Apa itu kawalan ActiveX dan mengapa ia berbahaya

Kawalan ActiveX adalah versi pemalam Internet Explorer. Contohnya, pemain Flash Internet Explorer adalah kawalan ActiveX. Malangnya, kawalan ActiveX menjadi sumber masalah keselamatan yang ketara.

Kawalan ActiveX pada dasarnya adalah perisian dan mempunyai akses ke seluruh komputer anda jika anda memilih untuk memasangnya dan menjalankannya. Sekiranya anda menggunakan Internet Explorer, laman web boleh meminta anda memasang kawalan ActiveX - dan ciri ini dapat digunakan untuk tujuan jahat.

Apa yang dilakukan oleh kawalan ActiveX

Kawalan ActiveX adalah program kecil untuk Internet Explorer, yang sering disebut sebagai add-on. Kawalan ActiveX seperti program lain - mereka tidak dihalang melakukan perkara buruk dengan komputer anda. Mereka dapat memantau tabiat penyemakan imbas peribadi anda, memasang perisian hasad, menghasilkan pop timbul, mencatat ketukan dan kata laluan anda, dan melakukan perkara jahat lainnya.

Kawalan ActiveX sebenarnya bukan Internet Explorer sahaja. Mereka juga berfungsi di aplikasi Microsoft lain, seperti Microsoft Office.

Penyemak imbas lain, seperti Firefox, Chrome, Safari, dan Opera, semuanya menggunakan jenis pemalam penyemak imbas yang lain. Kawalan ActiveX hanya berfungsi di Internet Explorer. Laman web yang memerlukan kawalan ActiveX adalah laman web Internet Explorer sahaja.

Kebimbangan Keselamatan

Anda harus mengelakkan pemasangan kawalan ActiveX melainkan anda mempercayai sumbernya. Kawalan ActiveX tertentu adalah normal - contohnya, jika anda menggunakan Internet Explorer, anda mungkin memasang kawalan ActiveX Flash Player - tetapi anda harus mengelakkan pemasangan kawalan ActiveX lain jika mungkin.

Sebagai contoh, sementara Oracle adalah syarikat yang boleh dipercayai yang tidak menjangkiti komputer anda (kecuali jika anda mengira Ask Toolbar mereka masuk ke dalam kemas kini), kawalan Java ActiveX mempunyai kelemahan keselamatan dan dapat digunakan untuk menjangkiti komputer anda. Semakin banyak kawalan ActiveX yang anda pasang, semakin banyak laman web dapat memanfaatkan masalah mereka untuk merosakkan komputer anda. Kurangkan permukaan serangan anda dengan menyahpasang kawalan ActiveX yang berpotensi rentan yang tidak anda gunakan.

Versi Internet Explorer moden merangkumi ciri seperti Penapisan Aktif, Mod yang Dilindungi, dan "killbits" yang menghalang kawalan ActiveX yang rentan daripada berjalan. Malangnya, kawalan ActiveX tidak selamat dengan reka bentuknya dan tidak ada yang dapat dilakukan untuk menjadikannya selamat sepenuhnya.

Menguruskan Kawalan ActiveX

Anda dapat melihat kawalan ActiveX yang telah anda pasang dengan mengklik menu perkakas di Internet Explorer dan memilih Urus Tambah. Klik kotak di bawah Tunjukkan dan pilih Semua alat tambah.

Anda mungkin akan mempunyai pelbagai kawalan ActiveX biasa yang dipasang di seluruh sistem, seperti Adobe Shockwave Flash, Microsoft Silverlight, dan Windows Media Player. Anda boleh melumpuhkannya dari sini, tetapi anda mesti mencopot pemasangannya dari Panel Kawalan jika anda mahu mengeluarkannya dari sistem anda.

Untuk memaparkan kawalan ActiveX yang telah anda muat turun melalui penyemak imbas, pilih Kawalan yang dimuat turun di kotak Tunjukkan.

Untuk menyahpasang kawalan yang telah anda muat turun, klik dua kali dan klik butang Buang di tetingkap Maklumat lanjut.

Ringkasnya, kawalan ActiveX berbahaya dan anda hanya perlu memasangnya jika anda perlu melakukannya dan mempercayai sumbernya.

Sudah tentu, pasang kawalan ActiveX Flash Player - tetapi jika anda melayari web sebuah laman web yang ingin memasang kawalan ActiveX, anda mungkin harus menolak tawaran tersebut. Walaupun anda memilih untuk memasang kawalan ActiveX dari sumber yang dipercayai, anda mungkin harus menghapusnya apabila tidak lagi diperlukan untuk mengurangkan permukaan serangan anda dan membantu mengamankan komputer anda.