Bolehkah Anda Memasang Pelindung Lonjakan dan Kabel Sambungan antara satu sama lain?

Sepertinya tidak ada saluran keluar yang cukup dan elektronik tidak mempunyai kabel yang cukup panjang, iaitu ketika pelindung lonjakan dan kord sambungan berguna. Bolehkah mereka digunakan satu sama lain?

Apa yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Surge Protectors dan Extension Kord

Sebelum kita menceburkan diri dengan kemas memasukkan barang ke barang lain, penting untuk mengetahui terlebih dahulu sedikit mengenai pelindung lonjakan dan kord sambungan. Jika tidak, anda mungkin berada dalam dunia musibah jika anda memulakan pelindung lonjakan rantai daisy bersama-sama.

Pelindung lonjakan, seperti yang anda dapat meneka dari namanya, melindungi elektronik dari lonjakan kuasa dan lonjakan, yang merupakan kenaikan voltan secara tiba-tiba. Ini boleh berlaku semasa serangan kilat, pemadaman elektrik, atau hanya kerosakan fungsi rawak pada grid kuasa.

BERKAITAN: Lindungi Alat Anda: Mengapa Anda Memerlukan Surge Protector

Fikirkan voltan sebagai jumlah tekanan air dalam paip. Elektronik seperti aliran tekanan yang stabil yang berasal dari sumbernya, tetapi apabila lonjakan tekanan yang tiba-tiba masuk, ia dapat mengatasi elektronik dan mengakibatkan kerosakan.

Dan anda harus ingat bahawa tidak semua jalur kuasa juga pelindung lonjakan. Jalur kuasa biasa hanya menyediakan jangkauan dan saluran tambahan.

Bagi tali sambungan, ia lebih sederhana dan biasa di rumah. Walau bagaimanapun, semuanya tidak dibuat sama, dan anda harus mengetahui beberapa perkara sebelum anda merebut sebarang kabel sambungan dan menggunakannya untuk memberi kuasa pada peranti anda, terutamanya "tolok" kord (alias ketebalan pendawaian).

BERKAITAN: Apakah Jenis Kord Sambungan Yang Harus Saya Gunakan?

Sudah tentu, satu persoalan besar yang mungkin anda miliki adalah sama ada pelindung lonjakan dan kord pemanjangan dapat hidup secara damai, dan jawapannya adalah: secara teknikal, ya, tetapi anda tidak seharusnya.

Bolehkah Anda Memasang Pelindung Surge ke Kabel Sambungan?

Di atas kertas, ya, anda boleh. Perkara terbesar adalah memastikan kabel sambungan dapat menangani jumlah beban yang sama dengan pelindung lonjakan (atau lebih).

Sebagai contoh, pelindung lonjakan Belkin ini mempunyai kord 14-gauge, jadi anda ingin memastikan bahawa kord sambungan anda adalah 14 gauge atau lebih baik. Jika tidak, anda berisiko meletakkan terlalu banyak beban pada kabel sambungan dan menimbulkan bahaya kebakaran untuk diri sendiri.

BERKAITAN: Mengapa (dan Kapan) Anda Perlu Mengganti Surge Protector Anda

Namun, pada penghujung hari, sebenarnya tidak digalakkan menggunakan kord pemanjangan untuk apa-apa selain penggunaan sementara, terutamanya kerana anda berisiko meletakkan kord pemanjangan pada haus dan lusuh yang berpanjangan yang tidak dirancang. Tambahan, sambungan tambahan di mana anda memasang kabel sambungan adalah sambungan tambahan yang boleh menjadi longgar dari masa ke masa dan menimbulkan risiko. Tetapi yang paling penting, ia bertentangan dengan peraturan OSHA dan NEC.

Oleh itu, apa yang harus anda lakukan? Gunakan pelindung lonjakan dengan tali yang cukup panjang untuk sampai ke outlet terdekat, atau pasang outlet tambahan yang lebih dekat dengan tempat yang anda perlukan. Pilihan ini bukanlah yang paling senang, tetapi paling selamat.

Bolehkah Anda Memasang Kabel Sambungan ke Kabel Sambungan Lain?

Sekali lagi, secara teknikal anda boleh, tetapi tidak digalakkan, kerana dianggap bahaya kebakaran. Dan itu juga bertentangan dengan peraturan OSHA dan NEC.

Panjangnya hampir panjang, kerana kabel sambungan hanya boleh panjang - semakin lama kordnya, semakin banyak rintangan elektrik, yang mengurangkan jumlah elektrik yang dapat disalurkan ke peranti. Apabila anda mula menambah kabel ekstensi, anda berisiko menjadikan larian terlalu lama dan kurang memberi kuasa kepada peranti anda — tidak selamat.

Selanjutnya, seperti yang disebutkan di bahagian sebelumnya, sambungan tambahan di mana anda memasang kabel sambungan anda satu sama lain adalah titik kegagalan yang sebenarnya tidak perlu ada di tempat pertama.

Oleh itu, alih-alih mengikat tali sambungan antara satu sama lain, bantulah diri anda dan gunakan satu tali sambungan yang panjang untuk keperluan anda.

Bolehkah Anda Memasang Pelindung Surge ke Pelindung Surge yang Lain?

Ini mungkin no-no terbesar dari semua yang disebutkan di sini, dan jika anda berada di titik di mana anda kehabisan plag pada pelindung lonjakan, anda mungkin mempunyai terlalu banyak perkara yang terpasang. Oleh itu, tambah pelindung lonjakan yang lain hanya akan menimbulkan masalah lain berbanding masalah semasa anda.

Juga, kemampuan perlindungan pelindung lonjakan (sebagai lawan dari jalur daya biasa) dapat diganggu jika pelindung lonjakan lain dipasang ke dalamnya, mungkin ke titik di mana kedua-dua pelindung lonjakan tidak dapat melakukan tugasnya dengan berkesan.

BERKAITAN: Apa Perbezaan Antara Jalur Kuasa dan Pelindung Surge?

Selain itu, kebanyakan pengeluar pelindung lonjakan membatalkan jaminan sekiranya anda mengikatnya bersama-sama. Oh, dan adakah kita menyebut ini juga bertentangan dengan peraturan OSHA dan NEC? Anda mungkin melihat tema yang berulang di sini.

Pada akhirnya, anda mungkin tidak akan menyakiti apa-apa jika anda mengambil langkah berjaga-jaga yang betul (memastikan kabel sambungan dinilai untuk output kuasa, dan lain-lain), tetapi sebenarnya bukan risiko yang patut diambil, terutamanya memandangkan ada yang lain ( dan lebih baik) penyelesaian untuk memanfaatkan.