Apa itu Akaun Reddit Throwaway, dan Bagaimana Saya Membuatnya?

Di Reddit, setiap catatan dan komen yang anda tinggalkan terikat dengan akaun pengguna anda. Itu biasanya baik, tetapi bagaimana jika anda mahu menghantar tanpa nama? Itulah tujuan membuang akaun.

Apa itu Akaun Buangan?

Akaun membuang adalah akaun sementara yang digunakan untuk tujuan tertentu — bukan akaun Reddit utama anda. Akaun Reddit biasa anda mungkin menyertakan nama anda atau membuat anda dapat dikenali melalui sejarah pengeposan anda, dan itu boleh membataskan. Sekiranya anda ingin mengemukakan soalan atau memberikan komen tanpa ada yang mengetahui bahawa anda, anda memerlukan akaun yang tidak dapat dikenal pasti.

Sebab untuk menggunakan akaun Reddit yang dibuang termasuk:

  • Membincangkan perkara kewangan
  • Bercakap mengenai masalah peribadi atau memalukan
  • Mengemukakan soalan mengenai bekerja dengan majikan
  • Mana-mana subjek di mana anda ingin membincangkan sesuatu secara bebas tanpa dikenali

Walaupun anda biasanya menggunakan alias dalam talian, anda mungkin mahu menyiarkan perkara sensitif menggunakan akaun membuang. Detektif internet tidak akan dapat membaca semua komen anda dan mencari petunjuk untuk mengetahui siapa anda.

Ingat, akaun yang tidak dapat dikenal pasti tidak melindungi anda daripada mengatakan sesuatu yang dapat digunakan untuk mengetahui siapa anda. Hati-hati apa maklumat yang anda kongsi.

Istilah "akaun buangan" juga digunakan untuk jenis akaun lain dalam talian, dari e-mel dan media sosial hingga permainan dalam talian. Ini adalah akaun sementara yang bukan akaun utama anda.

Cara Membuat Akaun Throwaway di Reddit

Akaun Reddit adalah percuma, dan tidak ada batasan jumlah akaun yang boleh anda buat.

Anda boleh terus masuk ke akaun Reddit biasa anda semasa menggunakan akaun membuang jika anda mahu. Cukup buka tetingkap penyemakan imbas peribadi (penyamaran), lancarkan penyemak imbas lain, atau gunakan profil penyemak imbas lain.

Lawati Reddit dan klik "Daftar" di bahagian atas halaman. Sekiranya anda sudah log masuk, anda mesti log keluar terlebih dahulu.

Masukkan nama pengguna dan kata laluan. Nama pengguna boleh menjadi apa sahaja asalkan unik tetapi jangan memilih nama pengguna yang telah anda gunakan di tempat lain. Pastikan untuk memilih nama pengguna yang tidak dikaitkan dengan nama pengguna Reddit biasa anda. Beberapa orang malah meletakkan "membuang" di nama akaun.

Anda tidak perlu memasukkan alamat e-mel untuk membuat akaun — lebih lanjut kemudian — tetapi anda mesti mencentang kotak CAPTCHA sebelum mengklik butang “Daftar”.

Batalkan pilihan subreddit yang telah dipilih untuk anda dan klik butang "Selesai"

Anda akan dilog masuk ke Reddit dengan akaun baru anda.

Sekiranya Anda Menambah Alamat E-mel?

Anda mungkin menyedari bahawa anda tidak menambahkan alamat e-mel semasa menyiapkan akaun anda. Anda tidak  memerlukannya , tetapi ada kesempatan di mana ia mungkin berguna.

Anda perlu memasukkan alamat e-mel jika anda terlupa kata laluan anda dan perlu menetapkannya semula. Anda tidak akan mendapat pemberitahuan e-mel untuk komen dan mesej jika anda tidak menambahkan alamat e-mel.

Anda boleh menambahkan alamat e-mel tanpa menggunakan alamat sebenar dengan beberapa cara yang berbeza.

  • Pengguna Gmail boleh membuat alias pakai yang menyalurkan e-mel ke peti masuk Gmail utama mereka. Anda kemudian boleh menetapkan label dan penapis jika anda mahu.
  • Anda boleh membuat alamat e-mel baru. Membuat akaun baru di Gmail, Outlook, dan Yahoo adalah cepat dan mudah.

Menambah alamat e-mel boleh membantu, tetapi untuk akaun Reddit yang terhapus, jangan menambahkannya. Sekiranya pemberitahuan penting bagi anda, pertimbangkan untuk menggunakan aplikasi Reddit iPhone atau Android dan aktifkan di sana. Dan, jika lupa kata laluan anda menjadi perhatian, gunakan pengurus kata laluan.