Cara Memeriksa Kesihatan Bateri MacBook Anda

Bateri komputer mempunyai jangka hayat yang terhad dan merosot dari masa ke masa, jadi mereka sering kali menjadi perkara pertama dalam komputer riba Mac. Anda boleh mengganti bateri sendiri atau membayar Apple untuk melakukannya, tetapi anda harus memeriksa keadaannya. pertama. Sebarang masalah hayat bateri yang anda hadapi mungkin disebabkan oleh proses pelarian atau penggunaan yang berat.

Periksa Bilangan Kitaran Bateri pada Mac Anda

Kitaran pengisian adalah satu pengisian dan pengosongan penuh bateri. Setiap bateri Mac moden dinilai selama 1000 kitaran; beberapa model lama (pra-2010) dinilai untuk 500 atau 300 kitaran. Walaupun bateri tidak akan mati secara tiba-tiba ketika mencapai hadnya, bateri akan mula menahan lebih sedikit dan lebih sedikit semasa mendekati had tersebut. Akhirnya, anda perlu menyambungkan Mac anda ke kabel kuasanya untuk menggunakannya.

Untuk memeriksa berapa banyak siklus pengecasan yang telah dilalui oleh bateri anda, tahan kekunci Opsi, klik ikon Apple di sudut kiri atas layar, dan kemudian pilih perintah "Maklumat Sistem". Sekiranya anda tidak menekan butang Option, anda akan melihat arahan "About This Mac".

Di tetingkap maklumat sistem, kembangkan kategori "Perkakasan" di sebelah kiri, dan kemudian pilih pilihan "Kuasa".

Di panel kanan, anda akan melihat semua statistik bateri anda. Entri "Cycle Count" berada di bawah bahagian "Maklumat Kesihatan".

MacBook dalam contoh kita mempunyai jumlah kitaran 695. Bateri belum perlu diganti, tetapi mungkin perlu dilakukan akhir tahun ini. Sekiranya terdapat masalah dengan bateri anda, entri "Condition" (yang menunjukkan Normal dalam contoh kami) akan memaparkan sesuatu seperti "Battery Service."

Dapatkan Maklumat Lanjut dengan Kelapa kelapa

Maklumat Sistem mempunyai sebilangan besar data yang anda perlukan untuk menilai kesihatan bateri anda, tetapi maklumatnya tidak begitu baik dan dapat memberikan sedikit lebih banyak maklumat. Sebagai contoh, ia memberitahu anda kapasiti maksimum bateri anda sekarang tetapi bukan kapasiti asal. Sekiranya anda mahukan sedikit lebih banyak maklumat yang lebih mudah difahami, muat turun aplikasi kelapa Bateri percuma.

Semasa menjalankan aplikasi, anda akan melihat seperti tangkapan skrin di bawah.

Selain kiraan kitaran, aplikasi ini menunjukkan kepada kita bahawa bateri kini mempunyai Kapasiti Pengecasan Penuh 7098 mAh. Ketika baru, ia berkapasitas 8755 mAh. Kehilangan kapasiti 15% selama hampir tiga tahun sama sekali tidak terlalu buruk.

Sekiranya anda mempunyai MacBook yang lebih lama, bateri hampir pasti mempunyai masa yang lebih rendah daripada yang berlaku ketika masih baru. Dengan Maklumat Sistem atau Bateri kelapa, anda dapat dengan cepat melihat berapa banyak kapasiti yang hilang dan adakah ia perlu diganti.