Cara Berkongsi Fail Google Dokumen, Helaian, atau Slaid sebagai Halaman Web

Dengan Google Drive, anda boleh berkongsi mana-mana fail Google (dari Dokumen, Helaian, atau Slaid) dalam talian sebagai laman web untuk dilihat oleh sesiapa sahaja. Anda bahkan boleh berkongsi fail HTML mudah untuk bertindak sebagai halaman arahan laman web anda. Inilah caranya untuk melakukannya.

Berkongsi fail Google sebagai laman web adalah cara terbaik untuk menerbitkan maklumat ke Internet untuk khalayak ramai. Apa sahaja yang anda kongsi adalah terbuka untuk umum, dan — jika anda menggunakan rentetan carian yang betul — ia dapat dijumpai melalui mesin pencari mana pun sebagai halaman ringan di web.

Semasa anda berkongsi fail ke web, Drive membuat salinannya dengan URL unik. Ini membolehkan anda melakukan pengeditan dan menerbitkan perubahan bila anda mahu, dan ini juga menghalang penonton untuk melihat bahan sumber apa pun.

Ingat: apa sahaja yang anda terbitkan ke web tersedia untuk dilihat oleh sesiapa sahaja, jadi anda tidak boleh memasukkan maklumat sensitif atau peribadi dalam fail anda.

Cara Berkongsi Fail Google Docs

Nyalakan penyemak imbas anda, pergi ke Google Docs, dan kemudian buka fail yang ingin anda kongsi. Klik Fail> Terbitkan ke Web.

Selanjutnya, klik "Terbitkan" untuk menjadikan fail anda dapat dilihat di Internet.

Klik "OK" untuk mengesahkan bahawa anda ingin menerbitkan fail ke web.

Anda kini boleh menyalin pautan (Ctrl + C pada Windows / Chrome OS atau Cmd + C di macOS), menanamkannya di laman web anda, atau membaginya melalui Gmail, Facebook, atau Twitter.

Jika anda tidak ingin halaman diperbarui secara automatik setiap kali anda membuat perubahan, klik anak panah di sebelah "Kandungan dan Tetapan yang Diterbitkan." Kemudian, klik kotak di sebelah "Terbitkan Semula Secara Automatik Ketika Perubahan Dibuat" untuk mencentangnya.

Apabila anda ingin mengeluarkan fail dari web, kembali ke Fail> Terbitkan ke Web. Kembangkan "Kandungan dan Tetapan yang Diterbitkan," dan kemudian klik "Hentikan Penerbitan."

BERKAITAN: Panduan Permulaan untuk Dokumen Google

Cara Berkongsi Fail Helaian Google

Pergi ke laman web Helaian Google, buka fail yang ingin anda kongsi, dan kemudian klik Fail> Terbitkan ke Web.

Sekiranya anda tidak mahu berkongsi keseluruhan dokumen, anda boleh memilih satu helaian untuk diterbitkan dalam talian. Untuk melakukan ini, klik "Seluruh Dokumen", dan kemudian pilih helaian dari menu lungsur.

Klik "Terbitkan."

Klik "OK" untuk mengesahkan bahawa anda ingin menerbitkan fail ke web.

Sekali lagi, anda boleh menyalin pautan (Ctrl + C pada Windows / Chrome OS atau Cmd + C di macOS), membenamkannya di laman web anda, atau membaginya melalui Gmail, Facebook, atau Twitter.

Jika Anda tidak ingin halaman diperbarui secara automatik setiap kali Anda membuat perubahan, klik "Konten dan Tetapan yang Diterbitkan", lalu hapus centang kotak di sebelah "Republikasi Secara Otomatis Ketika Perubahan Dibuat."

Untuk berhenti menerbitkan halaman sama sekali, kembali ke Fail> Terbitkan ke Web, dan kemudian klik "Hentikan Penerbitan."

BERKAITAN: Panduan Permulaan untuk Helaian Google

Cara Berkongsi Fail Slaid Google

Semasa anda berkongsi fail Slaid ke web, Google Drive bertindak sebagai pemain dan membolehkan pengunjung melihat persembahan anda di halaman anda. Anda boleh menetapkan slaid untuk maju secara automatik pada 1, 2, 3, 5, 10, 15, 30, atau 60 saat.

