Apakah Fail Yang Rosak, dan Adakah Ada Cara untuk Mengembalikannya?

Fail yang rosak tidak berlaku terlalu kerap pada komputer moden dengan langkah keselamatan yang baik. Tetapi apabila mereka melakukannya, ia boleh menjadi mimpi buruk. Mari kita lihat penyebab umum fail rosak, bagaimana anda dapat mencegahnya, dan apa yang boleh anda lakukan apabila ia berlaku.

Mengapa Fail Menjadi Rusak?

Biasanya, fail menjadi rosak semasa ditulis ke cakera. Ini boleh berlaku dalam pelbagai cara, yang paling umum adalah ketika aplikasi mengalami kesalahan semasa menyimpan atau membuat fail. Aplikasi pejabat mungkin mengalami kesalahan pada masa yang salah semasa menyimpan dokumen. Aplikasi pemampatan mungkin mengalami masalah semasa membuat arkib. Aplikasi sandaran anda mungkin menghadapi masalah semasa menulis cadangan anda. Penyemak imbas anda (atau aplikasi muat turun lain) mungkin menghadapi masalah menulis fail yang dimuat turun ke cakera.

Selalunya, aplikasi ini akan melihat kesilapan dan memberitahu anda bahawa ada sesuatu yang tidak kena, memberi anda peluang untuk mencuba lagi. Kadang-kadang, anda mungkin tidak tahu bahawa ada sesuatu yang tidak kena sehingga anda cuba membuka fail itu kemudian.

Sudah tentu ada sebab lain bahawa fail boleh menjadi rosak juga.

Semasa anda mematikan komputer anda, komputer tersebut seharusnya menutup semua fail yang dibukanya dengan betul (atau memberi anda peluang untuk melakukannya). Apabila ini tidak berlaku — seperti, katakan, jika anda kehilangan kuasa atau komputer anda hancur — ia tidak berpeluang menutup fail dengan cara yang betul. Ini boleh menyebabkan kerosakan semua fail yang sedang dibuka, termasuk bukan hanya dokumen anda, bahkan fail sistem operasi.

BERKAITAN: Sektor Buruk Dijelaskan: Mengapa Pemacu Keras Mendapat Sektor Buruk dan Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenainya

Masalah dengan cakera keras anda juga boleh menyebabkan fail rosak. Kadang-kadang, seperti dalam keadaan sektor fizikal yang buruk pada pemacu, fail anda yang rosak mungkin menjadi sebahagian daripada masalah yang jauh lebih besar. Kadang kala, kesalahan yang lebih kecil — seperti fail yang dipautkan silang atau kluster yang hilang — adalah penyebab masalah kerosakan fail anda dan tidak semestinya menunjukkan adanya cakera keras yang gagal.

Dan akhirnya, tentu saja, perisian hasad dan virus juga boleh menyebabkan kerosakan, walaupun dalam kes itu, ia lebih disengaja daripada tidak sengaja.

Cara Melindungi Terhadap Fail Yang rosak

BERKAITAN: Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyandarkan Komputer Saya?

Pertama dan terpenting, satu-satunya perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda daripada fail yang rosak adalah memastikan anda menyandarkan komputer secara berkala. Dan perhatikan bahawa penyimpanan awan dan pilihan penyegerakan fail lain mungkin tidak mencukupi untuk menyelesaikan tugas. Sekiranya anda mempunyai fail yang rosak pada cakera tempatan anda yang kemudian diselaraskan ke storan awan anda, anda tidak mempunyai sandaran fail yang baik. Sekiranya anda bergantung pada penyimpanan awan, sekurang-kurangnya pastikan bahawa anda mempunyai pilihan untuk mengingat versi fail sebelumnya (seperti di Dropbox).

Selalu lebih baik menggunakan penyelesaian sandaran yang benar seperti Sejarah Fail (pada Windows), Time Machine (di macOS) atau Backblaze, yang semuanya membolehkan anda memulihkan beberapa versi fail sebelumnya.

Selanjutnya di senarai semak pencegahan, pastikan komputer anda dilindungi dari virus dan perisian hasad. Ini termasuk tidak hanya menjalankan aplikasi antivirus yang baik, tetapi menggunakan akal sehat ketika melihat-lihat dan memuat turun.

BERKAITAN: Cara Memilih Bekalan Kuasa Tidak Terputus (UPS) untuk Komputer Anda

Dan akhirnya, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk melabur dalam bekalan kuasa yang tidak terganggu (UPS) untuk membantu melindungi komputer anda daripada mati secara tiba-tiba apabila anda kehilangan kuasa. UPS berfungsi sebagai sandaran bateri yang memberi anda penyangga terhadap kehilangan kuasa. Biasanya, mereka dapat membekalkan komputer anda di mana sahaja dari beberapa minit hingga satu jam atau lebih tenaga, memberi anda banyak masa untuk mematikan komputer dengan betul. Mempunyai UPS yang baik bukan sahaja dapat membantu mencegah fail yang rosak daripada penutupan yang buruk, tetapi juga masalah perkakasan yang dapat mereka buat.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Apabila Fail Rosak?

Sekiranya anda mempunyai fail yang rosak, pertaruhan terbaik anda ialah mencuba mengambil semula fail itu dari sumbernya. Muat turun sekali lagi, jika di situlah anda mendapatkannya, atau minta seseorang menghantar semula fail kepada anda.

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Fail Sistem Windows yang rosak dengan Perintah SFC dan DISM

Sekiranya fail sistem rosak (dari penutupan yang tidak dijangka, kemas kini yang buruk, atau perisian hasad), anda selalu boleh mencuba sesuatu seperti Windows yang dibina dalam Pemeriksa Fail Sistem. Ini mengimbas sistem anda untuk fail sistem yang rosak, dan kemudian menggantinya dengan yang asli.

Namun, sebelum anda melakukannya, lebih baik anda cuba menyelesaikan punca masalah. Sekiranya berlaku perisian hasad, anda harus memastikan bahawa anda telah membuang perisian hasad itu dari komputer anda. Sekiranya anda mengesyaki kemas kini yang buruk menyebabkan masalah, anda mungkin dapat mengembalikan kemas kini itu kembali.

Sekiranya fail anda yang rosak adalah dokumen yang telah anda buat, sayangnya, pilihan anda adalah terhad. Beberapa aplikasi (seperti yang disertakan dengan Microsoft Office) menyimpan banyak versi dokumen anda secara automatik, yang membolehkan anda membuka versi sebelumnya jika versi semasa menjadi rosak.

BERKAITAN: Cara Memulihkan Dokumen yang Hilang atau Rosak di Microsoft Word 2016

Sekiranya anda tidak mempunyai kemewahan untuk membuka versi sebelumnya, anda mungkin dapat membaiki fail atau, sekurang-kurangnya, memulihkan teks daripadanya. Sekali lagi, aplikasi Microsoft Office menawarkan alat bawaan untuk memulihkan dokumen yang hilang atau rosak, seperti juga beberapa program lain. Walaupun anda hanya dapat memulihkan teks dari dokumen, anda dapat menjimatkan banyak masa semasa membuat fail.

Terdapat juga sebilangan aplikasi di luar sana yang mendakwa mereka dapat memulihkan pelbagai jenis fail yang rosak. Sebilangannya percuma dan ada yang dibayar, tetapi sebenarnya, kebanyakannya tidak berfungsi dengan baik. Dan beberapa yang kami uji kembung dengan aplikasi pendamping atau, lebih buruk lagi, perisian hasad. Oleh itu, kami mengesyorkan agar tidak menggunakannya.