Cara Menghentikan Skype daripada Berjalan di Latar Belakang pada Windows 10

Windows 10 kini memasukkan anda ke Skype secara automatik, menjadikan anda tersedia sehingga anda akan selalu menerima mesej dan panggilan masuk. Sekiranya anda lebih suka tidak masuk ke Skype sepanjang masa, berikut cara log keluar.

Terdapat dua aplikasi Skype yang berbeza. Satu, yang sekarang dipanggil "Skype Preview", kini hadir dengan Windows 10 dan menandatangani anda secara lalai. Kemudian ada aplikasi desktop Skype lama yang biasa anda gunakan, yang mesti anda muat turun secara berasingan - walaupun begitu, aplikasi juga dilancarkan semasa boot dan membuat anda sentiasa masuk. Inilah cara untuk menghentikan satu (atau kedua) versi Skype daripada berjalan di latar belakang.

Keluar dari Aplikasi Pratonton Skype Baru Windows 10

BERKAITAN: Apa yang Baru dalam Kemas kini Ulang Tahun Windows 10

Aplikasi Skype Preview yang baru menandatangani anda secara lalai setelah anda menaik taraf ke Windows 10's Anniversary Update atau menyediakan PC Windows 10 yang baru. Anda mesti keluar dari aplikasi Skype jika anda mahu menghentikannya.

Buka menu Mula anda dan lancarkan aplikasi "Skype Preview". Anda boleh mencari "Skype" dan mengklik "Skype Preview pintasan, atau tatal ke bawah ke bahagian" S "dalam senarai aplikasi yang anda pasang dan klik pintasan" Skype Preview ".

Klik ikon profil di sudut kiri bawah tetingkap Pratonton Skype.

Klik butang "Keluar" di bahagian bawah skrin status akaun anda. Skype akan log keluar.

Pada saat anda melancarkan aplikasi Skype Preview, ia akan meminta anda log masuk dengan akaun anda. Skype tidak akan masuk lagi kecuali anda memberikan butiran akaun anda.

Cegah Aplikasi Skype Desktop Bermula pada Boot

Skype versi desktop tradisional melakukan perkara serupa setelah anda memasangnya. Secara automatik dimulakan dengan PC anda dan menandatangani anda secara lalai, memastikan anda sentiasa dalam talian untuk menerima mesej. Anda boleh memberitahu Skype untuk tidak memulakan ketika anda log masuk jika anda tidak mahu ia terus berjalan di latar belakang.

Untuk melakukan ini, buka aplikasi desktop Skype tradisional. Itulah aplikasi "Skype" di menu Mula anda - bukan aplikasi "Pratonton Skype" yang disertakan dengan Windows 10.

Klik Alat> Pilihan di tetingkap Skype.

Hapus centang pilihan "Start Skype when I start Windows" dan klik "Save"

Skype tidak akan dimulakan secara automatik dengan PC anda. Ia hanya akan bermula apabila anda melancarkannya.

Cegah Aplikasi Skype Desktop Tidak Berjalan di Latar Belakang

Versi desktop Skype masih akan terus berjalan setelah anda meluncurkannya, tetap membuat anda masuk. Walaupun anda menutup tetingkap Skype, versi Skype akan tetap berjalan di latar belakang.

Untuk menutup aplikasi desktop Skype, cari ikon Skype di kawasan pemberitahuan di sebelah jam di bar tugas anda. Klik kanan ikon dulang sistem Skype dan pilih "Keluar".