Cara Menyembunyikan Fail dan Melihat Fail Tersembunyi di Mac OS X

Mac menawarkan cara untuk menyembunyikan fail dan folder, sama seperti sistem operasi lain. Tetapi Mac OS X menyembunyikan pilihan ini dan tidak membuatnya semudah yang ada pada Windows dan Linux.

Untuk menyembunyikan fail atau folder, anda perlu menetapkan atribut "tersembunyi" untuknya. The Finder dan aplikasi Mac yang lain kemudian akan mengabaikan dan tidak memaparkan fail atau folder ini secara lalai.

Sembunyikan Fail atau Folder pada Mac

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Fail dan Folder pada Setiap Sistem Operasi

Daripada menyembunyikan fail individu - walaupun anda boleh melakukannya - anda mungkin mahu membuat folder tersembunyi. Kami akan melakukannya untuk contoh ini, walaupun helah ini juga akan berfungsi untuk menyembunyikan fail individu.

Pertama, buka tetingkap terminal - tekan Command + Space, ketik Terminal, dan tekan Enter. Di terminal, ketik perintah berikut, termasuk ruang di hujungnya:

chflag tersembunyi

Seret-dan-lepaskan folder atau fail dari Finder ke tetingkap terminal.

Laluan fail atau folder akan muncul di terminal. Tekan Enter untuk menjalankan perintah dan fail atau folder akan hilang. Masih ada - hanya tersembunyi, jadi Pencari tidak akan menunjukkannya secara lalai.

Akses Fail atau Folder Tersembunyi

Ingin mengakses folder tersembunyi dengan pantas dari Finder? Cara termudah adalah dengan mengklik menu Go di Finder dan pilih Go to Folder.

Pasang jalan folder ke dalam kotak dialog dan klik Pergi atau tekan Enter. ~ Bermaksud folder pengguna anda, jadi jika anda mempunyai folder bernama SecretStuff di desktop anda, anda akan memasukkan ~ / Desktop / SecretStuff. Sekiranya terdapat dalam Dokumen, anda akan memasukkan ~ / Documents / SecretStuff.

Walaupun folder tersembunyi dan tidak akan muncul seperti biasa dalam dialog Finder atau save, anda boleh mengaksesnya dengan cepat dengan cara ini. Sebarang fail yang anda simpan dalam folder ini juga tersembunyi - tidak ada yang tidak dapat mengklik secara tidak sengaja ke folder tersebut, tetapi fail tersebut akan muncul di Finder jika anda pergi ke sana secara langsung.

Lihat Fail dan Folder Tersembunyi dalam Buka / Dialog

Walaupun Pencari tidak menawarkan pilihan grafik untuk membolehkan anda mencari fail dan folder tersembunyi itu, dialog Buka dan Simpan pada Mac OS X tidak.

Untuk melihat fail dan folder tersembunyi dalam dialog Buka / Simpan, tekan Command + Shift + Period (itulah kunci.).

Anda harus mengklik folder lain dalam dialog Buka / Simpan setelah menekan jalan pintas ini. Jadi, jika folder tersembunyi ada di desktop, ia tidak akan muncul dengan segera ketika anda menekan Command + Shift + Period. Anda harus menekan pintasan papan kekunci ini, klik ke folder lain, dan kemudian klik folder Desktop sekali lagi. Folder dan fail tersembunyi akan muncul sehingga anda dapat mengaksesnya dengan mudah dari sini.

Lihat Fail Tersembunyi di Pencari

The Finder memang menawarkan pilihan untuk melihat fail tersembunyi. Walau bagaimanapun, ini bukan pilihan grafik - anda harus mengaktifkannya dengan perintah terminal dan mulakan semula Finder agar perubahan anda berlaku.

Untuk melihat fail tersembunyi di Finder, buka tetingkap Terminal dan jalankan perintah berikut di dalamnya, tekan Enter selepas masing-masing:

lalai menulis com.apple.finder AppleShowAllFiles BENAR

killall Finder

Perintah ini memberitahu Finder untuk menunjukkan fail tersembunyi dan kemudian memulakannya semula. Ia akan menunjukkan semua fail dan folder tersembunyi setelah anda selesai. Ia kelihatan separa telus untuk membezakan fail dan folder tersembunyi daripada fail yang biasanya tidak disembunyikan.

Ingin menghentikan Finder daripada menunjukkan fail dan folder tersembunyi? Jalankan arahan berikut untuk mematikan pilihan ini dan mulakan semula Finder:

lalai menulis com.apple.finder AppleShowAllFiles SALAH

killall Finder

Sekiranya anda ingin melihat dan menyembunyikan fail dan folder tersembunyi dengan menekan kekunci, anda boleh membuat skrip Automator yang menjalankan perintah ini secara automatik apabila anda menekan kekunci tertentu atau mengklik pilihan menu.

Nyahsembunyikan Fail atau Folder

Ingin membongkar fail atau folder? Jalankan perintah yang sama yang anda jalankan sebelumnya, tetapi ubah "tersembunyi" menjadi "nohidden". Dengan kata lain, ketik perintah berikut ke terminal, taipkan spasi selepasnya:

chflags tidak tersembunyi

Sekiranya anda mengingati jalan folder atau fail yang tepat, anda boleh memasukkannya ke terminal. Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan helah di atas untuk memaparkan fail dan folder tersembunyi di Finder dan seret dan lepaskan fail atau folder tersembunyi itu ke Terminal, seperti yang anda lakukan sebelumnya.

(Anda juga dapat menekan tombol panah ke atas di terminal untuk menelusuri perintah sebelumnya, mencari perintah yang menjadikan fail atau folder tersembunyi. Gunakan kekunci anak panah kiri untuk pergi ke bahagian "tersembunyi" perintah dan ubah ke " tidak tersembunyi, "dan kemudian tekan Enter.)

Ketik Enter selepas itu dan fail atau folder akan menjadi tidak tersembunyi, sehingga anda dapat mengaksesnya secara normal.

Anda juga dapat menyembunyikan fail atau folder dengan menamakan semula untuk dimulakan dengan karakter ".", Atau noktah. Walau bagaimanapun, Mac OS X tidak akan membiarkan anda menamakan semula fail atau folder dari tetingkap Finder, jadi anda perlu melakukannya dari Terminal. Anda juga dapat menjalankan pelbagai perintah Terminal yang akan memaparkan fail-fail ini.

Ini berguna jika anda berkongsi komputer dengan seseorang, tetapi seseorang yang mencari fail dan folder tersembunyi ini dapat mencarinya dengan mudah. Ini bukan cara mudah untuk melindungi fail dan folder anda dari orang lain, tetapi penyulitannya.

Kredit Gambar: Quentin Meulepas di Flickr