Cara Rip CD Audio ke PC atau Mac Anda

Sekiranya anda belum merobek CD muzik anda ke fail audio di komputer anda, belum terlambat. Yang diperlukan hanyalah pemacu CD dan sedikit masa. Setelah selesai, koleksi muzik fizikal anda akan menjadi koleksi muzik digital anda.

Anda kemudian boleh mendengar muzik itu di komputer anda atau menyalinnya ke telefon pintar anda. Terdapat banyak perkhidmatan percuma yang membolehkan anda menyimpan muzik tersebut dalam talian dan mengalirkannya dari mana sahaja.

Dapatkan Pemacu CD

BERKAITAN: Cara Menempatkan Koleksi Muzik Anda Dalam Talian dan Mengaksesnya Dari Mana-mana Peranti

Banyak komputer riba moden - dan juga PC desktop - tidak lagi menyertakan pemacu CD. Sekiranya komputer pilihan anda merangkumi pemacu CD, anda boleh pergi. (Sudah tentu pemacu DVD berganda sebagai pemacu CD.)

Sekiranya anda tidak mempunyai pemacu CD di komputer anda, itu juga tidak menjadi masalah. Anda boleh membeli pemacu CD yang bersambung ke komputer riba atau komputer lain melalui USB. Anda boleh membeli pemacu CD dan DVD luaran dengan harga hanya $ 12 di Amazon. Setelah anda mempunyai pemacu tersebut, anda boleh menyimpannya dan menggunakannya setiap kali anda perlu menggunakan CD atau DVD pada komputer yang tidak mempunyai pemacu CD.

Pilih Perisian Ripping Anda

Anda sekarang perlu memilih perisian ripping yang ingin anda gunakan. Banyak program popular yang sudah anda gunakan mempunyai keupayaan merobek CD. iTunes di Mac dan PC sudah terpasang - secara lalai, ketika Anda memasukkan CD ketika iTunes sedang berjalan, ia akan meminta "Mengimport" CD ke iTunes, merobek musik di dalamnya ke dalam fail digital. Pengaturan pengekodan dapat dikendalikan dengan mengklik butang "Tetapan Import" di tetingkap Pilihan iTunes.

Windows Media Player juga mempunyai ini dan masih disertakan secara lalai pada Windows 10. Lancarkan Windows Media Player dan anda akan dapat menggunakan butang "Rip" untuk merobek fail di komputer anda. Tetapi anda mungkin lebih baik menggunakan iTunes atau salah satu program yang lebih maju di bawah daripada Windows Media Player. Sekiranya anda menggunakan Windows Media Player, pastikan anda tidak merobek fail WMA dan pastikan perlindungan salinan dilumpuhkan sehingga anda tidak membuat fail DRM yang terhad bagaimana anda boleh menggunakannya.

Hanya menggunakan iTunes - atau bahkan Windows Media Player - mungkin akan baik bagi kebanyakan orang. Tetapi, jika anda mahukan lebih banyak pilihan kawalan dan lanjutan, alat yang lebih maju juga tersedia.

Banyak audiophile bersumpah dengan Tepat Audio Copy pada Windows, juga dikenali sebagai EAC, yang menggabungkan ciri pembetulan ralat lanjutan untuk robekan yang hampir sempurna. Anda juga perlu memuat turun pengekod MP3 LAME secara berasingan dan memberikannya kepada EAC. CDex mungkin tidak berfungsi dengan baik seperti EAC, tetapi mungkin lebih mudah digunakan. Pengguna Mac mungkin harus mencuba Max, yang juga menggabungkan ciri pengurangan ralat. LAME adalah pengekod MP3 kelas terbaik, dan semua EAC, CDex, dan Max dapat menggunakannya.

Pilih Format dan Bitrate

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Format MP3, FLAC, dan Audio Lain?

Semasa merobek cakera, anda perlu memilih format dan kadar bit. Format yang berbeza mempunyai keserasian yang berbeza - MP3 adalah yang paling serasi dengan pelbagai jenis peranti, tetapi AAC lebih cekap dan menghasilkan fail yang lebih kecil pada tahap kualiti yang sama.

Anda juga perlu memilih kadar bit, atau tahap kualiti - tahap kualiti yang lebih tinggi bermaksud fail yang lebih besar. Beberapa jenis fail audio adalah "lossless" dan menawarkan kualiti suara maksimum dengan mengorbankan saiz fail yang lebih besar. FLAC sumber terbuka dan Apple Lossless Audio Codec (ALAC) adalah contohnya.

Bahagian keputusan ini terpulang kepada anda. Orang yang tidak mementingkan saiz fail dan hanya ingin mengarkibkan koleksi muzik mereka pada tahap kualiti tertinggi lebih suka merobek muzik menjadi fail FLAC atau ALAC yang tidak ada untuk tujuan pengarkiban - bagaimanapun, anda sentiasa boleh menggunakan alat penukaran audio untuk menjadikannya lebih kecil Fail MP3 atau AAC dari fail tersebut, jika perlu. Tetapi tidak ada perubahan dari fail MP3 atau AAC ke fail tanpa kerugian - anda harus merobek cakera asal untuk mendapatkannya.

Sekiranya anda hanya ingin memilih koleksi yang terdengar bagus dan akan dimainkan di hampir semua perkara, MP3 mungkin merupakan pertaruhan terbaik. Semasa merobek MP3, anda mungkin ingin menggunakan pengekod LAME dan memilih VBR 256 kbps sebagai tetapan kualiti anda - itulah yang nampaknya disarankan oleh kebanyakan orang hari ini.

Sekiranya anda terutamanya menggunakan perisian dan peranti Apple, AAC atau Apple Lossless tentunya merupakan pilihan yang sesuai untuk anda. Telefon pintar Android juga memainkan fail AAC - tetapi tidak semua peranti melakukannya.

Tandakan Lagu Anda Secara Automatik

Program ripping yang anda gunakan harus dapat mengesan cakera yang anda masukkan, mencarinya dalam talian, dan secara automatik mengisi tag yang sesuai untuk setiap lagu - nama artis, nama album, judul lagu, tahun rilis, dan sebagainya - untuk anda. iTunes mempunyai ini, dan dinamakan "Dapatkan nama trek CD dari Internet secara automatik."

Bergantung pada program yang anda gunakan, anda mungkin perlu mengubah tetapan penyedia metadata anda dan mengesahkan bahawa program tersebut memberi tag muzik anda secara automatik untuk anda. Ini akan menjimatkan banyak masa.

Anda juga mungkin mahu mengubah skema penamaan folder dan fail. iTunes menangani ini untuk anda dengan menambahkan muzik yang dirobek ke dalam folder perpustakaan iTunes anda, tetapi program seperti EAC dan CDex memberi anda lebih banyak kawalan.

Pastikan anda menyandarkan koleksi muzik anda setelah anda merobeknya - misalnya ke cakera keras luaran. Anda tidak mahu menjalani keseluruhan proses lagi jika cakera keras anda pernah mati dan anda kehilangan failnya.