Cara Membuat Kartun Photoshop Dalam Masa Satu Minit

Ini menjadi klise internet— "kartunkan diri anda!" Tetapi memandangkan beberapa saat di Photoshop, anda boleh memotong orang tengah dan mengubah salah satu foto anda sendiri menjadi kartun penapis foto yang sangat mengejutkan. Ayo, anda tahu anda mempunyai satu minit.

Walaupun beberapa foto akan berfungsi lebih baik daripada yang lain, adalah mungkin untuk mengubah hampir semua foto menjadi gambar "kartun" dengan garis yang sejuk dan warna yang cerah dan halus. Dan, sungguh, satu minit mungkin terlalu banyak membincangkan kes ini! Teruskan membaca dan lihat betapa mudahnya.

Mengubah Foto Sederhana Menjadi Kartun Penapis Foto

Kita mesti mulakan dengan gambar resolusi tinggi seseorang dengan perincian yang baik dan warna kulit yang agak rata. Hari ini, kita akan menggunakan gambar wanita cantik ini di San Francisco Carnavale Parade, yang memenuhi keperluan tersebut dengan cukup baik. Imej anda juga perlu mempunyai ciri wajah yang jelas, tetapi tidak terlalu kontras - tidak ada bayangan yang berat. Apabila anda mempunyai gambar yang sesuai, buka di Photoshop. ( Cara ini paling mesra GIMP, jadi cubalah jika anda menggunakan penyunting gambar GNU kegemaran kami. )

Gandakan lapisan latar belakang anda dengan mengklik kanan pada panel lapisan. Ini adalah langkah pertama yang baik untuk memastikan anda tidak menimpa fail asal secara tidak sengaja.

Navigasi ke Penapis> Blur> Blur Pintar. Anda boleh menggunakan nilai-nilai ini atau membuat nilai sendiri, bergantung pada bagaimana anda mahu gambar anda dibentuk.

Ini akan mengurangkan tekstur kulit dan melicinkan gambar anda, yang penting kemudian.

Penyesuaian tahap cepat (Ctrl + L) dapat membantu mendorong kontras dan menjadikan gambar anda berfungsi lebih baik sebagai kartun. Cubalah tetapan ini, atau yang anda sendiri, sesuai yang anda mahukan.

Imej anda semestinya mempunyai warna kulit yang lebih rata, sangat sedikit perincian pada kulit, ciri wajah yang masih dikenali, dan perincian yang baik masih terdapat pada gambar. Tetapi walaupun gambar anda tidak sempurna, cubalah.

Setelah tahap anda selesai, buat salinan pendua lapisan itu dengan mengklik kanan dan memilih "Gandakan." Jangan salin lapisan latar belakang asal anda, tetapi gandakan lapisan yang baru sahaja anda gunakan penapis. Dalam contoh kami, ia disebut "Salinan latar belakang". Pilih salinan baru seperti yang ditunjukkan.

Navigasi ke Penapis> Sketsa> Fotokopi. ( Pengguna GIMP juga mempunyai penapis Fotokopi, yang terletak di bawah Penapis> Artistik> Fotokopi. ) Laraskan peruncit perincian dan kegelapan secara kasar seperti yang ditunjukkan di sini, atau nilai apa pun yang menjadikan gambar anda kelihatan baik. Anda mungkin mendapati bahawa anda perlu meletakkan tetapan "detail" atau "kegelapan" bergantung pada apa yang diperlukan oleh gambar anda untuk berfungsi dengan baik.

Salah satu keistimewaan yang aneh dari penapis Fotokopi di Photoshop ialah ia menggunakan warna yang anda aktif dalam palet latar depan / latar belakang di kotak alat anda. Anda mungkin mendapat hasil yang pelik kecuali kotak alat anda mempunyai warna-warna ini, yang dapat anda dapatkan dengan cepat dengan menekan kekunci "D" pada papan kekunci anda.

Dengan syarat anda tidak menghadapi masalah dengan penapis fotokopi, anda akan mendapat gambar yang serupa dengan gambar ini. Anda mungkin perlu menggunakan pemadam atau sikat untuk membersihkan sebahagian kulit atau kawasan muka anda. Dalam contoh kita, kita tidak perlu melakukan banyak perkara.

Pilih lapisan paling atas anda dan tetapkan ke mod campuran "Multiply" seperti gambar di atas yang disorot dengan warna biru.

Imej kami mula terbentuk, tetapi mari dapatkan lapisan warna kartun rata yang lebih meyakinkan untuk pangkalan kami.

Pilih lapisan salinan paling bawah, yang mungkin adalah lapisan tengah, jika anda mengikuti.

Navigasi ke Penapis> Artistik> Potongan untuk menggunakan penapis potongan. Laraskan slider seperti yang ditunjukkan untuk mendapatkan perincian yang cukup baik dalam gambar anda, tanpa menjadi warna yang sederhana atau hilang.

Imej terakhir kami adalah gambar berwarna yang bagus, dengan warna yang halus di bawah contoh barisan penapis Photoshop yang baik. Ini mungkin tidak menjadikan anda pekerjaan sebagai seniman profesional, tetapi merupakan helah yang menyeronokkan untuk mengambil sekumpulan gambar anda. Selamat mencuba!

Ada soalan atau komen mengenai Grafik, Foto, Jenis Filem, atau Photoshop? Kirimkan soalan anda ke [email protected], dan mereka mungkin akan dipaparkan dalam artikel How-To Geek Graphics yang akan datang.

Penari latina berbulu biru cantik oleh Chris Willis, boleh didapati di bawah Creative Commons.