Mengapa 2020 adalah masa yang tepat untuk melawat IRC

Anda tidak banyak mendengar mengenai Internet Relay Chat (IRC) hari ini kerana media sosial dan Slack telah mencuri beberapa guruhnya. Walau bagaimanapun, ia jauh dari mati! Sebenarnya, 2020 mungkin merupakan masa terbaik untuk bergabung (atau bergabung kembali) dengan revolusi sembang berasaskan teks.

IRC Masih Menendang 32 Tahun Kemudian

IRC adalah protokol Internet standard yang membolehkan orang menjalankan pelayan sembang berasaskan teks mereka sendiri dengan pilihan saluran tersusun mengikut topik (contohnya, saluran yang dipanggil #music untuk membicarakan muzik). Tanpa pihak berkuasa terpusat mengenai siapa yang dapat menjadi tuan rumah pelayan, orang bebas menukar pelayan sesuka hati atau bahkan memulakan pelayan mereka sendiri.

IRC bermula di Finland pada tahun 1988 dan tidak lama lagi menjadi sensasi internet antarabangsa. Ini membolehkan orang-orang dari seluruh dunia untuk berkongsi berita bersejarah, mencari percintaan, atau bercakap mengenai hampir semua topik dengan peminat yang berpikiran sama dalam masa nyata.

Hari ini, masih terdapat lebih daripada 2,000 pelayan IRC dan hampir 500 rangkaian IRC (kumpulan pelayan gabungan) beroperasi di seluruh dunia. Namun, jumlah orang yang menggunakannya telah menurun secara mendadak (ada yang mengatakan 60 peratus) dari puncaknya sekitar tahun 2003-05.

Angka-angka itu boleh menipu. Puncak penggunaan IRC juga bertepatan dengan penggunaan jaringan yang sangat tinggi untuk memperdagangkan perisian cetak rompak (“warez”), jadi tidak semua orang menggunakan IRC untuk berbual sejak awal.

Namun, banyak orang telah meninggalkan IRC sejak awal tahun 00an kerana munculnya banyak ruang sosial dalam talian yang bersaing. Forum web, pemesejan segera (seperti AIM), media sosial, pesanan teks SMS, perkhidmatan kolaboratif (seperti Slack dan Discord), dan bahkan dunia dan permainan 3D (seperti Second Life dan Minecraft ) semuanya telah menyumbang kepada penyelewengan IRC.

Walaupun populasi IRC hanya sebilangan kecil dari dulu, sekumpulan inti orang yang hanya mahukan sembang teks asas masih berbual hingga hari ini.

Kebebasan Bersembang Internet Klasik

Pada tahun 1993, The New Yorker menerbitkan kartun berjudul, "Di Internet, tidak ada yang tahu bahawa anda adalah anjing." Ini menjadi simbol kebebasan identiti yang muncul tanpa nama dalam talian pada masa itu.

Sudah tentu, namanya tidak sempurna. Orang dapat (dan masih dapat) melihat alamat IP anda dan meneka lokasi geografi umum anda. Walau bagaimanapun, pada masa itu, IP anda tidak mungkin dihubungkan dengan maklumat peribadi sebenar anda secara terbuka.

Sebelum gambar profil dan media sosial terpusat menjadi umum, anda boleh memilih persona dalam talian dengan mudah dan menggunakannya dengan risiko kesan awam yang rendah. Ada yang menganggap ini mengancam, tetapi juga sangat membebaskan bagi orang-orang dalam kumpulan terpinggir, yang dapat wujud dalam talian tanpa pertimbangan.

Hari ini, rasa tidak dikenali, walaupun tidak pupus sepenuhnya, semakin jarang. Bagi kebanyakan kita, diri kita di dalam dan luar talian telah bergabung di platform rangkaian sosial, seperti Facebook, Instagram, dan Twitter. Selalunya, profil itu juga dihubungkan dengan foto anda, keluarga, rakan, dan rakan sekerja anda. Semua terbuka untuk dilihat oleh orang lain, jadi kami mungkin tidak merasa bebas seperti ingin bereksperimen dengan idea baru.

Nasib baik, terima kasih kepada IRC, anda dapat menghidupkan kembali tahun 1993 dan menjadi anjing dalam talian lagi.

Cara Menyambung ke IRC Hari Ini

Menyambung ke IRC hari ini lebih mudah daripada sebelumnya kerana program pelanggan tersedia untuk semua platform utama. Dalam kebanyakan kes, yang harus anda lakukan ialah memuat turun klien IRC (atau memasangnya dari App store), taipkan nama yang anda mahu gunakan, dan anda akan disertakan dengan senarai pelayan IRC yang popular.

