Cara Menyiapkan Pemacu NAS (Storage-Attached Storage)

NAS bermaksud "Penyimpanan Terpasang Rangkaian". Pada dasarnya, ini adalah cara untuk memasang cakera keras ke rangkaian anda dan menjadikannya mudah diakses oleh semua peranti anda untuk perkongsian fail dan sandaran terpusat.

Anda juga dapat menggunakan NAS untuk menyediakan fail anda kepada anda melalui Internet, menggunakannya sebagai pelayan fail jauh yang dapat Anda akses dari mana saja.

Peranti NAS khusus

Kaedah yang paling jelas - walaupun tidak semestinya terbaik - untuk mendapatkan NAS adalah dengan membeli peranti NAS yang sudah siap dan siap digunakan. Pergi ke laman web seperti Amazon dan lakukan carian untuk "NAS" dan anda akan menemui sekumpulan peranti yang dipasarkan sebagai fail rumah atau pelayan media. Pada dasarnya, peranti ini mempunyai cakera keras terbina dalam dan beberapa perisian pelayan asas yang dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi atau berwayar anda dan menyediakan pelayan fail NAS. Mereka adalah penyelesaian semua-dalam-satu sehingga anda boleh merebut kotak, memasangnya, dan mula menggunakannya.

Umumnya, peranti seperti itu dapat dikendalikan melalui antara muka web, seperti penghala anda. Anda kemudian boleh mengakses fail menggunakan pelbagai aplikasi yang berbeza dan bahkan menjalankan perisian yang berlainan di NAS itu sendiri, seperti penyelesaian pelayan media untuk media streaming dan klien BitTorrent untuk memuat turun secara langsung pada peranti. Banyak jenis perisian sandaran dapat membuat sandaran terus ke storan rangkaian.

Penghala Dengan Pemacu Keras Terpadu

Daripada mendapatkan peranti NAS khusus dan menggunakannya pada semua peranti anda yang lain, anda sebenarnya boleh membeli router Wi-Fi kelas atas yang disertakan dengan cakera keras terbina dalam. Peranti ini berfungsi sebagai penghala rangkaian khas anda, tetapi mereka juga memiliki semua perisian pelayan NAS yang mewah dan cakera keras terpasang sehingga anda dapat memperoleh NAS tanpa menambahkan lagi peranti lain ke rumah anda.

Bagi pengguna Apple, AirPort Time Capsule Apple adalah penghala tanpa wayar dengan storan rangkaian terbina dalam yang dapat disandarkan oleh Mac dengan mudah dan digunakan untuk perkongsian fail rangkaian. Ini mungkin jenis penghala yang paling terkenal dengan pemacu keras terbina dalam, tetapi terdapat banyak penghala serupa yang tersedia bagi mereka yang tidak berminat dengan produk Apple juga.

Catatan Editor:  Di pejabat How-To Geek kami menggunakan (dan mengesyorkan) 3TB AirPort Time Capsule untuk membuat sandaran Mac kami dan akses Wi-Fi 802.11ac sangat cepat di mana-mana sahaja. Ia juga serasi dengan Windows, walaupun anda perlu memuat turun perisian utiliti Lapangan terbang untuk menguruskannya atau mengakses cakera keras. Kerana cakera keras bersifat dalaman, anda tidak perlu menghadapi kelajuan USB 2.0 yang perlahan sehingga anda mungkin menghubungkan pemacu luaran ke penghala lain.

Sudah tentu, jika anda berpuas hati dengan penghala yang ada, anda tidak perlu mengambil yang baru. Tetapi peningkatan boleh menjadi idea pintar jika penghala anda lebih tua dan tidak menyokong standard rangkaian Wi-Fi terbaru dan terhebat dan kelajuannya yang lebih cepat dan gangguan Wi-Fi yang lebih rendah.

Penghala Dengan Pelabuhan USB

BERKAITAN: 10 Pilihan Berguna yang Boleh Anda Konfigurasikan Di Antara Muka Web Penghala Anda

Banyak penghala tidak termasuk cakera keras terbina dalam, tetapi mereka menawarkan sesuatu yang hampir sama baiknya. Cukup beberapa penghala - terutamanya yang lebih tinggi - termasuk port USB. Pasangkan pemacu keras luaran atau pemacu denyar USB (lebih baik bukan pemacu denyar jika anda berhasrat menggunakannya) ke port USB. Penghala mempunyai perisian NAS bawaan yang dapat melakukan selebihnya, memaparkannya ke rangkaian sebagai NAS. Anda boleh mengaktifkan pelayan NAS dari antara muka web penghala anda dan mengatur semuanya.

