Apa itu mDNSResponder, dan Mengapa Ia Berjalan di Mac Saya?

Anda sedang memasang firewall Mac, atau hanya memeriksa apa yang sedang berjalan menggunakan Activity Monitor, apabila anda melihat sesuatu yang samar sedang berjalan: mDNSResponder. Apakah proses ini, dan adakah anda perlu risau? Tidak: ini adalah bahagian inti dari macOS.

BERKAITAN: Apa yang dikonfigurasi, dan Mengapa Berjalan di Mac Saya?

Artikel ini adalah sebahagian daripada siri berterusan kami yang menerangkan pelbagai proses yang terdapat di Activity Monitor, seperti kernel_task, hidd, mdsworker, installd, WindowServer, blued, launchd, backup, opendirectoryd, powerd, coreauthd, configd, dan banyak lagi yang lain. Tidak tahu apa perkhidmatan itu? Lebih baik mulakan membaca!

Apa itu mDNSResponder?

Proses hari ini, mDNSResponder, adalah bahagian inti dari protokol Bonjour. Bonjour adalah perkhidmatan rangkaian konfigurasi sifar Apple, yang pada dasarnya bermaksud bagaimana peranti Apple saling mencari di rangkaian. Proses kami, mDNSResponder, secara kerap mengimbas rangkaian tempatan anda mencari peranti berkemampuan Bonjour lain.

Mengapa mencari peranti lain? Untuk menjadikan rangkaian mudah. Salah satu contoh kerja ini ialah perkongsian perpustakaan iTunes. Buka iTunes dan anda dapat melihat dan melayari perpustakaan iTunes lain melalui rangkaian tempatan anda. Bonjour adalah sebab ini berfungsi: protokol ini membolehkan dua komputer di rangkaian yang sama saling mencari dengan mudah, yang bermaksud senarai perpustakaan iTunes yang dikongsi selalu terkini.

Bonjour membolehkan lebih daripada sekadar perkongsian iTunes — ia membantu mengisi senarai peranti "Dikongsi" di Finder. Bonjour juga mengisi perkongsian gambar dalam Foto, senarai peranti yang sesuai dengan Airplay, dan mencari pencetak dengan cepat. Kerana proses yang sama berjalan di Windows, Bonjour juga dapat digunakan untuk menyambung dengan cepat ke komputer Windows yang menjalankan perisian seperti iTunes — begini cara kerja perpustakaan iTunes antara PC dan Mac berfungsi.

Perisian pihak ketiga juga dapat menggunakan Bonjour: sebagai contoh, anda dapat mengalirkan audio dari iTunes ke Kodi, walaupun anda menjalankan Kodi di Windows, jika Bonjour dipasang. Program sederhana yang dipanggil Bonjour Browser membolehkan anda melayari semua peranti berkemampuan Bonjour di rangkaian anda dengan cepat.

Sekiranya anda menggunakan firewall Mac, anda akan melihat pop timbul mengenai mDNSResponder. Menyekat proses ini daripada mengakses rangkaian menghalang Bonjour berfungsi, yang menyukarkan penggunaan rangkaian tempatan anda. Dalam beberapa keadaan, menonaktifkan Bonjour mungkin menghalang anda daripada menyambung ke Internet sama sekali, jadi mungkin yang terbaik adalah hanya membenarkan mDNSResponder mengakses rangkaian anda.

Sebahagian besarnya, anda seharusnya tidak menyedari mDNSResponder menghabiskan banyak CPU atau memori. Sekiranya anda melakukannya, memulakan semula Mac anda mesti menyelesaikan masalah dalam kebanyakan kes.

Tunggu, Bukankah Apple Keluarkan mDNSResponder?

Anda mungkin berfikir bahawa Apple membuang mDNSResponder dari macOS tahun yang lalu, dan anda betul. Menurut Ars Technica, Apple secara ringkas membuang mDNSResponder untuk Yosemite pada tahun 2014, hanya untuk mengetahui bahawa banyak perkara pecah tanpanya. Apple membawa kembali mDNSResponder setahun kemudian untuk El Capitan, yang nampaknya memperbaiki 300 bug macOS yang berbeza dalam satu gerakan pantas. Ini membuat kita mengesyaki bahawa mDNSResponder tidak akan hilang dari macOS dalam masa terdekat.

Kredit gambar: guteksk7 / Shutterstock.com