Cara Melumpuhkan Pemberitahuan di Android

Pemberitahuan sangat bagus, dan sistem pemberitahuan Android boleh dikatakan yang terbaik di luar sana. Tetapi jika ada masa ketika anda tidak memerlukan semua pemberitahuan tersebut, berikut adalah cara menutupnya.

Oleh kerana Android tersedia secara bebas untuk pengeluar memuat turun dan menyesuaikannya, mengubah tetapan pemberitahuan anda mungkin sedikit berbeza di pelbagai versi dan versi pengilang OS. Oleh itu, kami akan menghentikan perbincangan kami untuk mematikan pemberitahuan kepada beberapa kategori berdasarkan peranti yang paling popular dan dibina di luar sana. Namun, pertama-tama, mari kita lihat bagaimana untuk menghentikan sementara pemberitahuan dengan ciri Jangan Ganggu — yang cukup konsisten di seluruh binaan.

Gunakan Jangan Ganggu untuk Mendiamkan Pemberitahuan Sementara

Ketika datang ke Jangan Ganggu di Android, tidak selalu jelas apa yang dapat anda harapkan dari tetapan ini. Nasib baik, seperti versi OS terbaru, Google nampaknya menggunakan fungsi tersebut.

Inti asasnya adalah ini: apabila anda mengaktifkan Jangan Ganggu (selalunya hanya disingkat DND), pemberitahuan anda masuk, tetapi tidak mengeluarkan suara. Pengecualian di sini adalah sebarang aplikasi yang telah anda tetapkan ke Priority Mode Mereka masih boleh mengeluarkan suara.

BERKAITAN: Tetapan "Jangan Ganggu" yang Membingungkan Android, Dijelaskan

Begitu juga, anda boleh menetapkan kenalan tertentu sebagai "Dibintangi" dan kemudian membenarkan mesej atau panggilan dari kenalan tersebut untuk memintas sekatan Jangan Ganggu. Untuk melakukan ini, ketik bintang di sebelah nama kenalan dalam aplikasi Kenalan.

Kemudian, dalam menu Tetapan> Bunyi> Jangan Ganggu> Priority Only Allows (dilabelkan sebagai "Benarkan Pengecualian" pada peranti Samsung), tetapkan pilihan Mesej dan Panggilan ke "Dari kenalan berbintang sahaja" (atau "" Hanya kenalan kegemaran "di Samsung).

Anda juga boleh menetapkan waktu Jangan Ganggu automatik, yang sesuai untuk waktu malam.

Lumpuhkan Pemberitahuan pada Android Stok

Stok Android — seperti yang terdapat di telefon Nexus dan Pixel (antara lain) —adalah versi Android paling murni yang ada. Ini Android seperti yang dimaksudkan oleh Google.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Saluran Pemberitahuan Baru Android Oreo untuk Penyesuaian Pemberitahuan Ultra-Butiran

Oleh itu, tweak pemberitahuan berbeza di pelbagai versi, terutama ketika menggunakan versi terbaru OS: Android 8.x (Oreo). Oreo menerima baik pulih keseluruhan sistem pengurusan pemberitahuan, jadi secara dramatiknya berbeza daripada pendahulunya. Walaupun siaran ini memfokuskan secara eksklusif pada cara menonaktifkan pemberitahuan, kami juga melihat lebih terperinci mengenai cara menggunakan saluran pemberitahuan Oreo untuk kawalan yang lebih terperinci.

Lumpuhkan Pemberitahuan pada Android 8.x (Oreo)

Untuk mematikan pemberitahuan aplikasi pada stok Android Oreo, turunkan bayangan pemberitahuan, lalu ketuk ikon roda gigi untuk mengakses menu Tetapan. Dari sana, pilih tetapan "Aplikasi & Pemberitahuan".

Pilih pilihan "Pemberitahuan".

Entri teratas di sini kemungkinan menunjukkan bahawa pemberitahuan adalah "Aktif untuk semua aplikasi" - ini adalah lalai. Ketuk ini untuk mengakses daftar setiap aplikasi yang dipasang di telefon anda, bersama dengan setiap tetapan pemberitahuan aplikasi.

Setiap aplikasi mempunyai pilihan pemberitahuan tersendiri, jadi ketuk aplikasi yang ingin dikendalikan, dan kemudian alihkan slaid "Hidup" ke posisi mati. Itu mematikan sepenuhnya semua pemberitahuan untuk aplikasi tertentu.

Cukup ulangi ini pada setiap aplikasi yang anda mahu matikan pemberitahuannya.

Cara Menyahaktifkan Pemberitahuan pada Android 7.x (Nougat)

Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah, lalu ketuk ikon roda gigi untuk mengakses menu Tetapan. Dari sana, tatal ke bawah dan pilih tetapan "Pemberitahuan".

BERKAITAN: Cara Mengelola, Menyesuaikan, dan Menyekat Pemberitahuan di Android Nougat

Dari sudut ini, ketik setiap entri aplikasi untuk mengubah pilihan pemberitahuannya. Untuk menonaktifkan pemberitahuan aplikasi sepenuhnya, alihkan pilihan "Blok semua" ke posisi aktif.

Ulangi itu pada setiap aplikasi yang ingin anda lumpuhkan pemberitahuannya.

Cara Menyahaktifkan Pemberitahuan pada Android 6.x (Marshmallow)

Pada peranti Marshmallow, anda perlu menarik bayangan pemberitahuan dua kali ke bawah  untuk membuka butang roda gigi, yang dapat anda ketuk untuk menuju ke menu Tetapan.

