Cara Memasang Windows 3.1 di DOSBox, Menyiapkan Pemacu, dan Main Permainan 16-bit

Pasang Windows 3.1 di DOSBox untuk menjalankan permainan Windows 16-bit lama pada versi 64-bit Windows, Mac OS X, Linux, dan di mana sahaja DOSBox dijalankan. Ini sangat berguna kerana hanya versi Windows 32-bit yang dapat menjalankan aplikasi 16-bit tersebut.

Windows 3.1 sebenarnya hanyalah aplikasi yang berjalan di DOS, dan DOSBox adalah emulator yang dirancang untuk menjalankan aplikasi DOS dan DOS. Windows 3.1 di DOSBox adalah kombinasi yang ideal untuk menjalankan aplikasi era 3.1 lama Windows.

Pasang Windows 3.1

BERKAITAN: Cara Membuat Program Lama Berfungsi pada Windows 10

Pertama, anda perlu membuat folder di komputer anda. Folder ini akan mengandungi kandungan pemacu "C:" yang akan anda berikan kepada DOSBox. Jangan gunakan pemacu C: Windows anda yang sebenarnya untuk ini. Buat folder seperti "C: \ dos", misalnya.

Buat folder di dalam folder "C: \ dos" - misalnya, "C: \ dos \ INSTALL" - dan salin semua fail dari disket Windows 3.1 anda ke folder itu. Windows 3.1 masih di bawah hak cipta Microsoft, dan tidak dapat diunduh secara sah dari web, walaupun banyak laman web menawarkannya untuk dimuat dan Microsoft tidak lagi menawarkannya untuk dijual.

Anda boleh menggunakan Windows 3.1 atau Windows for Workgroups 3.11 - yang mana ada.

Seterusnya, pasang dan lancarkan DOSBox. Pada arahan DOS, ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk memasang folder yang anda buat sebagai pemacu C: anda di DOSBox:

pasang cc: \ dos

(Sekiranya anda menamakan folder di tempat lain atau meletakkannya di lokasi lain, taipkan lokasi tersebut bukan c: \ dos.)

Tukar ke pemacu C: dengan menaip dua watak berikut dan menekan Enter:

c:

Seterusnya, masukkan folder yang mengandungi fail pemasangan Windows 3.1 anda:

pasang cd

(Sekiranya anda menamakan folder itu sesuatu yang lain, taipkannya daripada memasang.)

Akhirnya, lancarkan wizard persediaan Windows 3.1:

persediaan.exe

Pergi ke wizard persediaan Windows 3.1 untuk memasang Windows 3.1 di DOSBox. Setelah selesai, tutup sistem DOS dengan mengklik "Reboot" di wizard.

Semasa anda memulakan semula DOSBox, anda boleh melancarkan Windows 3.1 dengan menjalankan perintah berikut mengikut urutan:

pasang cc: \ dos

c:

tingkap cd

menang

Pasang Pemacu Video

BERKAITAN: PC Sebelum Windows: Apa Sebenarnya Menggunakan MS-DOS

DOSBox menyokong grafik VGA standard. Namun, ia juga menyokong beberapa jenis grafik yang lain. Secara lalai, ia disediakan untuk meniru Grafik S3. Untuk sokongan grafik terbaik, anda perlu memasang pemacu grafik S3 dan mengkonfigurasi Windows 3.1 untuk menggunakan resolusi yang lebih tinggi dan lebih banyak warna.

Anda boleh memuat turun pemacu video S3 dari laman web Permainan Klasik. Buka zip fail .zip ke folder di dalam folder pemacu DOSBox C: anda. Sebagai contoh, masuk akal untuk meletakkan fail ini dalam folder "C: \ dos \ s3".

Pada Windows 3.1, klik dua kali folder Program utama dan klik dua kali ikon "Persediaan Windows". Klik menu "Pilihan" di tetingkap Persediaan Windows dan pilih "Ubah Tetapan Sistem."

Klik kotak "Paparan", tatal ke bawah, dan pilih "Paparan lain (Memerlukan cakera dari OEM)."