Untuk berkongsi fail Slaid anda di web, pergi ke halaman utama Slaid Google anda, buka persembahan, dan kemudian klik Fail> Terbitkan ke Web.

Klik menu lungsur di bahagian "Auto-Advance Slides:" dan pilih selang di mana slaid anda mahu maju. Klik kotak pilihan jika anda mahu persembahan anda dimulakan sebaik sahaja pemain dimuat dan jika anda mahu ia dimulakan semula selepas slaid terakhir. Klik "Terbitkan" setelah anda membuat pilihan.

Klik "OK" untuk mengesahkan bahawa anda ingin menerbitkan fail ke web.

Anda kemudian boleh menyalin pautan (Ctrl + C pada Windows / Chrome OS atau Cmd + C di macOS), memasukkannya ke laman web anda, atau membaginya melalui Gmail, Facebook, atau Twitter.

Ketika anda ingin menghapus file dari web, kembali ke File> Publish ke Web, luaskan menu "Konten dan Tetapan yang Diterbitkan", dan kemudian klik "Hentikan Penerbitan."

BERKAITAN: Panduan Permulaan untuk Slaid Google

Cara Berkongsi Fail HTML

Bahagian ini serupa dengan kaedah Google Docs. Anda berkongsi dari fail Dokumen, tetapi anda boleh menggunakan HTML dan beberapa CSS asas untuk menggayakan semuanya. Ini membolehkan anda membuat laman web semu tanpa perlu membeli domain atau hosting.

Pertama, buat fail HTML dengan kod untuk laman utama laman web anda dan simpan ke komputer anda.

Seterusnya, pergi ke Google Drive anda, kemudian muat naik fail HTML. Anda juga boleh menyeret dan melepaskannya terus dari komputer ke halaman web Drive untuk dimuat naik.

Klik kanan fail, dan kemudian klik Buka dengan> Google Docs.

Dokumen Google membuka fail dan memformat HTML anda di dalam fail Dokumen. Klik Fail> Terbitkan ke Web, seperti yang anda lakukan sebelumnya.

Selanjutnya, klik "Terbitkan" untuk menjadikan fail anda dapat dilihat di Internet.

Apabila anda ditanya adakah anda pasti mahu menerbitkan fail ke web, klik "OK."

Sekali lagi, anda boleh menyalin pautan (Ctrl + C pada Windows / Chrome OS atau Cmd + C di macOS), memasukkannya ke laman web anda, atau membaginya melalui Gmail, Facebook, atau Twitter.

Perhatikan bahawa apa-apa perubahan yang anda buat pada file Dokumen akan segera muncul di laman web. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menambahkan lebih banyak kod HTML, anda harus mengedit fail asal, dan kemudian buat semula proses muat naik dan perkongsian.

Selain itu, Dokumen melihat sebarang teg sebagai teks harfiah dan tidak akan memformatnya dengan betul.

Jika anda tidak ingin halaman diperbarui secara automatik setiap kali anda membuat perubahan, klik "Konten dan Pengaturan yang Diterbitkan", lalu hapus centang pada kotak "Republish Secara Otomatis Ketika Perubahan Dibuat".

Apabila anda ingin mengeluarkan fail dari web, kembali ke Fail> Terbitkan ke Web. Kembangkan "Kandungan dan Tetapan yang Diterbitkan," dan kemudian klik "Hentikan Penerbitan."

Semasa berkongsi dokumen, spreadsheet, dan presentasi dari Google Drive berfungsi dengan sangat baik, ada beberapa penangguhan ketika menerbitkan fail HTML sebagai halaman web.

Sekiranya anda menggunakan Google Drive untuk menghoskan laman web anda, jumlah fungsi dan ciri pemformatan yang tersedia sangat terhad jika dibandingkan dengan hosting web konvensional. Mungkin lebih baik menggunakan Google Drive hanya sebagai halaman pendaratan asas untuk kegunaan peribadi.