Jangan Turun Dari Windows 10 ke Windows 8.1

Windows 10 kadang-kadang boleh menjadi kekacauan sebenar. Antara kemas kini yang gagal, memperlakukan penggunanya sebagai penguji beta, dan menambahkan ciri yang tidak pernah kami mahukan, boleh menggoda untuk menurunkan. Tetapi anda tidak harus kembali ke Windows 8.1, dan kami boleh memberitahu anda mengapa.

Serius: Kami memasang Windows 8.1 dan menggunakannya selama beberapa jam sehingga anda tidak perlu melakukannya.

Anda Menyerah Menu Mula Lebih Baik

Ia hampir mudah dilupakan, tetapi Windows 8.1 tidak mempunyai menu Mula yang sebenar. Sebaliknya, ia mempunyai Skrin Mula. Windows 8.0 memperkenalkan Skrin Mula dengan harapan akan membawa era tablet Windows. Ia tidak berfungsi dengan baik, dan Microsoft menyerah, tetapi hanya sedikit. Windows 8.1 memperkenalkan semula Butang Mula, tetapi yang dilakukan hanyalah memanggil Skrin Mula, yang merupakan alat bantu terbaik.

Anda boleh memasang program pengganti seperti Classic Shell atau Start Menu 8, tetapi itu disertakan dengan masalahnya sendiri. Classic Shell menghentikan perkembangan aktif, jadi anda membuka diri untuk menghadapi kelemahan yang berpotensi. Dan program lain seperti Start Menu 8 sama ada memerlukan wang, mendorong tambahan, atau kedua-duanya. Lihat sahaja pemasangan Mula Menu 8 ini:

Mengklik salah satu daripada empat pilihan teratas akan segera memasang program. Dan ini adalah percubaan 7 hari, jadi akhirnya, anda perlu membayar untuk menggunakan program ini.

Dengan Windows 10, Microsoft akhirnya membawa kembali Menu Mula. Memang, terlalu banyak dan penuh dengan iklan, tetapi itu semakin baik. Dan yang lebih penting, anda boleh memotong semua jubin dan melihat sangat dekat dengan Windows 7 jika anda mahu.

BERKAITAN: Cara Membuat Menu Mula Windows 10 Lebih Mirip Windows 7

Aplikasi Skrin Penuh Menyakitkan

Satu lagi "ciri" Windows 8.1 yang dilupakan adalah dorongan untuk aplikasi skrin penuh. Microsoft ingin mengejar pasaran mudah alih, jadi dengan pengenalan Skrin Mula muncul aplikasi skrin penuh yang dirancang untuk tablet yang tidak dapat anda matikan. Ini berlaku walaupun untuk aplikasi yang tidak diperlukan — seperti aplikasi kalkulator.

Daripada menggunakan paparan desktop yang berasingan, aplikasi dimaksimumkan dan mengambil seluruh layar. Anda harus belajar isyarat sentuhan atau tetikus untuk mendapatkan pandangan bersebelahan, tetapi tidak mempunyai fleksibiliti program yang dijalankan di desktop.

Microsoft cuba membantu dengan tutorial, tetapi itu tidak menyelesaikan masalah yang mendasari bahawa UI tidak intuitif. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah mengoptimumkan Windows 8.1 untuk mod desktop, tetapi masih tidak sempurna. Microsoft akhirnya menyelesaikan masalah di Windows 10 dengan membuang Skrin Mula dan meletakkan kembali penekanan pada desktop.

Walaupun terdapat lagi program untuk memintas tingkah laku ini di Windows 8, seperti aplikasi Mula Skrin, mereka memerlukan kos, wang tambahan, atau kedua-duanya. Perlu disebutkan bahawa semasa menguji ini, melancarkan aplikasi kalkulator dengan semua lalai merosakkan satu program seperti itu, ModernMix.

Anda Menyerah Keamanan

Windows 10 jauh lebih selamat daripada versi Windows yang ada sebelumnya. Walaupun kami telah mengeluh tentang fitur yang tidak perlu ditambahkan oleh Microsoft, keselamatan menjadi keutamaan.

Windows 10 merangkumi ciri-ciri seperti Blok Suspicious Behavior, Core Isolation dan Memory Integrity security, technology container, dan Controlled Folder Access. Perlindungan eksploitasi Windows Defender adalah tambahan yang besar dan berkesan menggantikan EMET, yang tidak lagi dikembangkan oleh Microsoft. Ciri-ciri ini mengunci OS dan menjadikannya lebih sukar untuk menjangkiti dan merampas sistem anda. Windows 8.1 lebih selamat daripada Windows 7, tetapi setiap ciri keselamatan yang diperkenalkan (dari SmartScreen hingga Secure Boot) disertakan pada Windows 10.

