasuk RAM yang berasingan. Sebaliknya, cip itu hanya "menyimpan" sebahagian RAM pada papan induk anda dan menganggapnya sebagai RAM video.

Terdapat pertukaran di sini. Semakin banyak RAM yang anda peruntukkan untuk grafik onboard anda, semakin banyak VRAM yang dimilikinya. Namun, semakin banyak RAM yang anda peruntukkan untuk grafik onboard anda, semakin sedikit memori yang anda miliki untuk kegunaan umum. Itulah sebabnya mengapa anda kadang-kadang dapat menyesuaikan berapa banyak RAM yang ingin anda peruntukkan ke kad video anda di firmware BIOS atau UEFI komputer anda.

Ini adalah sesuatu yang boleh diubah, tetapi sukar untuk mengatakan sama ada ia akan membantu. Anda mungkin ingin mencuba mengubah pilihan ini dan melihat apa yang berlaku. Sekiranya grafik Intel anda kelaparan untuk RAM, memperuntukkan lebih banyak RAM sistem anda ke dalamnya dapat mempercepat. Sekiranya grafik Intel anda mempunyai lebih daripada cukup memori untuk permainan yang ingin anda mainkan, tetapi komputer anda kehabisan RAM biasa, memperuntukkan lebih banyak RAM ke VRAM akan melambatkan semuanya.

Untuk mendapatkan tetapan ini, mulakan semula komputer anda dan tekan kekunci yang sesuai untuk memasuki skrin tetapan firmware BIOS atau UEFI semasa but. Selalunya ini adalah kekunci F1, F2, Delete, F10, atau F12. Lihat manual komputer anda untuk maklumat lebih lanjut, atau cukup lakukan carian web untuk nama dan nombor model PC anda serta "masukkan BIOS."

Di skrin tetapan BIOS atau UEFI, cari pilihan grafik bersepadu dan cari pilihan yang mengawal jumlah memori yang diperuntukkan ke perkakasan grafik bersepadu. Ini mungkin dikuburkan di bawah "Lanjutan", "Konfigurasi Chipset", atau menu lain. Perhatikan bahawa tidak setiap komputer mempunyai pilihan ini di BIOS-banyak yang tidak. Anda mungkin atau tidak dapat mengubahnya.

Laraskan Tetapan Dalam Permainan

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

NVIDIA dan AMD menawarkan alat pengoptimuman tetapan grafik satu klik yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan tetapan grafik permainan dengan pantas agar sesuai dengan perkakasan anda. Intel tidak menawarkan alat seperti itu, jadi anda harus menyesuaikan tetapan permainan dengan tangan.

Ini mungkin kaedah terpenting untuk menjadikan permainan lebih baik. Di setiap permainan, cari pilihan prestasi grafik dan tetapan resolusi layar dan turunkannya hingga permainan berkinerja baik. Beberapa permainan mungkin mempunyai pilihan "Autodetect" yang dapat membantu, dan anda selalu boleh mencuba menggunakan preset grafik "Rendah" atau bahkan "Medium" daripada menyesuaikan pilihan secara individu.

Sekiranya permainan tidak berfungsi dengan baik pada tetapan minimum, tidak banyak yang boleh anda lakukan selain mendapat perkakasan yang lebih hebat.

Pada akhirnya, tidak ada yang dapat anda lakukan yang akan menjadikan Intel HD Graphics berdaya saing dengan kad grafik NVIDIA atau AMD mewah. Permainan mewah moden bahkan tidak secara rasmi menyokong grafik Intel HD. Tetapi grafik Intel kini mampu mengejutkan, terutamanya untuk permainan lama dan permainan baru yang kurang menuntut.