Cara Menghubungkan Server Discord Anda ke Stream Twitch atau Saluran YouTube Anda

Discord's Streamkit mengandungi banyak ciri berguna untuk streamer. Dari mengintegrasikan secara asli dengan Discord hingga membuat overlay khas dengan OBS hingga menambahkan bot, ada banyak yang boleh anda lakukan untuk memperkuat komuniti anda.

Hidupkan Integrasi

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menyambungkan aliran Twitch atau saluran YouTube anda ke akaun Discord anda. Buka tetapan pengguna dan beralih ke kategori "Sambungan".

Setelah selesai, masuk ke tetapan pelayan anda dan klik kategori "Integrasi". Anda akan disambut dengan tetapan untuk dihidupkan. Gambar berikut menunjukkan integrasi Penaja YouTube, yang memberikan peranan istimewa kepada para penyumbang YouTube dalam Discord. Twitch mempunyai perkara yang sama untuk pelanggan.

Sediakan Overlay OBS

Hamparan OBS memberikan kaedah yang kuat untuk menghubungkan sembang Discord anda ke aliran anda. Anda boleh mengkonfigurasi widget yang menunjukkan aliran sembang masa nyata dan kemudian menambahkan widget itu ke OBS sebagai sumber penyemak imbas. Anda bahkan boleh menambah banyak saluran dan beralih di antara mereka. Terdapat juga widget untuk memaparkan nama pelayan dan jemputan, serta widget untuk menunjukkan siapa yang bercakap.

Dayakan Mod Streamer

Mod Streamer tidak terlalu menarik, tetapi sangat berguna. Apabila diaktifkan, ciri ini menyembunyikan maklumat sensitif mengenai akaun anda dan menyembunyikan jemputan pelayan untuk mencegah penyalahgunaan. Ini juga menonaktifkan pemberitahuan, sehingga tidak muncul di aliran anda. Setelah anda mengaktifkannya, Mod Streamer dihidupkan secara automatik semasa anda melancarkan OBS dan dimasukkan ke dalam Discord secara asli.

Melangkaui Ciri Lalai dengan Menghubungkan Bot

Di luar apa yang disokong oleh Discord secara semula jadi, terdapat banyak lagi integrasi pihak ketiga yang boleh anda cuba. Dengan ribuan bot untuk dipilih, hampir pasti ada yang sesuai dengan keperluan anda. Berikut adalah dua perkara yang sangat kami sukai.

Sembang Mod dengan Nightbot

Sekiranya anda seorang streamer Twitch, anda mungkin sudah menggunakan Nightbot. Ini adalah bot penyederhanaan dan pengurusan sembang untuk sembang Twitch (dan YouTube) anda. Nightbot juga memiliki bot Discord, yang akan menghubungkan bot yang sama yang mengubah sembang anda ke Discord anda. Anda juga dapat menggunakannya untuk menyederhanakan sembang di sana, tetapi juga memiliki fitur yang rapi yang menyegerakkan penonton aliran secara tetap ke peranan Discord.

Tambahkan Banyak Ciri dengan Muxy

Muxy adalah sambungan dan papan pemuka Twitch yang mempunyai banyak ciri, tetapi bot Discord mereka menghubungkan semuanya ke pelayan anda. Anda boleh menetapkan makluman untuk siaran langsung, memaparkan statistik mengenai aliran, dan juga menghantar pesanan pelanggan dan mesej sumbangan dalam Discord.

Anda boleh memuat turun dan mengkonfigurasi semua ini dari halaman utama Streamkit. Terdapat juga banyak bot yang tidak terdapat di Streamkit yang dapat anda tambahkan ke pelayan anda dari halaman Discord Bot List.