Cara Membuat Tablet Fire Amazon $ 50 Lebih Seperti Stok Android (Tanpa Rooting)

Tablet Fire 50 $ Amazon mungkin merupakan salah satu tawaran terbaik dalam bidang teknologi — terutamanya apabila kadangkala dijual dengan harga $ 35. Ia mungkin terasa terhad, tetapi dengan sedikit perubahan - tidak perlu melakukan rooting - anda boleh mengubahnya (dan saudara-saudaranya yang lebih besar dan sedikit lebih mahal) menjadi tablet Android hampir sempurna untuk membaca, menonton, dan juga permainan ringan.

BERKAITAN: Fire OS Amazon berbanding Android Google: Apa Perbezaannya?

Jangan salah faham: Tablet 7 'Amazon bukan tablet terbaik di pasaran. Paparannya beresolusi rendah, tidak begitu kuat, dan hanya mempunyai storan 8GB (walaupun anda boleh menambahkan kad microSD 64GB dengan sangat murah). Tetapi dengan harga $ 50— $ 35 jika anda bersabar — ini adalah kesepakatan yang sangat membunuh , terutamanya jika anda hanya menggunakannya untuk penggunaan media. Sebenarnya, ini sangat besar, saya merasa bersalah kerana telah menghabiskan beratus-ratus dolar untuk iPad ketika Fire melakukan sebahagian besar dari apa yang saya perlukan dengan baik.

Kelemahan terbesar tablet Fire adalah Fire OS, versi Android yang diubahsuai Amazon. Appstore Amazon mungkin mempunyai kelebihannya, tetapi tidak ada pilihan Google Play. Dan Fire OS begitu sarat dengan iklan dan pemberitahuan "tawaran istimewa" sehingga kebanyakan orang lebih suka memiliki sesuatu dengan Android yang sebenarnya.

BERKAITAN: Cara Mendapatkan Banyak Pembelian Dalam Aplikasi secara percuma dengan Amazon Underground di Android

Bukan anda. Anda adalah penyokong yang berani, dan anda bersedia untuk meretas pengalaman Android seperti saham di Fire. Syukurlah, sangat mudah dilakukan — anda bahkan tidak perlu melakukan root pada peranti anda. Panduan ini ditulis dengan mempertimbangkan Tablet 7 ″ Fire, tetapi beberapa juga akan berfungsi pada Fire HD 8 dan tablet Amazon yang lain.

Pasang Gedung Google Play untuk Lebih Banyak Aplikasi

Perkara pertama yang pertama: mari dapatkan kedai aplikasi sebenar mengenai perkara ini. Appstore Amazon cukup lemah, jadi jika anda mahukan semua aplikasi yang biasa anda gunakan di Android, anda memerlukan Google Play Store sepenuhnya.

BERKAITAN: Cara Memasang Google Play Store pada Amazon Fire Tablet atau Fire HD 8

Lihat panduan lengkap kami untuk arahan langkah demi langkah, tetapi cukup mudah: cukup muat turun beberapa fail APK, pasangkannya di tablet anda, dan anda akan berlumba. Anda akan menggunakan versi lengkap Google Play di Fire, lengkap dengan semua aplikasi yang tidak dimiliki Amazon — termasuk Chrome, Gmail dan semua aplikasi dan permainan kegemaran anda yang lain.

Dapatkan Pelancar Skrin Utama yang Lebih Tradisional

Saya benar-benar menyukai skrin utama Amazon, tetapi jika anda lebih suka sesuatu yang lebih mirip dengan stok Android — dengan skrin utama yang bergulir sisi, laci aplikasi pop timbul, dan widget — anda boleh mendapatkannya di Tablet Kebakaran anda dengan sedikit kaedah hack-y .

BERKAITAN: Cara Menggunakan Pelancar Skrin Utama yang berbeza pada Amazon Fire Tablet (Tanpa Rooting)

Cukup muat turun pelancar pilihan anda — kami mengesyorkan Nova Launcher — dan ambil APK LauncherHijack dari halaman ini. Setelah anda memasang kedua-duanya, pergi ke Tetapan> Kebolehcapaian dan aktifkan "Aktifkan Tekan Detik Laman Utama" di Tetapan> Kebolehcapaian. Pada kali berikutnya anda menekan butang utama, anda akan disambut dengan skrin utama Android yang tidak asing lagi, siap untuk anda tambahkan dan atur jalan pintas anda. Sekali lagi, lihat panduan lengkap kami untuk arahan langkah demi langkah mengenai keseluruhan proses.

Bahagian terbaik mengenai Nova Launcher ialah anda dapat menyembunyikan aplikasi dari laci aplikasi — yang bermaksud anda dapat menyembunyikan aplikasi Amazon yang sudah dibundel yang tidak pernah anda gunakan.

BERKAITAN: Cara Memasang Nova Launcher untuk Skrin Utama Android yang Lebih Kuat dan Boleh Disesuaikan

Menjaga Pemberitahuan Mengganggu Amazon

Bosan melihat pemberitahuan berterusan dari "Tawaran Istimewa" Amazon dan aplikasi lain yang disertakan? Terdapat pembaikan yang sangat mudah, dan ia dibuat tepat di Android Kali berikutnya anda melihat pemberitahuan yang tidak anda inginkan, tekan dan tahan. Kemudian, ketik ikon "i" yang muncul.