Berikut adalah beberapa pelanggan IRC yang popular untuk pelbagai platform:

 • Windows: Anda boleh mendapatkan percubaan mIRC 30 hari percuma (selepas itu $ 20 untuk membeli lesen) atau menggunakan HexChat.
 • Mac: Banyak orang menggunakan Textual (percubaan percuma, dan kemudian pembelian dalam aplikasi $ 7,99) atau Igloo IRC ($ 5,99). LimeChat adalah alternatif percuma.
 • Linux:  Cuba WeeChat atau HexChat, kedua-duanya adalah sumber terbuka.
 • Chrome: Pelanggan percuma yang popular untuk Chrome termasuk CIRC dan Byrd.
 • iPhone / iPad: Banyak menggunakan IglooIRC ($ 5,99), Palaver IRC ($ 1,99), atau Colloquy ($ 1,99).


 • Android: Cuba IRCCloud atau AndroIRC, kedua-duanya percuma.


Kami tidak mengesyorkan anda membiarkan anak-anak anda menggunakan IRC. Ini seperti Wild West web, dengan banyak kandungan yang berpotensi menyinggung perasaan. Anda akan menemui orang yang mengatakan apa sahaja yang mungkin anda bayangkan (dan banyak perkara yang anda tidak dapat).

Namun, ada banyak orang yang berpatutan di luar sana juga. Anda hanya perlu mencari komuniti pelayan dan saluran yang sesuai dengan gaya peribadi anda. Alat carian Saluran IRC yang dihoskan oleh netsplit.de adalah kaedah terbaik untuk mencari orang yang berpikiran sama. Ia mencari di banyak pelayan IRC untuk topik yang mungkin ingin anda bincangkan.

Pada akhirnya, IRC masih merupakan kaedah yang baik untuk melepaskan diri, berkawan dengan orang yang tidak dikenali, bercakap mengenai minat teknikal, dan, berpotensi, bahkan mendapat nasihat yang baik. Di IRC, anda boleh berteman seumur hidup yang tidak akan tahu bagaimana rupa anda atau nama sebenarnya. Pada tahun 2020, itu cukup menyegarkan!

Bermula

Setelah melancarkan klien IRC anda, pilih pelayan (kebanyakan pelanggan mempunyai senarai mereka yang siap digunakan). Taip nama samaran, sambungkan, dan kemudian pilih saluran. Anda boleh melakukan sebahagian besar tugas dengan mudah menggunakan menu di skrin pada klien IRC pilihan anda.

Setelah anda berhubung, anda akan sering melihat senarai orang di saluran yang sama di bar sisi di sebelah kanan. Untuk berbual, klik atau ketuk bar teks di bahagian bawah, ketikkan mesej anda, dan tekan Enter ketika anda ingin menghantar. Ringkas!

Senarai Ringkas Perintah IRC

Apabila anda menggunakan klien IRC grafik moden, anda tidak selalu perlu menguasai senarai arahan yang ditaip IRC yang agak misterius, tetapi mereka masih boleh berguna. Berikut adalah beberapa perkara penting:

 • / nick [nama samaran]: Nama yang akan dilihat oleh orang lain semasa anda berbual.
 • / list:  Menyenaraikan saluran di pelayan yang boleh anda sertai.
 • / join [#channel]:  Membolehkan anda menyertai saluran. Sebagai contoh, anda akan menaip "/ join #games" untuk bergabung dengan saluran #games. Anda juga dapat menggunakan perintah ini untuk membuat saluran jika anda menentukan saluran yang belum digunakan.
 • / away [message]:  Menetapkan mesej jauh yang akan dilihat oleh orang lain jika mereka menghantar mesej kepada anda.
 • / msg [nama samaran] [mesej]:  Menghantar mesej peribadi kepada orang lain.
 • / topic [#channel] [newtopic]:  Menetapkan topik perbincangan saluran tertentu.
 • / whois [nama samaran]:  Menghantar maklumat mengenai pengguna lain kepada anda.

Perlu diingat ketika anda memasuki saluran yang popular di pelayan yang popular, anda bergabung dengan komuniti mapan yang mungkin telah berjalan selama beberapa dekad. Sebilangan besar orang mungkin saling mengenali.

Sekiranya anda ingin masuk, melangkahlah dengan ringan dan cuba untuk tidak mengganggu penduduk tempatan — tetapi pasti bersenang-senang!