Apa Perbezaan Antara Dolby Digital dan DTS, dan Haruskah Saya Peduli?

Sama seperti muzik, platform suara sekeliling tersedia dalam pelbagai standard. Dua yang besar yang disokong oleh kebanyakan sistem audio rumah mewah adalah Dolby Digital dan DTS (kependekan dari pemilik standard, yang awalnya dinamakan Digital Theatre Systems). Tetapi apa perbezaan antara keduanya?

Apa itu Dolby Digital dan DTS?

Kedua-dua Dolby dan DTS menawarkan codec suara surround untuk persediaan 5.1, 6.1 (jarang), dan 7.1, di mana nombor pertama menunjukkan bilangan pembesar suara surround kecil dan ".1" adalah saluran yang terpisah untuk subwoofer. Untuk aplikasi yang paling biasa, main balik filem dan rancangan TV melalui sistem DVD, Blu-ray, dan TV kabel atau satelit, kedua-dua standard digunakan oleh studio untuk memampatkan fail padat yang diperlukan untuk audio berbilang saluran dan menyahkompresnya oleh penerima anda untuk main balik.

Sebagai tambahan kepada pemutaran pembesar suara 5.1 dan 7.1 dalam pelbagai format, kedua-dua standard mempunyai pelbagai teknologi tambahan, seperti pengekod khusus untuk stereo yang dipertingkatkan, standard Pro Logic lama yang mensimulasikan bunyi surround, menukar ke atas atau ke bawah untuk mencocokkan bilangan pembesar suara bukan standard, surround yang ditingkatkan untuk rendaman tambahan, dan sebagainya. Tetapi untuk tujuan sistem Blu-ray atau satelit standard dengan penerima audio kelas atas, kami akan memfokuskan pada pemutaran suara sekeliling.

Persediaan pembesar suara 5.1 yang agak murah dengan pemain Blu-ray bersepadu. Ia mungkin tidak serasi dengan piawai Dolby dan DTS bitrate tertinggi.

Kedua-dua format menggunakan pemampatan untuk menjimatkan ruang (sama ada pada cakera, dalam hal DVD dan Blu-ray, atau lebar jalur streaming, untuk perkhidmatan seperti Netflix). Beberapa bentuk DTS dan Dolby Digital "lossy", yang bermaksud ia mempunyai tahap penurunan audio dari sumber asalnya, sementara yang lain mengatasi kehilangan audio ini untuk tahap prestasi studio "lossless" sambil tetap menawarkan beberapa pemampatan untuk penjimatan ruang (lihat di bawah).

Bagaimana Mereka Berbeza

Dolby Surround dan DTS adalah format proprietari, jadi pemeriksaan lengkap mengenai teknologi yang mereka gunakan tidak mungkin dilakukan (melainkan jika anda bekerja di mana-mana syarikat). Tetapi kita dapat melihat beberapa spesifikasi tertentu yang ada dan membuat penentuan kasar.

Pertama, setiap standard mempunyai "tingkatan" kualiti, yang akan anda temui dalam pelbagai bentuk media. Berikut adalah pilihan yang akan anda temukan untuk setiap satu:

Dolby

  • Dolby Digital : 5.1 suara saluran maksimum pada 640 kilobit sesaat (ini biasa berlaku pada DVD)
  • Dolby Digital Plus : Suara saluran maksimum 7.1 pada 1.7 megabit sesaat (disokong oleh beberapa perkhidmatan seperti Netflix)
  • Dolby TrueHD : Suara saluran maksimum 7.1 pada 18 megabit sesaat (kualiti "lossless" tersedia pada cakera Blu-ray)

DTS

  • DTS Digital Surround : Suara saluran maksimum 5.1 pada 1.5 megabit sesaat
  • Resolusi Tinggi DTS-HD : Suara saluran maksimum 7.1 pada 6 megabit sesaat
  • DTS-HD Master Audio: Suara saluran maksimum 7.1 pada 24.5 megabit sesaat ("lossless")

Seperti yang anda lihat, penyebaran dua syarikat pesaing dengan piawaian yang berkembang telah menghasilkan tahap kualiti suara surround yang hampir sebanding di tiga tahap yang berbeza. Terdapat beberapa perbezaan teknikal antara codec-misalnya, DTS-HD Master Audio dapat mengorbankan kadar pemampatan pada beberapa salurannya untuk meningkatkan pengekodan hingga maksimum sembilan saluran yang terpisah, dan kedua DTS: X dan Dolby Atmos adalah alternatif " mod "imersif" yang menawarkan suara surround yang lebih jelas. Tetapi untuk kebanyakan aplikasi standard, anda akan menggunakan salah satu perkara di atas.