Anda akan dibawa ke skrin dengan beberapa pilihan yang berbeza. Pilih yang anda mahukan — biasanya saya hanya "Sekat" pemberitahuan dari aplikasi itu - dan anda tidak akan terganggu oleh mereka lagi.

BERKAITAN: Cara Mengelola, Menyesuaikan, dan Menyekat Pemberitahuan di Android Lollipop dan Marshmallow

Dalam beberapa kes - seperti aplikasi Washington Post yang dibundel - anda boleh mencopot pemasangan apl sepenuhnya, jika anda tidak menggunakannya. Anda juga dapat memeriksa tetapan aplikasi untuk melihat apakah ada pilihan untuk mematikan pemberitahuan. Tetapi aplikasi Tawaran Istimewa Amazon tidak menawarkan salah satu daripada pilihan ini, jadi menyekat pemberitahuan dari tetapan Api sangat berguna.

Singkirkan Iklan Amazon

Anda boleh mendapatkan Tablet Api tanpa "Tawaran Istimewa", tetapi lebih murah jika anda mendapatkannya dengan iklan Amazon yang terpasang. Selain pemberitahuan yang dibincangkan di atas, iklan Amazon tidak terlalu mengganggu - anda kebanyakan akan melihatnya di skrin kunci , bukannya kertas dinding anda. Tetapi jika anda kemudiannya memutuskan bahawa anda tidak mahu iklan tersebut sama sekali, anda boleh menyingkirkannya.

Inilah tangkapannya: anda mesti membayarnya.

Suatu ketika dahulu, ada cara mudah untuk menyekat iklan Amazon, tetapi Amazon bangun dan menutup celah itu. Oleh itu, jika anda ingin benar-benar menyekat iklan Amazon pada versi terbaru Fire OS, anda perlu menjana $ 15 untuk menyingkirkan cara Amazon.

Untuk melakukannya, buka penyemak imbas web dan pergi ke halaman Amazon Mengurus Kandungan dan Peranti Anda. Klik tab "Peranti Anda", klik butang "..." di sebelah peranti anda dalam daftar, dan di bawah "Tawaran / Penawaran Istimewa dan Iklan", klik "Edit".

Dari sana, anda boleh berhenti berlangganan iklan pada peranti itu dengan harga $ 15.

Matikan Ciri Khusus Amazon yang Tidak Anda Mahukan

Selain dari iklan, Fire juga mempunyai beberapa ciri khusus Amazon yang mengirimkan pemberitahuan yang menjengkelkan dan, dalam beberapa kes, malah memakan lebar jalur anda. Jadi mari kita pergi memburu.

Pergi ke Tetapan> Aplikasi & Permainan> Tetapan Aplikasi Amazon. Di sini, anda dapat melihat semua ciri Api tambahan Amazon yang telah mereka tambahkan ke Android. Anda boleh menggali tetapan ini sendiri, tetapi saya cadangkan untuk menyesuaikan perkara berikut:

  • Pergi ke Tetapan Skrin Utama dan lumpuhkan Cadangan Rumah, Tunjukkan Item Baru di Halaman Utama, dan tetapan lain yang anda mahukan di sini. Ini akan sedikit merosakkan skrin utama (iaitu, jika anda belum beralih ke Nova Launcher.) Tukar Navigasi Halaman Beranda juga sedikit lebih banyak stok Android-esque.
  • Pergi ke Tetapan Pembaca> Pemberitahuan Push yang Dihantar ke Peranti Ini dan matikan pemberitahuan apa pun yang anda tidak mahu lihat.
  • Pergi ke Tetapan Tawaran Istimewa dan, jika anda belum membayar untuk menyingkirkan iklan, anda dapat mematikan Cadangan Dipersonalisasi jika anda mendapati iklan yang disasarkan menyeramkan.
  • Pergi ke Tetapan Video Amazon dan matikan "On Deck", yang secara automatik memuat turun filem dan menunjukkan bahawa Amazon "mengesyorkan" tanpa izin anda. Ini juga akan menghentikannya daripada menghantar pemberitahuan mengenai filem dan rancangan tersebut kepada anda.

Itu adalah perkara yang besar, tetapi jangan ragu untuk melihat tetapan ini. Di bawah Aplikasi & Permainan, misalnya, Anda juga dapat mematikan "Kumpulkan Data Penggunaan Aplikasi" jika anda tidak mahu Amazon mengesan seberapa kerap dan berapa lama anda menggunakan aplikasi tertentu.

Dengan semua perubahan ini, tablet $ 50 itu terasa lebih berharga. Walaupun anda membayar $ 15 untuk menyingkirkan iklan dan $ 20 untuk kad microSD 64GB, anda masih mendapat tablet lengkap — serius, tablet Android yang benar-benar boleh digunakan— – dengan harga di bawah $ 100. Tidak kira berapa anggaran anda, itu adalah perjanjian yang tidak dapat dikalahkan.