Cara Menyematkan Laman Web ke Bar Tugas Windows 10 atau Menu Mula

Mempunyai akses cepat ke laman web yang sering digunakan atau sukar diingat dapat menjimatkan masa dan kekecewaan. Sama ada anda menggunakan Chrome, Firefox, atau Edge, anda boleh menambahkan jalan pintas ke mana-mana laman terus ke bar tugas Windows 10 atau menu Mula.

Google Chrome

Navigasi ke laman web yang ingin anda pin. Klik tiga titik menegak di kanan atas Chrome, arahkan tetikus anda ke atas "Lebih banyak Alat", dan klik "Buat Pintasan."

Di menu pop timbul, ubah nama jalan pintas jika dikehendaki, dan klik "Buat." Ini akan membuat ikon secara automatik di desktop Windows anda.

Secara lalai, Chrome akan membuka laman web sebagai tab di tetingkap penyemak imbas Chrome biasa. Anda boleh menyemak pilihan "Buka sebagai Jendela" untuk meminta Chrome membuka halaman di tetingkapnya sendiri dengan ikon bar tugasnya sendiri ketika anda mengklik jalan pintas.

Dari desktop anda, klik kanan pada jalan pintas, dan klik "Pin to Start" atau "Pin to Taskbar." Anda kini boleh memadam jalan pintas di desktop anda.

Sekiranya anda menetapkan laman web untuk dibuka sebagai tetingkap, ia akan dibuka dengan segera sebagai tetingkapnya sendiri. Anda kemudian boleh mengklik kanan pintasannya pada bar tugas dan memilih "Pin to Taskbar" tanpa menggunakan jalan pintas desktop.

Firefox

Buat jalan pintas ke Firefox di desktop anda. Anda dapat melakukannya dengan mengetik "Firefox" ke menu Mula, mengklik kanan pada ikon, dan mengklik "Buka Lokasi File."

Di tetingkap File Explorer yang baru, klik kanan Firefox dan klik "Buat Pintasan." Permintaan akan muncul, mengatakan, "Windows tidak dapat membuat jalan pintas di sini. Adakah anda mahu jalan pintas diletakkan di desktop? " Klik "Ya."

Klik kanan ikon Firefox baru di desktop anda, dan klik "Properties." Di medan "Sasaran", masukkan URL penuh laman web yang ingin anda pasangkan setelah tanda petik. Berikut adalah contoh rupa bidang "Target":

"C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\firefox.exe" //www.howtogeek.com

Klik "OK."

Dari desktop anda, klik kanan pada jalan pintas, dan klik "Pin to Start" atau "Pin to Taskbar." Anda kini boleh memadam jalan pintas di desktop anda.

Tepi Baru

Penyemak imbas Edge berasaskan Chromium baru Microsoft berfungsi sama dengan Google Chrome. Untuk menyematkan mana-mana laman web ke bar tugas, cukup buka menu "Tetapan dan Lagi" (Alt + F, atau klik pada tiga titik mendatar di kanan atas penyemak imbas anda). Arahkan tetikus anda ke atas "Lebih banyak alat" dan klik "Pin ke Taskbar."

Selain itu, Edge baru memiliki fitur baru yang rapi yang disebut "Launch Taskbar Pinning Wizard," yang dapat anda lihat tepat di bawah "Pin to Taskbar." Klik ini, dan Edge akan memandu anda melalui menu pendek yang membolehkan anda menyematkan laman web dan aplikasi web Microsoft yang paling popular ke bar tugas anda.

Tepi Klasik

Anda boleh menyematkan halaman ke bar tugas atau menu Mula di versi asal Microsoft Edge yang disertakan dengan Windows 10.

Navigasi ke laman web yang ingin anda pasangkan ke bar tugas anda. Klik tiga titik menegak di kanan atas Edge, dan klik "Pin Halaman ini ke Taskbar." Anda kini boleh memadam jalan pintas di desktop anda.

Navigasi ke laman web yang ingin anda pasangkan ke menu Mula. Klik tiga titik menegak di kanan atas Edge, arahkan tetikus anda ke atas "Lebih banyak Alat", dan klik "Sematkan Halaman Ini untuk Mula." Anda kini boleh memadam jalan pintas di desktop anda.