Bagi pengguna Apple, penghala wayarles AirPort Extreme standard berfungsi dengan cara ini, menawarkan port USB yang boleh anda sambungkan pemacu luaran kepada anda. Banyak, banyak penghala - terutamanya yang paling tinggi, kerana yang rendah, yang paling bawah laras tidak mahu berleluasa menggunakan perkakasan USB dan perisian tambahan - termasuk port USB sehingga mereka dapat berfungsi sebagai NAS dengan cara ini.

Ini selalunya merupakan pilihan yang cukup baik, walaupun mungkin agak perlahan jika anda menggunakan pemacu USB 2.0 - terutamanya jika dibandingkan dengan pemacu dalaman. Anda boleh mendapatkan kelajuan yang jauh lebih pantas jika menggunakan pemacu luaran USB 3.0 bersama dengan penghala dengan port USB 3.0. Pemacu keras luaran dapat memperoleh peningkatan kelajuan yang jauh lebih besar dari USB 3.0 daripada pemacu kilat USB biasa.

Lampiran Drive yang Dilampirkan Rangkaian

Daripada membeli NAS yang telah dibuat sebelumnya atau cuba menggunakan penghala anda sebagai NAS, anda selalu dapat membeli kandang pemacu yang dilampirkan di rangkaian. Ini adalah peranti NAS khusus dengan perisian pelayan yang sesuai, yang dirancang untuk disambungkan ke rangkaian. Mereka biasanya tidak dilengkapi dengan pemacu terbina dalam. Anda perlu membeli cakera keras yang sesuai (atau beberapa cakera keras) secara berasingan dan memasukkannya ke dalam NAS untuk mendapatkan storan yang anda perlukan untuk menggunakannya.

Ini berpotensi menjadi lebih murah jika anda mendapat tawaran yang lumayan pada cakera keras. Atau, jika anda sudah mempunyai beberapa cakera keras dalaman lama, anda boleh menukarnya menjadi simpanan NAS dengan mudah tanpa membelanjakan terlalu banyak. Tetapi sangat senang jika anda ingin memasukkan lebih daripada satu cakera keras ke NAS anda dan mendapatkan jumlah storan yang jauh lebih besar.

PC Lama, Digunakan Semula

BERKAITAN: Cara Mengubah PC Lama Menjadi Pelayan Fail Utama

Mengapa membeli peranti baru apabila anda dapat menggunakan semula perkakasan lama yang sudah lama anda gunakan? Nah, pasti ada beberapa sebab untuk meninggalkan PC lama anda di dalam almari - peranti NAS moden akan menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit dan lebih senyap dan lebih kecil daripada Pentium 4 lama yang anda ada di dalam almari.

Tetapi, jika anda ingin menggunakan semula perkakasan lama yang telah anda gunakan, anda boleh menggunakan penyelesaian perisian seperti FreeNAS yang popular untuk mengubah komputer lama menjadi pelayan fail rumah. Pilihan ini bukan untuk semua orang - bukan untuk kebanyakan orang - tetapi ini adalah How-To Geek, dan ini adalah pilihan yang menarik untuk geeks. Ya, anda boleh menukar komputer riba lama (seperti netbook lama yang duduk di dalam laci) menjadi NAS rumah jika anda benar-benar mahu!

Peranti NAS Dibina Dari Awal

BERKAITAN: Cara Mengubah Raspberry Pi menjadi Peranti Penyimpanan Rangkaian Berkekuatan Rendah

Lebih baik lagi, anda bahkan dapat membina NAS anda sendiri sekiranya anda ingin melakukan sesuatu yang geeky. Kami telah membahas bagaimana mengubah Raspberry Pi berkuasa rendah menjadi NAS khusus untuk rangkaian rumah anda. Ia seperti mengubah PC tujuan umum menjadi NAS, tetapi ia adalah pilihan yang lebih baik kerana lebih kecil, lebih senyap, dan akan menggunakan tenaga yang jauh lebih sedikit. Peranti Raspberry Pi juga cukup murah, jadi ini boleh menjadi pilihan yang baik jika anda mahu projek kecil dijalankan. Anda pasti perlu menyediakan simpanan. Tetapi anda akan menjimatkan wang dalam kos elektrik dengan menggunakan PC lama!

Tidak semua orang memerlukan NAS rumah. Sekiranya anda tidak memerlukan pembahagian fail rumah atau lokasi sandaran terpusat, anda tidak perlu membeli banyak perkakasan.

Sekiranya anda melalui laluan ini, pastikan anda selalu mempunyai sandaran data penting anda supaya anda tidak kehilangannya jika NAS anda terbakar.

Kredit Imej: Glenn Batuyong di Flickr, Andrew Currie di Flickr, Martin Wehrle di Flickr, Ivan PC di Flickr, Vernon Chan di Flickr