Cara Mencari Pemacu Windows Rasmi untuk Mana-mana Peranti

Semua perkakasan komputer anda, dari papan induk hingga kamera web, memerlukan pemacu berfungsi dengan baik. Inilah cara memuat turun pemacu peranti rasmi untuk perkakasan anda, sama ada anda menggunakan Windows 10 atau 7.

Windows secara automatik memuat turun pemacu

Sekiranya PC dan peranti yang disambungkan berfungsi dengan baik, anda mungkin tidak perlu memuat turun pemacu. Apabila anda memasang Windows pada komputer atau menyambungkan periferal ke PC anda, Windows secara automatik memuat turun dan memasang pemacu yang sesuai. Pengilang peranti memuat naik pemacu rasmi ini ke Windows Update supaya Windows dapat memasangnya secara automatik. Segala kemas kini penting dihantar melalui Kemas kini Windows juga. Ini adalah kaedah paling selamat untuk mengemas kini pemacu anda pada Windows, kerana mereka menjalani ujian yang cukup luas oleh Microsoft.

Kemas kini Windows mempunyai lebih banyak pemacu pada Windows 10, jadi ini berfungsi lebih baik pada sistem Windows 10. Tetapi Windows 7 PC juga dapat memperoleh banyak pemacu melalui Windows Update.

Dalam beberapa kes, anda mahu memuat turun pemacu rasmi terus dari pengeluar dan bukannya Microsoft. Sekiranya anda baru sahaja memasang Windows pada PC atau memasang periferal dan ada yang tidak berfungsi dengan baik, sudah tiba masanya untuk mendapatkan pemacu rasmi dari laman web pengilang. Sekiranya anda memerlukan utiliti perkakasan yang tidak termasuk dalam pemacu Windows standard — misalnya, pad sentuh atau pemacu tetikus mungkin menyertakan panel kawalan dengan tetapan tambahan jika anda mendapatkannya dari pengeluar — itu juga alasan yang baik untuk mendapatkannya dari pengeluar .

Kami juga mengesyorkan anda memasang pemacu grafik terkini untuk perkakasan grafik NVIDIA, AMD atau Intel sistem anda jika anda bermain permainan PC. Pemacu yang tersedia dari Windows Update cenderung lebih tua, yang bermaksud mereka tidak akan berfungsi dengan baik dengan permainan yang lebih baru. Pemacu Windows tidak mempunyai alat berguna seperti NVIDIA GeForce Experience dan AMD ReLive yang anda dapat dari pengeluar. Alat ini membolehkan anda mengoptimumkan permainan anda, merakam dan mengalirkan permainan anda, mengambil tangkapan skrin, dan mengemas kini pemacu grafik anda dengan mudah di masa hadapan.

BERKAITAN: Cara Memperbarui Pemacu Grafik Anda untuk Prestasi Permainan Maksimum

Anda Memerlukan Pengilang dan Model Model Peranti Anda

Untuk memuat turun pemacu untuk perkakasan secara manual, anda perlu mengetahui pengeluar perkakasan, dan juga nombor modelnya. Maklumat ini dicetak pada pembungkusan peranti, pada sebarang resit yang anda ada, dan sering juga pada peranti itu sendiri jika anda melihat dengan teliti. Anda juga boleh memuat turun versi percuma Speccy, yang dapat menunjukkan maklumat ini mengenai banyak peranti anda.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Maklumat Terperinci Tentang PC Anda

Sekiranya anda membeli komputer meja atau komputer riba, anda hanya perlu mengetahui pengeluar dan model komputer yang anda ada. Sebagai contoh, jika anda memerlukan pemacu Wi-Fi untuk model Dell XPS 13 (2018), anda tidak perlu mengetahui perkakasan Wi-Fi dalaman yang dimilikinya. Anda hanya perlu melayari laman web Dell, mencari halaman XPS 13 (model 2018), dan memuat turun pemacu Wi-Fi untuk PC itu. Nama dan nombor model sering dicetak pada label di suatu tempat di PC itu sendiri, dan juga harus ada pada kotak atau resit yang anda ada.

Sudah tentu, jika anda membina PC anda sendiri, anda perlu mengetahui komponen dalaman yang anda gunakan. Anda harus mendapatkan setiap pemacu komponen perkakasan dari laman web pengeluar itu.

Cara Mengenal Peranti di Windows

Anda boleh menggunakan Pengurus Peranti untuk melihat peranti perkakasan yang disambungkan ke PC anda. Untuk membukanya di Windows 10, klik kanan butang Start, dan kemudian pilih pilihan "Device Manager". Untuk membukanya pada Windows 7, tekan Windows + R, ketik "devmgmt.msc" ke dalam kotak, dan kemudian tekan Enter.

Lihatlah senarai peranti di tetingkap Pengurus Peranti untuk mencari nama peranti perkakasan yang disambungkan ke PC anda. Nama-nama itu akan membantu anda mencari pemacu mereka.

Sekiranya anda melihat "peranti yang tidak dikenali", itu adalah peranti yang tidak berfungsi dengan baik kerana tidak mempunyai pemacu sama sekali. Anda sering dapat mengenal pasti peranti yang tidak dikenali dengan melihat ID perkakasannya.