Pada menu "Tetapan", ketuk opsi "Suara & Pemberitahuan", lalu gulir ke bawah hingga Anda melihat entri "Pemberitahuan aplikasi". Ketik itu.

Ketik setiap aplikasi untuk melihat pilihan pemberitahuannya. Untuk menonaktifkan pemberitahuan untuk aplikasi, alihkan "Blokkan Semua" untuk menukar posisi hidup.

Selesai dan selesai — lakukan ini pada setiap aplikasi yang anda mahu berhenti menerima pemberitahuan.

Lumpuhkan Pemberitahuan pada Samsung Galaxy Devices

Samsung mengendalikan tetapan pemberitahuan sedikit berbeza daripada peranti Android stok, kebanyakannya kerana Samsung suka mengubah semua yang ada di OS agar sesuai dengan jenamanya.

Untuk tujuan siaran ini, kita hanya akan melihat versi Android 7.x (Nougat) Samsung, yang kini tersedia pada varian Galaxy S7 dan S8.

Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah, lalu ketuk ikon roda gigi. Pada menu "Tetapan", ketuk entri "Pemberitahuan".

Di sinilah Samsung memperbaikinya: jika anda sama sekali tidak menginginkan pemberitahuan pada peranti ini, matikan togol "Semua Aplikasi". Boom — semua pemberitahuan dilumpuhkan. Versi Android yang lain harus diberi perhatian.

Setelah mematikan pemberitahuan untuk semua aplikasi, anda kemudian dapat melalui dan hanya mengaktifkan aplikasi yang ingin diberitahu kepada anda. Cukup geser togol aplikasi ke kedudukan Hidup untuk mengaktifkan pemberitahuan.

Ini mungkin satu-satunya kali anda mendengar saya mengatakan ini, tetapi saya rasa Samsung benar-benar mendapat hak Android ini. Secara jujur, mereka mendapatkannya tepat di setiap tetapan pemberitahuan OS lain juga. Menukar semua aplikasi sekaligus sangat bagus, tetapi juga dapat mematikan semua aplikasi, dan kemudian hanya mengaktifkan aplikasi yang anda mahukan adalah penjimatan masa yang besar.

Petua untuk Kawalan Pemberitahuan Lebih Berinci

BERKAITAN: Cara Menggunakan Saluran Pemberitahuan Baru Android Oreo untuk Penyesuaian Pemberitahuan Ultra-Butiran

Seperti yang disebutkan sebelumnya, stok Android Oreo memungkinkan kawalan pemberitahuan yang sangat terperinci untuk kebanyakan aplikasi dengan menggunakan fitur baru yang disebut Saluran Pemberitahuan, yang pada dasarnya membiarkan pemaju mengumpulkan jenis pemberitahuan dalam aplikasinya. Anda kemudian boleh menetapkan tahap kepentingan yang berbeza untuk kumpulan pemberitahuan ini.

Tetapi jika anda menggunakan binaan pra-Oreo seperti Marshmallow / Nougat — atau telefon Samsung — masih ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk mendapatkan kawalan yang lebih baik terhadap tetapan pemberitahuan telefon anda.

Ketika mengakses setiap halaman pemberitahuan aplikasi, perhatikan pilihan  lain selain fitur Blokir. Terdapat beberapa aset berharga di sini yang membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara dengan pemberitahuan.

BERKAITAN: Cara Menyembunyikan Pemberitahuan Sensitif pada Skrin Kunci Android Anda

Dan berita baik di sini adalah bahawa pilihan ini kebanyakannya sama di seluruh versi Android dan binaan pengeluar (sekali lagi, simpan untuk Oreo), di mana anda mendapat beberapa pilihan yang menarik:

  • Tunjukkan secara senyap:  Ini masih akan membolehkan pemberitahuan masuk, tetapi tidak akan mengeluarkan nada yang dapat didengar.
  • Pada Skrin Kunci: Pilihan untuk menunjukkan semua, sebahagian, atau tidak ada kandungan dari aplikasi tertentu pada skrin kunci.
  • Timpa Jangan Ganggu / Tetapkan sebagai Keutamaan: Ini memintas semua tetapan tidak mengganggu dan "memaksa" aplikasi untuk mengeluarkan suara dan menghidupkan layar ketika pemberitahuan masuk. Gunakan ini untuk aplikasi terpenting anda.

Cara Menghentikan Mesej Yang Menganggu dan Panggilan Telefon

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan mesej spam atau panggilan telefon, anda tidak perlu menyekat pemberitahuan untuk aplikasi tersebut. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Sekiranya hanya teks atau panggilan telefon yang menjengkelkan yang ingin anda hilangkan, anda boleh menyekat nombor tersebut dengan mudah. Di situlah saya akan mulakan.

BERKAITAN: Cara Menyekat Mesej Teks dari Nombor Tertentu di Android

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan spam, anda mempunyai beberapa pilihan lain. Pendail yang ada di Android boleh mengesan dan memberi amaran secara automatik kepada anda mengenai kemungkinan panggilan spam. Anda boleh mengaktifkan pilihan ini di Tetapan> Caller ID & Spam; hidupkan sahaja pilihan itu.

Sekiranya anda menggunakan telefon lain atau mahukan kawalan yang lebih banyak, kami mengesyorkan menggunakan Mr. Number — aplikasi yang menyekat spam.

Seperti yang kami sebutkan sebelumnya, sistem pemberitahuan Android dengan mudah merupakan salah satu ciri yang paling kuat. Dengan penyesuaian ini, anda dapat memanfaatkannya dengan baik untuk keadaan tertentu anda. Barang yang sangat sejuk.