Taipkan jalan ke pemacu S3. Contohnya, jika anda membuka zip ke folder C: \ dos \ s3, anda akan menaip "C: \ S3" di sini.

Pilih resolusi dan warna pilihan anda. Kami mengesyorkan memilih 800 × 600 dengan 256 warna. Ini adalah resolusi tertinggi dan jumlah warna yang akan disokong oleh banyak permainan.

Klik OK beberapa kali. Windows akan memasang pemacu dan anda akan diminta untuk memulakannya semula. Setelah selesai, anda akan melihat tetapan grafik baru anda berkuat kuasa.

Sekiranya Windows tidak berfungsi dengan baik setelah anda memilih mod paparan, jalankan perintah berikut setelah menggunakan perintah "cd windows" untuk memasuki direktori Windows:

persediaan.exe

Anda kemudian dapat memilih mod video yang berbeza.

Pasang Pemacu Bunyi

Terdapat satu lagi masalah pemandu yang perlu diatasi. Windows 3.1 tidak termasuk pemacu bunyi yang akan berfungsi sepenuhnya dengan perkakasan bunyi SoundBlaster yang dicontohi oleh DOSBox. Anda juga mahu memasangnya.

Seperti pemacu video S3, anda boleh memuat turun Pemacu Audio Kreatif Sound Blaster 16 dari laman web Permainan Klasik. Nyahzip arkib yang dimuat turun ke dalam folder seperti c: \ dos \ sb

Keluar dari Windows 3.1 dengan mengklik "Fail" dan memilih "Keluar dari Windows" jika dibuka di DOSBox. Jalankan arahan berikut untuk melancarkan pemasang pemacu Sound Blaster 16, dengan andaian anda membuka zip folder ke c: \ dos \ sb

cd c: \ sb

pasang.exe

Tekan Enter untuk memasang pemacu, pilih Pemasangan Lengkap, dan tekan Enter sekali lagi. Secara lalai, anda akan melihat baris: "Laluan Microsoft Windows 3.1: Tiada".

Pilih "Microsoft Windows 3.1 path" dengan kekunci anak panah dan tekan Enter.

Masukkan jalan lalai, iaitu C: \ WINDOWS, dan tekan Enter. Tekan Enter sekali lagi untuk meneruskan.

Pada layar berikutnya, pilih nilai "Interrupt setting: 5" dan tekan Enter. Ia ditetapkan ke 5 secara lalai, tetapi lalai DOSBox adalah 7.

Pilih "7" untuk Pengaturan Interrupt dan tekan Enter. Anda kemudian boleh menekan Enter untuk meneruskan. Benarkan proses pemasangan selesai dan "but semula" sistem DOS anda dengan menutup DOSBox dan membukanya semula.

Lancarkan Windows 3.1 sekali lagi dan anda akan mendapat sokongan suara sepenuhnya, termasuk sokongan untuk audio MIDI. Anda akan mendengar bunyi sebaik sahaja melancarkan Windows 3.1 sekali lagi.

Pasang dan Jalankan Permainan dan Aplikasi Lain

Untuk benar-benar menggunakan aplikasi, muat turun (atau salin dari cakera lama) dan letakkan di dalam folder di dalam folder c: \ dos anda. Contohnya, anda mungkin mahu meletakkannya di c: \ dos \ gamename.

Anda kemudian boleh membuat jalan pintas ke fail .exe permainan dengan mengklik Fail> Baru dan melayari ke fail .exe. Klik dua kali jalan pintas itu untuk melancarkan permainan.

Permainan ini semestinya berfungsi, dilancarkan dalam tetingkap DOSBox seolah-olah ia berjalan pada Windows 3.1 - bagaimanapun, memang begitu.

Anda juga tidak perlu melalui keseluruhan proses penyediaan ini pada masa akan datang. Cukup ambil folder c: \ dos - atau apa sahaja yang anda namakan - dan sandarkan. Pindahkan ke komputer lain dan anda boleh menggunakannya setelah memasang DOSBox. Kerana kami belum mengkonfigurasi DOSBox sama sekali dan baru saja menggunakan tetapan lalai, anda bahkan tidak perlu mengubah tetapan DOSBox anda sebelum berfungsi.