Cara Mengaktifkan Pelan Kuasa Prestasi Muktamad di Windows 10

Microsoft telah menambah skema kuasa "Ultimate Performance" pada Kemas kini Windows 10 April 2018. Ia dibina berdasarkan skema kuasa Berprestasi Tinggi tetapi cuba memanfaatkan sebilangan kecil prestasi yang mungkin. Inilah cara untuk mengaktifkannya.

Apakah Pelan Kuasa Prestasi Terunggul?

Pelan kuasa Ultimate Performace dirancang untuk memberi peningkatan tambahan kepada sistem berkuasa tinggi (fikir stesen kerja dan pelayan) dengan mengoptimumkan rancangan kuasa Berprestasi Tinggi. Ini ditujukan untuk mengurangkan atau menghilangkan latensi mikro yang berkaitan dengan teknik pengurusan kuasa yang halus. Latensi mikro hanyalah sedikit kelewatan antara ketika OS anda menyedari bahawa sekeping perkakasan memerlukan lebih banyak kuasa dan ketika memberikan kekuatan itu. Walaupun ini mungkin hanya sepersekian saat, ia boleh membuat perbezaan.

Pelan Ultimate Performance menghilangkan pemilihan perkakasan untuk melihat apakah ia memerlukan lebih banyak jus dan membiarkan perkakasan menggunakan semua tenaga yang diperlukannya. Selain itu, sebarang ciri penjimatan kuasa dilumpuhkan untuk meningkatkan prestasi. Oleh kerana itu, mesin yang beroperasi dengan kuasa bateri tidak diberikan pilihan ini secara lalai, kerana dapat menggunakan lebih banyak tenaga dan menghabiskan bateri anda dengan lebih cepat.

BERKAITAN: Cara Menggunakan dan Mengkonfigurasi Mode "Penjimat Bateri" Windows 10

Walaupun anda beranggapan ini bagus untuk permainan permainan, jangan menaruh harapan.

Pelan Ultimate Performance meningkatkan kelajuan pada sistem di mana perkakasan terus ke dan dari keadaan terbiar. Tetapi semasa anda menjalankan permainan, semua perkakasan anda sudah bekerjasama untuk mengisi persekitaran di sekitar anda. Satu-satunya peningkatan yang nyata mungkin berlaku pada permulaan awal, dan anda mungkin hanya melihat peningkatan beberapa bingkai sesaat. Namun, jika anda menjalankan penyuntingan video atau perisian reka bentuk 3D yang kadang-kadang memuatkan banyak beban pada perkakasan anda, anda mungkin akan melihat lebih banyak peningkatan.

Terdapat peringatan penting di sini. Mengaktifkan rancangan ini akan meningkatkan jumlah kuasa yang digunakan oleh sistem anda, jadi jika anda merancang untuk menggunakan profil ini pada komputer riba anda, pastikan anda sentiasa terpasang.

Cara Mengaktifkan Pelan Kuasa Prestasi Terbaik

Tekan Windows + I untuk membuka aplikasi Tetapan dan kemudian klik kategori "Sistem".

Pada halaman Sistem, klik tab "Power & Sleep" di sebelah kiri. Di sebelah kanan, klik pautan "Tetapan Daya Tambahan" di bawah bahagian "Tetapan Berkaitan".

Di tetingkap yang muncul, klik "Tunjukkan Rancangan Tambahan" dan kemudian klik pilihan "Prestasi Utama".

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, pilihan ini mungkin tidak muncul di bawah bahagian ini.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Tidak Melihat Pelan Prestasi Terbaik

Pada beberapa sistem (kebanyakannya di komputer riba, tetapi juga di beberapa desktop), anda mungkin tidak melihat rancangan Prestasi Terunggul dalam aplikasi tetapan anda. Sekiranya tidak, anda boleh menambahkannya dengan Command Prompt cepat atau perintah PowerShell. Perintahnya sama untuk salah satu shell, jadi gunakan mana yang anda mahukan.

Anda perlu membuka Prompt Perintah atau PowerShell dengan hak pentadbiran. Untuk Prompt Perintah, tekan Start, ketik "cmd" ke dalam kotak carian, klik kanan hasil Prompt Perintah, dan pilih "Run As Administrator." Untuk PowerShell, tekan Windows + X dan pilih "Windows PowerShell (Admin) pilihan."

Pada arahan, ketik (atau salin dan tampal) arahan berikut dan tekan Enter:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Sekiranya anda sudah membuka tetingkap Pilihan Kuasa, anda mungkin harus menutup dan membukanya semula sebelum anda melihat rancangan itu muncul, tetapi ia harus ada.

Sekiranya anda tidak mahu melihat rancangannya lagi, anda boleh mengeluarkannya dari aplikasi Tetapan. Pertama, beralih ke rancangan lain. Sekiranya anda cuba menghapus rancangan yang sedang anda gunakan, anda akan mengalami kesilapan.

Selanjutnya, klik pautan "Ubah Tetapan Pelan" di sebelah kanan rencana dan kemudian klik "Hapus Pelan Ini."

Pelan Prestasi Ultimate hanya berguna dalam kes tertentu, tetapi ia dapat membuat perbezaan.