Tamat Sokongan Akan Datang

Akhir sokongan tambahan akan datang, dan sementara ini akan melanda Windows 7 lebih awal, selepas Januari 2023 Windows 8.1 tidak lagi akan menerima kemas kini kritikal. Itu mungkin bukan esok, tetapi juga tidak jauh. Dan seperti Windows 7, sokongan arus perdana sudah berakhir.

Walaupun dengan Windows 10, Microsoft memfokuskan pada versi terbarunya terlebih dahulu, yang berlaku untuk mana-mana syarikat perisian. Apabila Akhir Perkhidmatan melanda, itu bermaksud Microsoft tidak akan memperbaiki kerentanan apa pun atau melepaskan kemas kini untuk mencegah virus daripada menjangkiti sistem anda.

Biasanya, ketika Hujung Perkhidmatan hits, program lain menghentikan sokongan untuk versi Windows tersebut. Oleh itu, anda akan dibiarkan mempunyai kelemahan dalam OS dan perisian yang anda pasang.

Tetapi Bukankah Kemas kini Windows 10 Buggy?

Walaupun benar bahawa Kemas Kini Windows 10 bermasalah, ada cara untuk mengurangkannya. Pertama dan yang paling penting, jika anda mahukan kestabilan jangan ikut program Insider. Pratonton orang dalam paling tidak stabil mengikut reka bentuk.

Sekiranya boleh, tingkatkan ke Windows 10 Pro, yang akan membolehkan anda menangguhkan kemas kini. Berita baiknya adalah, walaupun anda tidak mempunyai Windows 10 Pro, Microsoft akan segera membiarkan pengguna Windows 10 Home menjeda kemas kini selama tujuh hari, yang biasanya cukup lama untuk menghilangkan masalah yang ketara.

Microsoft melancarkan kemas kini yang tidak baik dengan versi Windows yang lebih lama sebentar tadi, jadi kembali tidak lebih selamat. Pada akhirnya lebih baik mempunyai beberapa kemas kini, walaupun dengan risiko tersebut, daripada tidak ada kemas kini sama sekali.

Windows 8.1 Tidak Menyokong Pemproses Baru

Sekiranya PC anda mempunyai CPU generasi ke-7 Intel atau pemproses generasi ke-7 AMD, memasang Windows 8 (atau 7) akan membawa kepada mesej "Perkakasan Tidak Disokong". Microsoft memperkenalkan dasar pada tahun 2016 yang mengehadkan sokongan untuk pemproses yang lebih baru.

BERKAITAN: Bagaimana (dan Mengapa) Microsoft Menyekat Kemas kini Windows 7 pada PC Baru

Sekiranya Windows mengesan mesin anda mempunyai perkakasan yang cukup baru, ia akan menyekat kemas kini. Windows 8.1 dan Windows 7 wujud sebelum pemproses ini, jadi kerja secara realistis perlu dilakukan untuk menyesuaikannya dengan perubahan perkakasan yang telah berlaku.

Microsoft boleh melakukan kerja itu, tetapi terus terang, ia tidak mahu kerana itu memerlukan ujian tambahan. Memandangkan rekod prestasi dengan ujian akhir-akhir ini, seseorang mungkin berpendapat bahawa mereka telah membuat pilihan terbaik. Tetapi tanpa kemas kini, menjalankan Windows 8.1 pada perkakasan baru bermaksud anda berjalan tanpa sokongan yang dilanjutkan sekarang dan bukannya pada tahun 2023.

Kekunci Windows 8.1 Mahal atau Berisiko

Untuk menurunkan ke Windows 8.1, anda memerlukan kunci yang sah. Microsoft tidak menjual kunci Windows 8.1, jadi sukar untuk mendapatkannya. Anda boleh mengambil risiko dengan kunci yang murah, tetapi anda mungkin mempunyai kunci yang tidak sah dan tidak akan terus diaktifkan. Sekiranya anda mempunyai kunci Windows 8.1, anda masih boleh menggunakannya untuk mengaktifkan Windows 10. Oleh itu, anda boleh menggunakan Windows 10 secara percuma.

Tetap menggunakan Windows 10

Ketidakhadiran membuat jantung bertambah kuat, atau jarak membuat perkara menjadi kabur. Letakkan cermin mata berwarna mawar: Windows 8.1 adalah kekacauan besar, dan ada sebab Microsoft meninggalkannya dan memulakannya semula. Semasa menulis artikel ini, kami memasang Windows 8.1 dan menggunakannya berjam-jam. Ia adalah pengalaman yang menyakitkan yang tidak perlu anda lalui. Walaupun dengan semua masalahnya, anda lebih baik menggunakan Windows 10. Lebih selamat, difikirkan lebih baik, dan akan terus mendapat sokongan untuk jangka masa yang akan datang.