Pada pandangan pertama, DTS nampaknya mempunyai kelebihan yang jelas di atas kertas kerana pengekodan bitrate yang lebih tinggi pada ketiga-tiga peringkat. Tetapi ingat, kami berhadapan dengan teknologi proprietari yang digunakan dalam rakaman studio asal dan dalam pemutaran semula. Kadar bit yang lebih tinggi tidak semestinya bermaksud kualiti yang lebih tinggi, kerana anda tidak membandingkan epal dengan epal… sama seperti membandingkan bitrate MP3 dengan bitrate AAC tidak betul.

Perbezaan antara tingkatan yang tidak beruntung dan yang kalah juga sangat subjektif, apatah lagi bergantung pada kualiti dan penyediaan teater rumah khusus anda. Perbezaan kadar bit antara tahap bawah dan atas akan menjadi lebih jelas dengan pembesar suara yang lebih mahal dan berkualiti tinggi ... dengan anggapan bahawa pendengaran anda sebenarnya cukup baik untuk mengetahui perbezaan di tempat pertama.

Di samping itu, nilai di atas mewakili saluran pilihan dan bitrate maksimum untuk setiap peringkat. Cakera Blu-ray mempunyai banyak penyimpanan yang tersedia, tetapi masih terhad pada fail tempatan, dan banyak saluran audio memerlukan banyak ruang. Studio harus memilih dan memilih format mana yang akan disokong pada setiap rilis, dan pada kualiti maksimum. Sebagai contoh, Blu-ray.com mengatakan bahawa pelepasan Avengers Blu-ray merangkumi DTS-HD Master Audio dalam saluran 7.1 untuk trek audio Inggeris dan Perancis, tetapi hanya Dolby Digital 5.1 peringkat rendah untuk trek Sepanyol. Avengers: Age of Ultron , dari studio yang sama tiga tahun kemudian, mempunyai DTS-HD Master Audio dalam 7.1 untuk bahasa Inggeris, tetapi kembali ke Dolby Digital 5.1 untuk bahasa Perancis dan Sepanyol. Terdapat banyak variasi di sini. Lihat iniKoleksi antologi Resident Evil dan klik "Lagi" di bawah bahagian Audio; anda akan melihat bahawa kombinasi codec dan bahasa tertentu berubah dengan setiap filem.

Adakah Perkara Itu Penting?

Sebilangan besar sistem bunyi sekeliling menyokong sekurang-kurangnya sedikit rasa Dolby dan DTS, dan mereka cukup pintar untuk menggunakan standard lalai untuk sumber apa pun yang mereka miliki ketika itu, sama ada DVD, Blu-Ray, video berasaskan web, atau input TV langsung. Sekiranya anda sudah menyediakan teater rumah anda, dan dengan andaian anda tidak memberikan sedikit keuntungan ke pembesar suara kelas audiophile, anda mungkin baik dengan apa jua tetapan lalai.

Katakan anda merancang untuk memasang teater rumah dari awal, dan anda menghabiskan banyak wang untuk penerima dan pembesar suara berprestasi tinggi. Mana-mana penerima baru akan menyokong Dolby TrueHD dan DTS HD Master Audio. Pelepasan Blu-ray terbaru cenderung berpegang pada satu atau yang lain untuk pilihan resolusi tertinggi mereka, sama ada TrueHD atau Master Audio, kemudian menetapkan pilihan yang lebih mampat seperti Dolby Digital 5.1 standard untuk trek audio bahasa alternatif. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang sangat canggih, anda mungkin ingin melihat teknologi seperti Dolby Atmos atau DTS: X, dan penerima, pembesar suara, dan filem atau perkhidmatan tertentu yang menyokongnya.

Sekiranya anda jarang memilih antara tingkat sekitar Dolby atau DTS yang setara, dan anda tidak mempunyai pilihan peribadi untuk satu atau yang lain, gunakan DTS untuk kadar bit yang lebih tinggi. Tetapi sekali lagi, saya ingin menekankan bahawa perbezaan sebenar kualiti audio hampir keseluruhannya subjektif.

Kredit Imej: Blu-ray.com, Amazon