Cara Mencari atau Membuat Umpan RSS untuk Mana-mana Laman Web

Sekiranya anda masih menjadi pengguna RSS yang berdedikasi, anda pasti akan menyedari bahawa beberapa laman web tidak lagi boleh digunakan untuk memenuhi keperluan anda. Dulu logo RSS akan dipaparkan dengan jelas, kini tidak dapat dijumpai. Bagaimana anda boleh mencari suapan RSS?

Sebelum anda mencuba salah satu pilihan di bawah, cuba hubungi orang di belakang laman web kegemaran anda: selalunya mereka akan menghubungi anda dengan URL. Tetapi apabila itu gagal, anda perlu menguruskan masalah anda sendiri. Inilah cara mencari, atau bahkan membuat, suapan RSS untuk mana-mana laman web, walaupun tidak ditawarkan secara jelas.

CATATAN: Sekiranya anda tersandung di sini mencari suapan RSS kami , inilah dia!

Mencari RSS Feed Tersembunyi di Kebanyakan Laman

Sebilangan besar laman web dibina menggunakan Sistem Pengurusan Kandungan, atau CMS. Setiap CMS utama menawarkan suapan RSS secara lalai, yang bermaksud RSS wujud untuk laman web tersebut sama ada pencipta laman web menyedari itu atau tidak. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan penggodaman URL yang mudah untuk mencari suapan RSS.

Contohnya, sekitar 25 peratus laman web dibuat menggunakan WordPress. Banyak yang lain dibina di platform seperti Google Blogger, Yahoo's Tumblr, atau Medium. Inilah cara mencari suapan RSS untuk semua itu.

  • Sekiranya laman web dibina menggunakan WordPress , cukup tambahkan /feedpada akhir URL, misalnya //example.wordpress.com/feed. Anda juga boleh melakukan ini untuk kategori dan halaman, untuk mendapatkan suapan RSS tertentu. Baca lebih lanjut di sini.
  • Sekiranya laman web dihoskan di Blogger , cukup tambahkan feeds/posts/defaultpada akhir URL, misalnya //blogname.blogspot.com/feeds/posts/default. Baca lebih lanjut di sini.
  • Sekiranya blog dihoskan di Medium.com , cukup masukkan /feed/ sebelum nama penerbitan di URL. Contohnya medium.com/example-sitemenjadi medium.com/feed/example-site. Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk setiap halaman pengarang, jika anda mahu. Baca lebih lanjut di sini.
  • Sekiranya blog dihoskan di Tumblr , cukup tambahkan /rssdi hujung URL laman utama. Contohnya , //example.tumblr.com/rss.

Kami telah menggariskan beberapa lagi petua pada masa lalu, termasuk menambahkan suapan Twitter ke pembaca RSS anda dan mencari suapan RSS untuk mana-mana halaman YouTube. Di antara semua ini, anda dapat mencari suapan RSS untuk sebilangan besar laman web dan halaman di luar sana, tetapi jika itu tidak mencukupi, anda mempunyai pilihan lain.

Buat Suapan RSS Kustom Dengan Alat Buat Umpan Lima Penapis

Orang-orang baik di FiveFilters.org menawarkan Feed Creator, alat yang mengimbas halaman web secara berkala dan pengguna pautan baru yang ditambahkan untuk membuat feed RSS. Yang anda perlukan hanyalah URL dan beberapa parameter.

Medan pertama, "Masukkan URL Halaman," adalah yang paling mudah: salin URL untuk laman web yang anda inginkan mempunyai suapan RSS dan tampal di sini. Yang kedua, "Cari pautan di dalam elemen HTML yang mengandungi id atau atribut kelas" sedikit lebih kompleks, tetapi jangan panik: sebenarnya cukup mudah.

Kembali ke laman web yang anda ingin buat suapan RSS, kemudian klik kanan contoh jenis pautan yang anda ingin lihat dalam suapan RSS itu. Google Chrome akan memberi anda pilihan untuk "Memeriksa" pautan tersebut; penyemak imbas lain harus menawarkan perkataan yang serupa.

Lakukan ini dan Inspektor akan muncul, menunjukkan kod laman web di samping laman web itu sendiri.

Pautan yang anda klik kanan harus diserlahkan, seperti yang ditunjukkan, dan kelas URL harus kelihatan dalam pop-up untuk pautan dan di panel kiri, walaupun ini mungkin memerlukan penjelajahan bergantung pada laman web. Perkataan yang tepat akan berbeza-beza, tetapi dalam contoh kita di sini "allmode-title" adalah apa yang kita cari. Salin ini dan tampal kembali di halaman Pembuat Suapan.

Medan ketiga dan terakhir, "Hanya simpan pautan jika URL pautan berisi", memberi anda sentuhan lebih banyak kawalan. Sekiranya anda melihat bahawa hanya pautan tertentu ke halaman tertentu yang menarik bagi anda, tambahkan sebilangan perkataan dari URL tersebut. Ini dapat menapis iklan dan gangguan lain.

Setelah semua dimasukkan, anda mesti dapat mengklik butang "Pratonton" hijau besar.

Sekiranya semuanya berfungsi, anda akan melihat koleksi tajuk utama.

Tahniah! Anda kini boleh melanggan RSS feed untuk laman web yang sebelumnya tidak memilikinya. Sekiranya tidak, jangan panik: kembali ke Feed Creator dan cuba beberapa kriteria sekarang. Ini boleh mengambil sedikit masa, tetapi setelah anda mengetahui, anda akan dapat membuat suapan untuk mana-mana laman web.

Kredit Gambar: Robert Scoble