Cara Menghapus cache DNS Google Chrome di Windows

Membilas cache DNS anda boleh menjadi alat yang berguna untuk menyelesaikan sebarang kesalahan sambungan host yang mungkin anda alami dengan Google Chrome atau penyemak imbas lain. Ia sangat mudah dilakukan dan boleh dilakukan secara langsung di Chrome atau dari tetingkap Prompt Perintah Elevated di Windows 7 atau 8.

Apakah Cache DNS itu?

Cache DNS penyemak imbas anda (Domain Name System) pada dasarnya adalah pangkalan data kecil yang menyimpan semua alamat IP (Internet Protocol) untuk laman web yang anda akses. Tujuan utama pangkalan data ini adalah untuk memudahkan komputer anda menjangkau dan mengakses alamat IP laman web apabila pelayan mereka berubah atau jika mereka membuat pelayan baru.

Apabila alamat IP menjadi usang atau jika laman web beralih ke pelayan baru, anda mungkin menghadapi ralat DNS ketika anda mencuba untuk mengaksesnya. Kadang-kadang, kerana penggunaan berterusan dan mengakses laman web dengan penilaian keselamatan web yang kurang sempurna, cache DNS anda juga mungkin rosak. Di sinilah pemindahan cache DNS sangat berguna.

Apa itu Flushing?

Sama seperti membersihkan tandas dan membuang air lama yang disimpan di dalam tangki, pembilasan DNS akan menjadikan komputer anda memadam segala maklumat yang ada mengenai nama DNS dan alamat IP yang telah disimpan. Setelah melakukan flush, pada saat anda mencuba mengakses laman web, komputer anda akan meminta semua maklumat IP dan DNS baru yang berkaitan dengan laman web tersebut sehingga menghasilkan pengalaman menyemak imbas tanpa ralat.

Melancarkan Cache anda melalui Google Chrome

Sekiranya anda mengalami masalah penyemakan imbas yang berkaitan dengan ralat DNS atau hos, kadangkala dapat membantu melakukan DNS dan Socket flush menggunakan penyemak imbas Google Chrome anda. Untuk menyelesaikan masalah ini, ikuti langkah mudah ini.

Mulakan dengan membuka Google Chrome dan taipkan alamat ini: chrome: // net-internals / # dns  dan tekan "Enter."

Sekiranya anda melihat tangkapan skrin kami, anda akan melihat bahawa terdapat 24 entri aktif dan senarai dengan perincian semua alamat IP yang telah diambil dan disimpan oleh cache DNS.

Untuk melenyapkan cache DNS penyemak imbas Google Chrome anda, cukup cari butang yang bertuliskan "Kosongkan Host Cache" dan klik. Anda boleh mengkliknya lebih dari sekali jika anda ingin memastikan ia melakukan apa yang sepatutnya, tetapi satu klik biasanya cukup. Anda akan melihat bahawa jumlah entri aktif telah turun menjadi 0 dan senarai laman web yang diakses telah dihapus.

Langkah seterusnya adalah membuang semua Soket dengan menavigasi ke krom: // net-internals / # soket  atau dengan mengklik menu lungsur di kiri atas layar dan memilih "Soket."

Sebaik sahaja anda tiba di halaman soket, anda perlu mengklik kedua-dua pilihan yang ada untuk anda membuang semuanya. Pertama, klik pada "Tutup Idle Sockets" kemudian pada "Flush Socket Pools."

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan menu lungsur yang terletak di sebelah kanan atas layar untuk melakukan kedua tindakan tersebut setelah menavigasi ke "Chrome: // net-internals /"

Flush DNS dengan Windows 7 dan 8

Anda perlu memulakan dengan memulakan Tetingkap Permintaan Tertinggi. Tetingkap Prompt Command Elevated dibezakan dari tetingkap command prompt biasa kerana nama di kiri atas tetingkap akan berbunyi "Administrator: Command Prompt." Dengan menggunakan kaedah ini, anda akan dapat memanipulasi komputer anda dengan akses yang tidak terhad.

Sekiranya anda menggunakan Windows 7, tekan "Start" kemudian ketik "cmd" ke bar carian. Cukup klik kanan pada ikon "Command Prompt" diikuti dengan klik pada pilihan "Run as administrator".

Sekiranya anda menggunakan Windows 8, anda perlu menggunakan carian Skrin Mula dan kemudian klik kanan untuk membuka sebagai Pentadbir.

Sekarang setelah anda membuka tetingkap Prompt Perintah yang terbuka di PC windows 7 atau 8 anda, inilah masanya untuk memulakan DNS flush. Semudah menaip "ipconfig / flushdns" ke CMD dan menekan "Enter." Sekiranya anda berjaya, anda akan melihat mesej yang ditunjukkan dalam gambar berikut.

Sekiranya anda ingin mengesahkan secara manual bahawa cache DNS komputer anda telah dihapus, ketik perintah ini: "ipconfig / displaydns" dan tekan "Enter."

Anda akan melihat bahawa mesej yang dipaparkan adalah "Tidak dapat menampilkan Cache Penyelesai DNS." Ini bermaksud bahawa tidak ada yang dapat dilihat di cache dan pembilasan berjaya. Sekiranya anda ingin melihat sesuatu muncul, buka Google Chrome. Setelah Google Chrome dibuka, beralih kembali ke tetingkap Prompt Perintah anda dan ketik sekali lagi perintah "ipconfig / displaydns"

Gambar di atas menunjukkan senarai semua item dan alamat IP yang disimpan dalam cache DNS baru anda. Sekarang anda boleh keluar dari tetingkap arahan anda dan menyambung semula internet tanpa risiko ralat DNS, kerana setiap laman web yang anda akses akan muncul sebagai entri baru di Cache anda.