Cara Menyembunyikan Pengalaman GeForce NVIDIA Ikon Hamparan Dalam Permainan dan Pemberitahuan Alt + Z

Versi terbaru perisian GeForce Experience NVIDIA membawa hamparan baru dalam permainan "Share" yang menggantikan fitur "ShadowPlay" lama. Pasang GeForce Experience 3.0, log masuk, dan anda akan melihat pop timbul dan ikon "Tekan Alt + Z untuk berkongsi permainan anda" di sudut kanan bawah skrin anda setiap kali anda memulakan permainan.

Untuk Apa Ikon dan Pemberitahuan?

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

Ikon-ikon ini muncul di layar anda ketika fitur NVIDIA Share merekam permainan anda. Secara lalai, ia selalu merakam permainan anda untuk fitur "Instant Replay"

Ciri NVIDIA "Instant Replay" secara automatik menyimpan lima minit terakhir permainan anda ke penyangga. Anda boleh menambah atau mengurangkan bilangan minit yang disimpan, jika anda mahu. Semasa anda bermain permainan dan sesuatu yang keren terjadi, anda dapat membuka hamparan, klik "Main Ulang Segera", dan klik "Simpan" untuk menyimpannya ke file di komputer anda. Sekiranya anda tidak memberitahu GeForce Experience untuk menyimpan permainan anda, tidak ada yang akan disimpan ke dalam cakera keras anda dan penyangga sementara akan dibuang.

Dengan kata lain, ini berfungsi sama seperti ciri rakaman permainan automatik pada konsol PlayStation 4 dan Xbox One.

Ini bukan satu-satunya cara untuk merakam permainan. Anda boleh mematikan Putar Semula Segera dan kemudian membuka hamparan untuk menggunakan ciri "Rakam" hanya apabila anda ingin merekam sesuatu secara manual. Walaupun anda mematikan pemberitahuan dan ikon, anda masih dapat menekan Alt + Z untuk melihat dan menggunakan overlay Kongsi kapan saja.

Cara Menyembunyikan Pemberitahuan Alt + Z

Untuk menyembunyikan pop timbul pemberitahuan "Tekan Alt + Z untuk berbagi permainan Anda" dan mencegahnya muncul setiap kali anda melancarkan permainan, anda harus menggunakan overlay Bagikan.

Tekan Alt + Z untuk membuka overlay Kongsi. Ini berfungsi walaupun anda tidak berada dalam permainan — hamparan akan muncul di desktop Windows anda. Klik ikon "Pilihan" berbentuk gear di sebelah kanan tindanan.

Tatal ke bawah ke bahagian "Pemberitahuan" dan klik.

Tetapkan pemberitahuan "Buka / tutup bahagian overlay" ke "Mati". Anda kemudian boleh menutup hamparan dengan mengklik "x" di bahagian atas skrin. Pemberitahuan tidak akan muncul ketika anda melancarkan permainan pada masa akan datang.

Cara Menyembunyikan Ikon Overlay

Sekiranya anda tidak mahu melihat ikon, anda mempunyai beberapa pilihan. Anda boleh mematikan Main Semula Segera, atau membiarkan Putar Semula Segera diaktifkan dan menyembunyikan ikon tindanan.

Pilihan Satu: Lumpuhkan Main Semula Segera

Anda perlu mengawal ikon ini dari tindanan "Kongsi". Untuk melancarkannya, tekan Alt + Z. Anda juga dapat membuka aplikasi GeForce Experience dan mengklik ikon "Share" di sebelah kiri nama anda.

Ciri "Main Ulang Segera" adalah satu-satunya fitur rakaman permainan yang diaktifkan secara lalai. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan Main Semula Segera, anda boleh mematikannya. Ini juga akan menyebabkan ikon hilang.

Untuk menonaktifkan Putar Semula Instan, klik ikon "Putar Semula Instan" di hamparan dan pilih "Matikan".

Sekiranya anda telah mengaktifkan ciri rakaman Pengalaman GeForce yang lain, anda mungkin harus melumpuhkannya dari sini sebelum ikon itu hilang.

Anda akan melihat mesej "Putar Semula Segera sekarang dimatikan" di sudut kanan atas skrin anda. Ikon akan hilang dengan segera sekiranya anda mengawal tetapan ini dari dalam permainan.

GeForce Experience akan mengingati perubahan ini, jadi anda tidak perlu membuat perubahan ini lagi untuk setiap permainan individu. Main Semula Segera akan dilumpuhkan seluruh sistem sehingga anda mengaktifkannya semula.

Tekan Alt + Z untuk menutup hamparan dan meneruskan permainan tanpa ikon menghalangi.

Pilihan Kedua: Lumpuhkan Overlay Status, Membiarkan Main Ulang Segera Diaktifkan

Sekiranya anda ingin menggunakan Main Semula Segera atau ciri rakaman lain tanpa ikon di skrin, anda boleh.

Untuk melakukannya, buka hamparan dengan Alt + Z dan kemudian klik ikon "Pilihan" berbentuk gear di sebelah kanan skrin anda. Pilih "Overlay" di menu yang muncul.

Pilih hamparan "Petunjuk Status" dan klik "Mati". Ikon di sudut kanan bawah layar anda akan segera hilang, walaupun anda telah memainkan semula Instant Replay atau fitur rakaman GeForce Experience yang lain.

Anda kini boleh bermain permainan tanpa ikon yang selalu ada di skrin.