Petakan Sebarang Kunci ke Mana-mana Kunci pada Windows 10, 8, 7, atau Vista

Sekiranya anda bosan dengan cara kunci tertentu pada sistem anda berfungsi, anda boleh memetakannya semula agar berfungsi sebagai kunci yang berbeza dengan menggunakan utiliti percuma bernama SharpKeys. Inilah cara ia berfungsi.

Anda sebenarnya dapat memetakan semula kunci anda dengan susah payah menggunakan hack Registry seperti yang kami tutupi untuk mematikan kunci Caps Lock anda. Tetapi mengapa menggunakan cara yang sukar, apabila ada jalan yang lebih mudah dan bebas. Di situlah SharpKeys masuk ke dalam gambar. Ini adalah utiliti kecil yang menguruskan semua kunci dan nilai Registry untuk anda, memberikan anda antara muka yang mudah untuk memetakan satu kunci ke kunci lain - atau bahkan mematikan kunci - tanpa anda perlu bersusah payah sama sekali dengan Registry. Kekunci pemetaan semula sangat bagus untuk memastikan kunci anda berfungsi seperti yang anda mahukan. Ia juga sangat berguna jika anda menjalankan Windows di Mac anda melalui BootCamp dan kekunci Opt / Cmd tidak diterjemahkan dengan betul ke kekunci Windows dan Alt.

Kami telah menguji SharpKeys di Windows 10, 8, 7, dan Vista, dan ia berfungsi dengan baik dalam semua itu. Namun, perhatikan bahawa kunci tepat yang tersedia untuk pemetaan semula bergantung pada papan kekunci anda. Sebagai contoh, jika anda menggunakan papan kekunci multimedia dengan kelantangan tambahan, bisu, dan kekunci main / jeda, ia mesti muncul di SharpKeys.

BERKAITAN: Cara Menyahdayakan Caps Lock Key pada Windows 7, 8, 10, atau Vista

Mulakan dengan memuat turun SharpKeys versi terbaru dari halaman pelepasan mereka. Anda boleh memuat turun dan memasangnya dengan merebut fail MSI atau sebagai aplikasi mandiri dalam fail ZIP. Walau apa pun, teruskan dan jalankan SharpKeys apabila anda sudah bersedia.

Tetingkap utama menunjukkan sebarang kunci yang telah anda petakan. Sekiranya anda bermula dari awal, anda tidak akan melihat apa-apa yang disenaraikan. Klik butang "Tambah" untuk membuat pemetaan kunci baru.

Di tetingkap pemetaan kunci, anda akan melihat dua senarai. Senarai di sebelah kiri menunjukkan kunci yang kelakuannya ingin anda ubah — kekunci “dari”. Senarai di sebelah kanan adalah tingkah laku baru yang anda inginkan - kunci "ke". Pilih kunci yang anda ingin memetakan semula di sebelah kiri dan kunci yang anda mahu memetakannya di sebelah kanan, dan kemudian klik "OK."

Di sini, saya menukar kunci Scroll Lock — yang tidak pernah saya gunakan — untuk bertindak sebagai kunci Caps Lock saya. Selepas itu, saya akan mematikan kunci Caps Lock yang sebenarnya jadi saya akan berhenti memukulnya secara tidak sengaja. Tetapi kita akan sampai ke sana sebentar

Sekiranya anda merasa lebih senang daripada menatal senarai, anda juga boleh mengklik butang "Jenis Kekunci" di bawah salah satu senarai dan kemudian tekan kekunci yang ingin anda ubah.

SharpKeys juga dapat mematikan kunci dengan memetakannya tanpa tindakan sama sekali. Dari senarai di sebelah kiri (senarai kunci "Dari"), pilih kunci yang ingin anda lumpuhkan. Di sebelah kanan, pilih entri teratas - "Matikan Kekunci" - dan kemudian klik "OK."

Di sini, saya mematikan kunci Caps Lock itu.

Apabila anda selesai memetakan semula kunci dan anda kembali di tetingkap SharpKeys utama, klik butang "Tulis ke Pendaftaran" untuk mengesahkan perubahan anda.

SharpKeys akan memberitahu anda untuk log keluar atau memulakan semula PC anda agar perubahan tersebut berlaku.

Selepas PC anda kembali, pemetaan semula kunci harus lengkap.