Cara Menggabungkan Pelbagai Partisi Ke Partisi Tunggal

Beberapa pengeluar menghantar PC dengan pemacu dalamannya dibahagikan kepada beberapa partisi - satu untuk sistem operasi Windows, dan partisi "data" kosong untuk fail peribadi anda. Anda boleh menggabungkan partisi ini menjadi satu, jika anda mahu.

Trik ini juga dapat digunakan untuk menghilangkan partisi pemulihan, membebaskan ruang yang biasanya akan digunakan untuk data pemulihan. Atau, jika anda menyiapkan PC dengan pelbagai partisi, anda boleh membuat asal semua itu.

Mengapa Sebilangan PC Dihantar Dengan Pelbagai Partisi?

BERKAITAN: Cara Membuat Partisi Data Terpisah untuk Windows

Sebilangan pengeluar PC nampaknya memperuntukkan satu partisi ke sistem operasi dan yang lain untuk data akan memberikan pemisahan yang bersih dari kedua-duanya, yang membolehkan anda menghapus sistem operasi anda dan memasangnya semula sambil menyimpan data anda di kawasan yang terpisah.

Ini mungkin mudah bagi sesetengah orang, tetapi selalunya tidak diperlukan. Ciri "Reset PC ini" Windows 10 akan menetapkan semula Windows ke tetapan lalai tanpa menghapus data peribadi anda, walaupun kedua-duanya berada di partisi yang sama. Ini membahagikan ruang pada cakera keras anda kepada dua bahagian, dan anda mungkin mengisi salah satu partisi dan tidak mempunyai ruang untuk program pada partition sistem anda atau fail data pada partition data anda setelah anda melakukannya.

Daripada hidup dengan persediaan pemacu yang dipilih pengeluar, anda boleh mengubahnya sendiri. Ia cepat, mudah, dan harus selamat. Anda juga boleh melakukan semuanya dari dalam Windows.

Perhatikan bahawa sebilangan PC sebenarnya mempunyai banyak cakera keras di dalamnya. Sekiranya mereka melakukannya, anda biasanya tidak dapat menggabungkan beberapa pemacu ini ke dalam satu partisi tanpa beberapa helah yang lebih maju.

Padam Satu Partition dan Kembangkan Yang Lain

Kami akan mulakan terlebih dahulu dengan menghapus salah satu partition. Sekiranya anda mempunyai PC baru dengan satu partisi yang mengandungi fail sistem anda dan partisi kosong berlabel "DATA" atau yang serupa, kami akan menghapus partisi yang kosong.

Sekiranya anda sudah mempunyai fail data pada partisi tersebut, anda harus memindahkannya dari partisi data yang akan anda hapus ke partisi sistem anda yang ingin anda simpan. Sekiranya tidak ada ruang, anda boleh memindahkan fail untuk sementara ke cakera keras luaran atau pemacu kilat USB. Cukup keluarkan fail tersebut dari partition kerana fail tersebut akan hilang semasa anda memadam partition.

Apabila anda sudah bersedia, buka utiliti Pengurusan Cakera. Pada Windows 10 atau 8.1, klik kanan butang Mula dan pilih "Pengurusan Cakera." Pada Windows 7, tekan Windows Key + R, ketik "diskmgmt.msc" ke dalam dialog Run, dan tekan Enter.

Cari dua bahagian yang anda mahu gabungkan. Dalam contoh di bawah, kita akan menggabungkan partition OS (C :) dengan partition DATA (D :).

Kedua-dua partisi ini mesti berada pada pemacu yang sama. Sekiranya mereka menggunakan pemacu yang berbeza, ini tidak akan berfungsi. Mereka juga perlu berdekatan antara satu sama lain semasa memandu, jika tidak, anda perlu melakukan lebih banyak kerja.

Keluarkan partisi kedua dengan mengklik kanan di sini dan memilih "Delete Volume". Ingat: Anda akan kehilangan semua fail pada partition apabila anda melakukan ini!

Seterusnya, klik kanan baki partition yang ingin diperbesarkan dan klik pilihan "Enlarge Volume".

Klik melalui wizard dan terima pilihan lalai untuk memperbesar partisi ke ruang maksimum yang ada. Ia akan berkembang ke ruang kosong yang tertinggal setelah partisi yang bersebelahan dipadamkan.

Semudah itu, dan perubahan akan berlaku serta-merta tanpa reboot. Partisi kedua hilang, dan partisi pertama sekarang mengandungi semua ruang simpanan yang sebelumnya diperuntukkan untuk yang kedua.

Anda tidak dapat membuat partisi yang mengembang di beberapa pemacu. Walau bagaimanapun, ciri Ruang Penyimpanan yang ditambahkan pada Windows 8 akan membolehkan anda menggabungkan beberapa cakera keras fizikal ke dalam pemacu logik tunggal.