BERKAITAN: Cara Mencari Pemacu untuk Peranti Tidak Dikenal di Pengurus Peranti

Pautan Muat Turun Pemandu Rasmi

Kami mengesyorkan anda mendapatkan pemacu anda terus dari laman web rasmi pengeluar perkakasan. Langkau aplikasi "pemuat turun pemacu" yang mungkin anda lihat dalam talian. Berikut adalah senarai tempat rasmi untuk mendapatkan pemandu:

Acer menyediakan pemacu untuk Aspire, Predator, TravelMate, dan PC lain, serta pelbagai aksesori buatan Acer.

Pengguna Alienware boleh mendapatkan perisian pemandu dari laman web Dell, kerana Dell memiliki jenama Alienware.

AMD menawarkan muat turun pemacu untuk Radeon GPU dan juga AMD APU seperti Ryzen yang merangkumi grafik Radeon. Laman web AMD juga menyajikan pemacu chipset yang mungkin anda perlukan untuk motherboard dengan chipset AMD — dengan kata lain, jika sistem anda mempunyai CPU AMD.

Apple menyediakan perisian sokongan Boot Camp yang mengandungi pemacu Windows untuk Macnya, dengan andaian anda menjalankan Windows di Mac anda melalui Boot Camp.

ASUS menjadi pemandu pemacu komputer riba dan desktop seperti rangkaian produk ZenBook dan Republic of Gamers (ROG), serta gear berjenama ASUS yang lain.

Brother menawarkan pelbagai pemacu untuk pencetak, mesin faks dan pengimbas.

Laman web Canon menyediakan pemacu untuk kamera digital, pencetak dan pengimbas.

Corsair menjadikan utiliti perkakasan tersedia untuk tikus permainan, papan kekunci dan alat dengarnya.

Creative menyediakan muat turun untuk perkakasan Sound Blaster dan periferalnya yang lain.

Dell menjadikan pemacu produk Inspiron, Latitude, XPS, dan perkakasan PC lain yang tersedia dalam talian, serta pemacu untuk produk Dell lain yang mungkin anda miliki.

Epson menawarkan muat turun untuk pencetak, pengimbas, projek, dan peranti perkakasannya yang lain.

HP menyediakan pemacu untuk rangkaian Pavilion, EliteBook, ProBook, Envy, Omen, dan PC lain, serta pencetak HP dan produk lain.

Intel menawarkan muat turun pemacu untuk semua perkara dari grafik bersepadu Intel hingga perkakasan Wi-Fi, pengawal Ethernet, papan induk dengan chipset Intel, dan pemacu keadaan pepejal Intel. Anda mungkin perlu melalui beberapa gelung untuk memasang pemacu grafik Intel terkini sekiranya pengeluar PC anda cuba menghentikan anda.

Lenovo mengadakan muat turun pemacu untuk ThinkPad, IdeaPad, Yoga, dan PC lain, selain aksesori Lenovo yang lain.

Laman web Logitech menawarkan muat turun untuk tetikus, papan kekunci, kamera web, dan periferal lain.

Microsoft menawarkan muat turun pemacu untuk produk seperti tetikus dan papan kekunci Microsoft. Untuk peranti Surface, Microsoft biasanya mengedarkan pemacu hanya melalui Kemas kini Windows. Walau bagaimanapun, muat turun pemacu Surface manual juga tersedia jika anda benar-benar memerlukannya.

MSI menyediakan muat turun untuk komputer riba, desktop, papan induk, kad grafik, peralatan permainan, dan produk lain.

NVIDIA menawarkan pemacu untuk perkakasan grafik GeForce serta produk NVIDIA lain, seperti siri GPU TITAN.

Razer menjadi tuan rumah muat turun perisian untuk utiliti Razer Synapse dan Razer Surround, yang direka untuk tikus, papan kekunci dan alat dengar permainan Razer.

Realtek menjadikan pemacu audio tersedia di laman webnya, walaupun anda mungkin boleh mendapatkan pemacu audio definisi tinggi Realtek untuk PC anda dari pengeluar PC atau motherboard anda juga.

Pusat muat turun Samsung menawarkan pemacu untuk komputer riba dan desktop Windows serta setiap produk Samsung yang lain, termasuk pemacu keadaan pepejal Samsung.

Sony masih mengadakan muat turun pemacu untuk komputer riba dan desktop VAIO yang dihentikan serta pelbagai aksesori buatan Sony.

SteelSeries menawarkan utiliti perkakasan SteelSeries Engine untuk alat dengar, tetikus dan papan kekunci permainannya.

Laman web Synaptics hanya menasihatkan anda mendapatkan pemacu pad sentuh Synaptics dari pengeluar komputer riba anda daripada menggunakan pemacu generik. Pergi ke halaman pembuatan komputer riba anda.

Toshiba mengadakan muat turun pemacu untuk komputer dan periferalnya yang lain.

Western Digital menyediakan firmware dan utiliti yang dimaksudkan untuk digunakan dengan pemacu penyimpanan Western Digital.

Untuk jenama lain, buka laman web rasmi pengeluar dan cari halaman muat turun.

Sumber Imej: Africa Studio / Shutterstock.com.